Pups van je hond

Als je besluit om je hond een nestje pups te laten krijgen, moet je hier van te voren heel grondig over nadenken. Vanzelfsprekend zul je je moeten verdiepen in alle aspecten die van belang kunnen zijn, voor het welzijn van je hond, en van de eventuele pups.

De voorbereidingen

Om met je hond te mogen fokken, en een nestje te krijgen, moet ze goed gezond zijn, en zeker vaker dan een keer loops geweest zijn. Als je hond door de dierenarts gezond bevonden is, kun je op zoek gaan naar een geschikte reu voor een dekking van je hond. Belangrijk is dat je een dekreu vindt met voldoende ervaring op dat gebied. Het is gebruikelijk dat je met je teefje naar de reu toe gaat, en niet andersom. Als je teefje loops wordt, ligt de vruchtbare periode tussen de 10e en 17e dag gemiddeld. Dat de vruchtbare dagen zijn aangebroken kun je zelf ook merken, want als je over de rug van je teefje aait, zal ze haar staart opzij doen. Om de kans op een dracht zo groot mogelijk te maken, is het verstandig om je teefje in ieder geval 2 keer, en liever nog 3 keer te laten dekken. Ideaal is een dekking op de 10e dag, de 12e dag, en de 14e dag van de loopsheid.

De dekking zelf

Als je met je teefje naar de dekreu gaat, is dit best wel spannend voor jezelf. Toch is het belangrijk om zelf zo rustig mogelijk te blijven, omdat je teefje anders ook onrustig wordt. De reu en het teefje worden meestal buiten aan elkaar voorgesteld. Dit gaat op dezelfde manier als in andere situaties, waarin je hond een andere hond tegenkomt. Ze snuffelen aan elkaar, en gaan waarschijnlijk spelen samen. Dan is het belangrijk om de natuur zijn gang te laten gaan, want de honden zullen allebei instinctief weten wat te doen. Het kan gebeuren dat de honden aan het eind van de dekking "vastzitten" aan elkaar. Dan is het belangrijk dat zowel het baasje van de reu, als het baasje van de teef, hun hond rustig vasthouden, tot ze vanzelf loskomen van elkaar.

Is mijn hond drachtig?

Het duurt nog wel even voordat je na een dekking weet of je hond inderdaad drachtig is. Een dracht duurt gemiddeld 63 dagen vanaf de dekking. Vanaf de 23ste dag na de dekking kun je bij de dierenarts een echo laten maken om te kijken of je hond inderdaad drachtig is. Tussen de 26ste en de 30ste dag na dekking, kan de dierenarts voelen of je hond drachtig is. Met een echo krijg je een bevestiging dat je hond drachtig is, maar kan er nog weinig gezegd worden over het aantal pups. Na de 42ste dag van de dracht kan er een röntgenfoto worden gemaakt, waarop de ruggengraatjes van de pups te tellen zijn. Het kan handig zijn als je weet hoeveel pups er zijn, zodat je tijdens de bevalling weet hoeveel er nog moeten komen. Als er minder dan 3 pups blijken te zijn, is het heel belangrijk dat de bevalling niet langer op zich laat wachten dan de 63ste dag. Er is dan een risico dat de pups te groot worden, en alleen nog met een keizersnede ter wereld kunnen komen. De eerste 5 weken van de dracht hoef je je teefje nog niet extra bij te voeren, en daarna is een verhoging van 10 tot 15% meer voer wel aan te bevelen.

Wat je moet aanschaffen en klaarleggen voor de bevalling

 • Het telefoonnummer van de dierenarts
 • Oude handdoeken
 • Een keukenweegschaal
 • Een flesje Dettol of ander desinfectie-middel
 • Een rode warmtelamp
 • Een kladblok en een pen
 • Een schaar
 • Een klosje garen
 • Een flesje nagellak of gehaakte halsbandjes in verschillende kleuren
 • Een puppy baby fles, met verschillende speentjes
 • Een blik puppymelk

Als het bijna zo ver is

Tussen de 59 en 67 dagen na de dekking zal je hond gaan bevallen. Al een week of 3 geleden heb je een werpkist aangeschaft, en je hond daar al aan laten wennen. In de kist kun je oude dekens, handdoeken en kranten leggen. De hond zal zelf de werpkist "opmaken" zoals ze dat wil, en de kranten scheurt ze zelf aan stukken om het "nest" verder in orde te maken. De laatste weken kan je teefje daar erg druk mee zijn. Het is belangrijk om vanaf de 55ste dag je hond 's morgens en 's avonds te temperaturen. Dit kan met een gewone koortsthermometer, terwijl je voorzichtig de staart opzij houdt. De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38 en de 39 graden c., en als de temperatuur met 1 of 2 graden c. zakt, kun je ervan uitgaan dat de bevalling binnen 24 uur gaat beginnen. Als je de temperatuursdaling tegen de avond constateert, laat de hond dan niet meer alleen. Ga bij de hond slapen zodat deze jou kan wakker maken als het zover is. Bel ook alvast je dierenarts, zodat deze weet dat de bevalling er aan komt.

De pups gaan geboren worden

Als de bevalling begonnen is, zal je teefje onrustig zijn, steeds opnieuw de werpkist "opmaken", hijgen, rillen of janken. Bij een eerste nestje kan deze fase tot 36 uur duren. Blijf bij je hond, en geef haar het gevoel dat alles goed is. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven, onrust van jou zal ook je hond onrustig maken. Vul een emmer met water, en doe daar een scheut Dettol in. Zet de emmer onder handbereik, dan kun je je handen daarin afwassen tijdens de bevalling. Dan komt er een moment dat je teefje gaat persen, wat je kunt zien aan de flanken van de hond. Hierbij kan ook het vruchtwater breken. De pup wordt geboren in een wit vlies, wat de hond stuk zal scheuren, waarna ze de pup zal wassen zodat deze gaat ademhalen. De nageboorte komt er vaak meteen achteraan, en de hond zal de navelstreng doorbijten, en de placenta opeten. Let op dat de hond niet teveel placenta's op eet, want dit kan diarree veroorzaken. Mocht de hond het vlies niet stuk scheuren wat om de pup zit, maak dan zelf het vlies kapot met je nagels, en wrijf met een handdoek over de pup zodat deze gaat ademen.

Als je hond niet zelf de navelstreng doorbijt, knoop dan twee stukjes draad, op een klein afstandje van elkaar, strak om de navelstreng, en knip de navelstreng door tussen de draadjes. De tijd tussen de eerste en de volgende pup mag niet langer dan vier uur duren. Als je niet zeker weet of alles goed gaat, bel dan direct je dierenarts! Als de eerste pup geboren is, leg deze dan aan bij de teef, want het zogen van de pup helpt om de weeën weer goed op gang te brengen. Met een flesje nagellak kun je de nageltjes van de puppy's lakken om ze uit elkaar te houden. De pup die het eerst geboren is heeft een nageltje gelakt, de tweede pup heeft twee gelakte nageltjes enz. Je kunt ook alle pups een gekleurd bandje omdoen, zodat je ze kunt herkennen. Noteer de tijd waarop de teef is begonnen met persen, het tijdstip van geboorte, en of de placenta is meegekomen op het notitieblok. Zo kun je alles in de gaten houden, en eventueel terug lezen als het nodig is.

Als de bevalling ten einde is

Als alle pups geboren zijn, weeg ze dan stuk voor stuk op de keukenweegschaal, en noteer het gewicht. Als je de dagen erna de pups weer weegt, kun je zien of ze voldoende groeien en dus genoeg voeding krijgen bij de moeder. Na de geboorte zal de dierenarts de moeder en de pups nakijken. Afhankelijk van het aantal pups zul je in de gaten moeten houden of je hond het allemaal aan kan. Let goed op of alle pups drinken, en allemaal voldoende aankomen in gewicht. En verwen je hond maar met iets lekkers, want dat heeft ze echt wel verdiend!
© 2014 - 2022 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loopsheid bij de hondLoopsheid, elk teefje krijgt er in principe mee te maken. Het is heel natuurlijk en nodig voor het dekken. Als u niet wi…
Mijn hond krijgt puppies, en nu?Mijn hond krijgt puppies, en nu?Je hond is gedekt en is zwanger. Er zijn dan een aantal zaken die je moet weten. Bij honden wordt de zwangerschap ook we…
Bevalling van de hondBevalling van de hondVeel eigenaren van honden zouden graag eens een nestje fokken. Het is erg spannend en bijzonder om dit samen met uw hond…
Schijnzwangerschap bij hondenDat schijnzwangerschap bij mensen voorkomt (mannen en vrouwen) is over het algemeen wel bekend. Maar dat het ook bij die…

Een hond is geen mensDe neiging van mensen om een hond te behandelen alsof het ook een mens is, komt vaak voor, en zorgt voor veel problemen.…
Geduld bewaren in de omgang met dierenGeduld bewaren in de omgang met dieren'Je moet veel geduld hebben', is een veel gebruikte uitspraak in het opvoeden van dieren. Net zoals bij kinderen, willen…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.