Eigenaardigheden van de Perzische kat

Eigenaardigheden van de Perzische kat De Perzische kat is een populaire kat, misschien wel de populairste, en dit heeft behalve met de zeer fraaie lange zijdeachtige vacht ook met het lieve karakter te maken. Dat het een zachtaardige kat is, weten veel kattenliefhebbers wel. Toch heeft de Perzische kat ook zo haar eigenaardigheden. Vertederend zeker, maar ook uitermate dominant. Omdat het op zo’n verleidelijke manier plaatsvindt, smelt bijna iedere kattenliefhebber.

De Perzische kat

Vacht

Kortweg, de Pers, is een mooie kat. Tenminste als je van een lange vacht houdt. De kat staat kort op de poten, heeft kleine wijd uitstaande oren, een grote platte kop en een dubbele vacht. Zeker tijdens de wintermaanden is het een kat die vol in haar vacht zit en al opgerold liggend voor een bolletje angorawol verwisseld kan worden (tenminste tot je haar op wilt pakken). Heel ver in de lijn is de Pers ook “familie” van de angora kat (Turks Angora). De vacht moet wel regelmatig gekamd worden, anders komen er klitten in en kan de vacht vervilten. Als het zover is, zit er niets anders op dan de kat kaal te scheren. Hoewel dat er vreemd uitziet, is dat niet erg voor de kat (als de kat zo maar niet in de volle zon komt). Het stimuleert de doorbloeding van de huid en de vacht groeit weer aan. Echter, vervilten kan soms pijn doen… dus voorkomen is beter dan genezen. Er zijn zoveel Perzen dat er altijd wel een kleur bij zit die je mooi vindt. Grofweg ingedeeld in de klassieke kleuren met de koperkleurige ogen, de shadid kleuren (silver en golden) met groene ogen of de points (gekleurde staart, oren, voetjes en masker) met blauwe ogen.

Karakter

De Pers is een zachtaardige kat. Wel een kat met wat specifieke trekjes, maar je maakt de Pers niet echt gek. Ze is rustig, houdt wel alles in de gaten en komt heel gericht voor aandacht. Het is niet echt een prater en maakt relatief weinig geluid. Als iets de Pers niet aanstaan wordt de stem wel gebruikt en als het de gortig wordt, worden de poten ook ingezet. Echter, als de Pers kan rekenen op het “natje en droogje” dan heb je aan zo’n kat een prettig huisdier.

Bron: AnnastaalBron: Annastaal

Anders dan anders

Happen in de vacht

Waar de Pers in veel zaken mee gaat met andere katten, hangt ze nooit in de gordijnen en heeft ze niet de neiging je de hele dag bezig te houden, omdat ze wil spelen. Hooguit in de kittenfase. Toch heeft de Pers ook haar eigen maniertjes. De Pers heeft in ieder geval meer aandacht nodig voor de vacht en met haar tong maakt ze lange halen over haar haren en reinigt de Pers ze de uitbundige vacht. Wat de Pers ook doet om door de vacht te komen is een soort “happen” in de eigen vacht. Natuurlijk is dit uiteindelijk niet toereikend om de vacht mooi te houden. De menselijke hand is noodzakelijk om die vacht ook echt mooi te houden.

Jaloezie

De Pers kan behoorlijk jaloers zijn, want de Pers is graag het middelpunt van de groep waarbinnen ze leeft. Dus de kans is zeker aanwezig dat als iemand anders de aandacht vraagt van de favoriete persoon van de Pers, ze er tussenkomt. Erbij komt zitten, op de schoot wil kruipen en je heel nadrukkelijk aan gaat zitten kijken (tot je je schuldig voelt). Of dit nu een mens, een andere kat of de hond is… dat maakt voor de Pers niet zoveel uit. Zeker als “de ander” aanhoudt zal de Pers ook aanhouden of, als je de kat wegstuurt, zal ze zeker terugkomen. Het doel is de aandacht en het middelpunt zijn en de Pers vindt daar altijd wel een manier voor. Het dominante karakter maakt, dat dit soms tot vervelens toe volgehouden wordt.

Verleidelijk

Wat het extra moeilijk maakt als je geen tijd of zin hebt om je kat aan te halen is het verleidelijke gedrag van de Pers. Aan tafel in gesprek komt de kat voor je op tafel staan, springt op je schoot of draait staand onophoudelijk om je benen. Achter de computer gaat ze op je handen of toetsenbord liggen of gaat met het achterwerk dicht bij de “uitgang” van de computer zitten, want dat geeft warme lucht af. Een enkele keer is de muis de klos en het feit dat ze met haar achterwerk naar je toe komt liggen, is een teken dat je oké bent. De Pers rekt zich uit, gaat verleidelijk voor je zitten om als mens in de verleiding te komen dat je de mooie zijdeachtige vacht gat aaien. Omdat de Pers over het algemeen een relaxed karakter heeft, kan er veel tijd voor uitgetrokken worden en heeft deze kat alle tijd.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

Hautain

Wat bij een zachtaardige kat misschien niet helemaal logisch is, is het soms hautaine gedrag van de kat. De hooghartigheid die de Pers af en toe ten toon kan spreiden is echter meer buitenkant dan binnenkant. Een Pers, vol in de wacht, met die grote kop met enorme ronde ogen, kan qua blik heel hautain overkomen (en beetje zoals een uil kan zitten). Zeker als deze op een krabpaal of iets anders hoogs zit (wat katten nu eenmaal graag doen om alles te kunnen overzien) en ze naar beneden kijkt, kan ze deze indruk wekken. Maar het is slechts de blik van de Pers, want je moet het nogal gortig maken, wil ze je echt de rug toekeren. Een vreemde kan het echter wel als intimiderend ervaren.

Tot slot

Als je geen kattenmens bent, snap je niets van wat een kat en specifiek de Pers zo leuk maakt. Uitleggen wat dat is, heeft geen zin. Dat is iets wat je moet ervaren. De Pers is met soms herkenbaar “menselijk” gedrag wel extra leuk. Althans dat is de mening van deze schrijver.

Lees verder

© 2013 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Raskat: Perzisch colourpointRaskat: Perzisch colourpointDe Perzische kat is razend populair, maar de colourpoint komt er binnen de Perzen redelijk bekaaid af. Misschien maakt o…
Alles over Perzische kattenAlles over Perzische kattenKatten zijn geliefde huisdieren, maar als men bewust kiest voor een raskat dan staan de meningen vaak ver uit elkaar. De…
Je kitten en haar nieuwe omgevingAls je een kitten in huis neemt, dan is dit een overweldigende gebeurtenis voor dit kleine katje. Volg een paar eenvoudi…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…

Een leuk kattenhuisEen leuk kattenhuisMet een leuk kattenhuis bedoelen we geen leuk pluizig, te beklimmen hoog bouwwerk waar de kat zich uit kan leven, maar e…
Positieflijst of huisdierlijst, een mislukt project?mijn kijk opPositieflijst of huisdierlijst, een mislukt project?De politiek werkt al vele jaren aan de zogenaamde positieflijsten, door het ministerie van Economische Zaken sinds kort…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 1: Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Eigen kat - Annastaal

Reageer op het artikel "Eigenaardigheden van de Perzische kat"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Annelies, 15-07-2018 15:15 #1
Hallo Annastaal,

De Perzische kat van mijn ouders (zwart smoked van kleur, vandaar de naam Smokey) is nogal gek van mij. Toen ik op mijzelf woonde gaf hij iedere keer te kennen dat ik hem moest oppakken. In plaats van mijn aandacht stil te trekken, deed hij dat altijd vocaal.
Nu ik weer bij mijn ouders woon, heeft hij mijn kamer als zijn hele wereld gemaakt. hij komt zelden meer beneden, alleen als hij weet dat ik daar ben, en is dan ook al snel (ongeveer met 5 minuten) weer boven. Ook nu als hij aandacht wil, blijft hij mauwen tot hij aandacht krijgt.
Nu lees ik iedere keer dat deze katten juist heel stil en introvert zijn. Is dit heel erg afwijkend gedrag, of komt het gewoon heel weinig voor?

Annelies Reactie infoteur, 18-07-2018
Gemiddeld genomen is de Perzische kat vrij rustig, maar uitzonderingen bevestigen de regel. Bovendien zit er ook nog een verschil in de perzen met klassieke kleuren versus de points en zilvers. Ik heb onder meer een bluepoint en deze is ook vocaal veel meer aanwezig dan de ander.

Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 10-12-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Special: Katten
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!