Een leuk kattenhuis

Een leuk kattenhuis Met een leuk kattenhuis bedoelen we geen leuk pluizig, te beklimmen hoog bouwwerk waar de kat zich uit kan leven, maar een huis wat geschikt gemaakt is voor een of meerdere katten. Moet je je huis dan aanpassen als je een kat neemt? Ja en neen, want de kat zal zeker haar intrede in je huis doen als je haar liefde geeft, maar de kat kan zich gaan vervelen en je mooie spulletjes bijvoorbeeld beschadigen of erger. Een aantal zaken regelen voordat je een kat in huis neemt, is geen overbodige luxe.

Anders leven

In de loop der jaren is de mens anders gaan leven en waar voorheen de bij de mens wonende kat gewoon in en uit kon rennen, kon jagen en buiten voldoende mogelijkheden vond zich af te reageren, is dat in de loop der jaren anders geworden. Natuurlijk zijn er nog genoeg katten die leven op de manier zoals eerder omschreven, maar er zijn ook steeds meer mensen die de kat binnen houden en dit heeft vaak met de eigen leefstijl te maken. Tel daar de populariteit van de raskat bij op, een kat die over het algemeen binnen leeft, en zie daar de problematiek.

De mens is veel onderweg naar werk, kinderen naar of van school, sporten en/of onderweg naar iets sociaals ter ontspanning. En de kat dan? Nou, de kat kan er soms bekaaid vanaf komen. Men wil een huisdier, want dat is gezellig (zeker als je single bent en veel alleen thuis komt). Maar als je veel weg bent, gaan we voorbij aan het feit dat een kat ook aandacht nodig heeft en de kat de benodigde aandacht niet kan afstemmen op het vrije uurtje van de baas of bazin. Daar staat een dier te dicht voor bij de natuur.

De kat zal haar weg wel vinden daar is ze flexibel genoeg voor, maar dat wil wel zeggen dat ze zelf op zoek gaat naar datgene wat haar kan boeien. Aangezien de meeste katten snel verveeld raken, kan dit ten kosten gaan van spullen in de woning, het humeur van de kat en zelfs leiden tot onzindelijk of erger.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal
Aandacht
Naast dit alles is er natuurlijk ook de reden dat je voor een kat kiest en dat moet geen aankleding van het huis zijn of alleen wat eenzaamheid opvullen. Een huisdier neem je, omdat je van dieren houdt en in dit geval specifiek van de kat. Een kat geef je dus ook gewoon regelmatig aandacht. Het is goed voor de band tussen mens en dier en is ook gewoon leuk. Gewoon even lekker spelen met de kat (let wel op haar scherpe nageltjes!), ontspannen aaien als ze op schoot komt liggen en veel katten vinden met een lekker zachte borstel gekamd worden (ook als het niet noodzakelijk is) best lekker. Het kan soms heel simpel zijn.

"Een kat komt als je ze roept, tenzij ze wat beters te doen heeft." (Alfred Adler)

Hoe pas je je woning aan?

Je hoeft echt niet je hele woning te verbouwen om het je kat naar de zin te maken. Er zijn wel wat zaken waar je op moet letten, zoals:

  • Wat van belang is voor de kat, is dat ze zich terug kan trekken. Een kat moet een eigen plekje hebben en dan kan een klein rommelkamertje of zoldertje al genoeg zijn.
  • Zorg dat je in de ruimte voldoende hoogteverschillen hebt en plekjes waar de kat in weg kan duiken.
  • Spreekt voor zich dat de binnenkat behalve haar behoeftes in een schone kattenbak (op een vaste plaats en niet vlakbij de eetplaats), ook de nagels moet kunnen scherpen (de kat zet op deze manier ook de geur af). Dat hoort immers ook bij het toilet van de kat. Krabpalen en planten in alle soorten en maten.
  • Zorg voor vaste plaatsen voor het eten en drinken van de kat en de kat die voldoende om handen heeft zal zich niet overeten en dus kan je voor de kat altijd brokjes klaar hebben staan en een bakje met vers drinkwater. Toch zijn er ook mensen die zeggen dat je de kat stimuleert als je niet continu blokjes klaar zet, maar echt eetmomenten inbouwt of “eetpuzzels” geeft (dan moeten ze er wat voor doen). Beide opties werken voor de kat. Drinken uit de kraan is overigens ook een liefhebberij van de kat en je kunt tegenwoordig van die speciale fonteintjes voor katten krijgen. Maar ze zal niet uitdrogen als je het niet hebt en alleen een vers bakje water voor haar klaar zet.
  • Een kat kan met alles spelen, maar wat kleine speeltjes in huis is wel aardig. Doe er wat met en zonder geluid bij. Maar een propje papier of een opengeknipte kartonnen doos, kan ook tot groot speelplezier leiden.
  • Slapen doet de kat op verschillende plaatsen en als je verschillende plekken hebt, waar de kat kan liggen, dan vindt ze het wel. Een mandje aan de verwarming, een kussentje op een hoger tafeltje, het kan van alles zijn zolang ze er maar een lekker slaapplekje van kan maken. Voor een slaapplaats is veiligheid wel belangrijk, een kat gaat er niet liggen als deze plaats niet veilig voelt. Op de grond zal de kat over het algemeen niet gaan slapen.

Tot slot

Een kat is een levend wezen en geen aankleding van het huis. Zorg dan ook dat als je een kat neemt je, net als voor jezelf, het huis voor de kat geschikt maakt. Een mooie vriendschap tussen mens en dier kan zo ontstaan en kan mooie jaren opleveren.

Lees verder

© 2013 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speeltjes voor de katSpeeltjes voor de katDe kat blijft tot op hoge leeftijd speels, maar de ene kat is nu eenmaal van nature wat speelser als de andere. Dat neem…
Speeltjes voor rattenRatten houden van spelen. Ze zijn altijd druk in de weer. In dit artikel bespreek ik de allerleukste speeltips voor ratj…
Hoe reinig je speelgoed?Welke producten gebruik je om vuil speelgoed te reinigen? Hoe ontsmet je vuil speelgoed en wanneer? In dit artikel prakt…
Maak uw eigen kattenspeeltjesMaak uw eigen kattenspeeltjesKatten zijn intelligent en spelen graag. Ze zijn echter ook snel uitgekeken op bepaalde speeltjes, met name op de speelt…

Dementie bij de katDementie bij de katDenk je alles gehad te hebben als je kat ouder wordt, kan ze ook nog dement worden. En dat is precies het geval, want on…
Eigenaardigheden van de Perzische katEigenaardigheden van de Perzische katDe Perzische kat is een populaire kat, misschien wel de populairste, en dit heeft behalve met de zeer fraaie lange zijde…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal

Reageer op het artikel "Een leuk kattenhuis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 15-12-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Special: Katten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!