Een veilige plek voor de kat

Een veilige plek voor de kat De kat gaat op onderzoek uit, de kat speelt, de kat is onderweg … maar de kat heeft ook een veilige en stabiele plek nodig om zich terug te kunnen trekken. Dat voorkomt dat de kat last van stress krijgt en vervelend en ongewenst gedrag gaat vertonen. De kat en haar (vreemde) gewoontes net even iets nader bekeken.

Het huisdier

Je ervaart een kat als een leuk huisdier of niet, gek genoeg zit er niet veel tussen. Bij een hond kan je nog hebben dat je het beest “tolereert”, maar bij een kat is die tussenweg er eigenlijk niet. Dan hoeft het niet eens over angst of iets dergelijks te gaan.
De kat is snel, kijkt met wat voor iemand ze te maken heeft, haar instinct is erg scherp en een kat keurt als het ware. Dit vindt niet iedereen even prettig en haar snelheid staat ook niet iedereen aan. Een kat kan zomaar in je nek springen, toch? Maar dit zijn alleen gedachten die bij de bangere man of vrouw opkomen. Die kat kijkt wel uit!

Rust

Een kat moet je ook vooral met rust laten, als ze aangehaald wil worden komt ze vanzelf naar je toe en vraagt wel om geaaid te worden, om te spelen of om lekker bij je op schoot te komen liggen. Of eigenlijk is een kat meestal vrij eigenzinnig en doet dit gewoon. Verder slaapt een kat veel en dan moet je haar ook met rust laten. Slapen doet zo overigens alleen als ze zich veilig waant en dat is iets waar wel aandacht naar uit moet gaan.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

Lekker thuis voelen

Er zijn katten die liever buiten zitten en er zijn katten die af en toe de neus buiten willen steken, maar bij voorkeur op een zonnig plekje in de kamer of ander ruimte gaan liggen. Maar waar ze ook haar plekje maakt, en dat kan echt overal zijn, het moet veilig zijn.

Kat en hond

Als je bijvoorbeeld ook een hond hebt zal een kat gaan slapen op een plekje waar de hond niet bij kan. Al zijn het nog zo’n dikke maatjes, de kat moet zich veilig voelen. Je hoeft maar naar de grootte van de hond te kijken om te weten hoe hoog de kat gaat liggen. Het voordeel is wel dat als je die hoogte “in huis hebt” de kat zeker een plekje vindt. Een mandje wat lager aan bijvoorbeeld een verwarming hangt, zal dus niet als slaapmandje gebruikt worden als de hond daar bij kan (misschien alleen bij heel kleine hondjes). Maar de leuning van de bank kan al voldoende zijn, een dressoir, een iets hoger kastje etc. Heb je een krabpaal met mogelijkheid voor hangmandjes, maak hier dan gebruik van. De kat zoekt dan vanzelf wel het plekje op en ze ligt bovendien lekker zacht. Kan ze lekker in slapen of gewoon rondkijken en de omgeving observeren.

Kat en kat

Met andere katten is dat wat lastiger, want die hebben allemaal dezelfde “kwaliteiten” en zoeken allemaal dat eigen veilige plekje. Het is met meerdere katten belangrijk dat ze voldoende ruimte hebben, om die belangrijke eigen plek te hebben. Zorg voor voldoende mogelijkheden waar de katten zich even terug kunnen trekken. Soms kan een kartonnen doos met een gat erin, al voldoende zijn of een kamertje waar je wat kussens op een oud meubeltje legt. Het zit hem niet hoe luxe de slaap- of rustplaats is, maar hoe veilig is deze en kan de kat zich terugtrekken uit het gezin (en de andere katten).

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

Stress

Een kat is gevoelig voor stress en zal zich snel ongedurig gaan gedragen als er van alles om haar heen plaatsvindt waar ze geen grip op heeft. Een kat is immers een sterk controlerend dier. Het is dan ook van belang dat je datgene wat impact heeft op de kat, gestaag voortgang laat vinden. Zo kan je heel rustig wennen aan de situatie, haar eigen plekje vinden en kan hetgeen je moet doen, ook doorgang vinden. Soms moet je net even wat meer geduld weten op te brengen, om het voor elkaar te krijgen.

Mogelijk stressvolle omstandigheden:
  • Denk aan een verhuizing of je hebt nieuwe meubelen gekocht. Dat er enig moment kasten leeggehaald moeten worden is logisch, maar denk aan de verhuisdozen al in de kamer te zetten (gaat de kat zeker mee spelen), om deze vervolgens (deels) al te vullen en ze tenslotte vol in de kamer te laten staan. De kat went hier rustig aan, zal op een volle doos gaan liggen (met een hond moeten er wellicht twee dozen op elkaar), want dat ligt lekker zacht. De kat zal even rondkijken, maar niet meteen in de stress schieten.
  • De kat mee in het vliegtuig kan stressvol zijn. Tabletjes geven wordt afgeraden, want dan kunnen ze gaan braken. Zorg dat de kat aan de speciale bench voor de vlucht went, zet deze in de huiskamer en laat haar er zelf in en uit lopen. Leg er al een kussentje is en ze zal de bench zeker opzoeken Dan is de eerste stap gezet.
  • Het bekende dierenarts bezoek is voor de meeste huisdieren stressvol, zeker als ze al ervaring hebben bij de dierenarts. Dan blijkt het geheugen optimaal te zijn! Probeer je dier zo rustig mogelijk te houden, door zo normaal mogelijk te doen. Zet de mand in de woonkamer al even voordat de kat er in moet. Behandel de kat normaal, de kat voelt de stress van baas namelijk ook feilloos aan. Als de kat in de mand moet, doe dan nog alsof er niets aan de hand is. Praat zoals je altijd praat tegen je beest en maak er geen groot punt van.

Tot slot

De kat is een fascinerend dier, zegt een kattenliefhebber. Hij of zij zal er alles voor doen het beest een zo optimaal mogelijk leven te laten leiden. Denk alleen niet voor het dier, dat kan de kat prima zelf en laat haar zelf die veilige plekken opzoeken. Plekje die je haar als katteneigenaar geeft.
© 2014 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond in de bench of toch liever niet?Hond in de bench of toch liever niet?Je kent het wel: je komt thuis van je werk of van een avondje stappen en de hond heeft vanalles stuk gebeten. De sofa is…
Benchtraining puppyBenchtraining puppyAls je een puppy in huis haalt, dan is er 1 ding dat bijna niet mag ontbreken, namelijk een bench. Het biedt een veilige…
Een pup opvoedenEen pup opvoedenEen pup in huis halen is natuurlijk geweldig. Je hebt altijd gezelschap, het beestje wil altijd spelen en je hoeft je ge…
De eerste periode met een puppyEen puppy aanschaffen lijkt zo makkelijk, maar er komt heel wat bij de opvoeding kijken. U moet echt structueel te werk…

Kattenrassen: NebelungKattenrassen: NebelungDe Nebelung is een kat afkomstig uit de Verenigde Staten. Zijn naam heeft hij te danken aan het Duitse woord Nebel. Deze…
Een kat als huisdierEen kat is slim, ondeugend, eigenwijs, nieuwsgierig, lief en vooral erg gezellig als huisdier. Katten kunnen prima een p…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.