Flatcoated Retriever: een spontane en actieve hond

Flatcoated Retriever: een spontane en actieve hond Jarenlang waren de Flatcoated Retrievers het meest populair onder de Retrievers. Een Flatcoated Retriever is een spontane, actieve en werklustige hond. Ondanks deze aantrekkelijke karakteristieken zijn deze Retrievers tegenwoordig een stuk minder populair dan Retrievers zoals de Golden en de Labrador Retriever.

Geschiedenis

De oorsprong van de Flatcoated Retriever ligt in Engeland. Een goede apporteerder moest een goede neus hebben, graag het water in gaan, ook moesten ze makkelijk een dichte dekking kunnen overwinnen. Uithoudingsvermogen en moed waren zeker een vereiste. Op jachtdagen kwamen alle honden met elkaar in contact dus de hond moest een vriendelijk en sociaal karakter hebben. Door de St. Johns Dog, verschillende soorten Spaniëls, Pointers en Setters met elkaar te kruisen kwamen er honden die aan alle eisen voor een goede apporteerder voldeden.

Een van deze honden was de Wavy-coated Retriever, deze was samen met de Curly-Coated Retriever heel populair. Deze honden werden door heel Engeland gebruikt voor de jacht.

Rond 1890 is de Wavy-Coated Retriever gekruist met een Colliesoort, hierdoor ontstond een hond met een gladdere vacht. Dit was de Flatcoated Retriever. Rond 1900 werd de Flatcoated Retriever steeds meer ontwikkeld. Het ras werd immens populair en het was tot aan de eerste Wereld Oorlog de meest populaire Retrieversoort. Na de oorlog werden de Golden Retriever en de Labrador Retriever meer geliefd.

Uiterlijk

Onder het uiterlijk wordt bedoelt de kleur, de schofthoogte en het gewicht waar een Flatcoated Retriever aan zou moeten voldoen.

Kleur

De Flatcoated Retriever komt in twee kleuren voor, de zwarte en de leverkleurige kleur. De meeste Flatcoats zijn zwart.

Schofthoogte

De schofthoogte is voor een reu tussen de 58 en de 61 centimeter, voor een teef ligt de schofthoogte tussen de 55 en 58 centimeter.

Gewicht

Het gewicht van een reu hoort tussen de 25 en de 35 kilogram te liggen, voor teven is dit tussen de 23 en de 30 kilogram.

Karakter

Als je een Flatcoated Retriever aanschaft moet je je bewust zijn van het karakter van deze hond. Flatcoated Retrievers zijn vriendelijke, enthousiaste honden vol van zelfvertrouwen. Daarnaast is het een intelligente hond die graag leert. Ook zijn de Flatcoats heel actief, het is daarom van belang dat ze genoeg beweging krijgen. Ze houden er van om te apporteren en zwemmen vinden ze ook prachtig.

Waar de Flatcoat duidelijk verschilt van de andere Retrievers is zijn activiteit. Waar andere Retrievers op latere leeftijd wat slomer worden zal de Flatcoat altijd actief zijn. Hij is ook later volwassen dan de andere Retrievers en geduld is vereist voor de opvoeding van een Flatcoated Retriever. Ook is de Flatcoat een stuk ondeugender dan de andere Retrievers. Als je een Flatcoated Retriever aanschaft zal je daar gedurende zijn/haar gehele leven actief mee bezig moeten zijn.

Verzorging

De vacht van de Flatcoat moet regelmatig geborsteld worden, ook een trimbeurt op zijn tijd is niet verkeerd. Hierbij worden de oren, de hals, de poten en de staart onder handen genomen.

Oren

Om de oren netjes te houden moeten de oude haren van de oren verwijderd worden. Als deze blijven zitten ontstaan er klitten en de oude haren krijgen daarnaast een bruine kleur. Om te beginnen worden de haren rondom de gehoorgang met de efileerschaar weggeknipt. De oren worden gecontroleerd op oorsmeer, deze wordt zo nodig met een doekje of watje verwijderd. De oude haartje op de oren kun je ook met de efileerschaar verwijderen, een andere manier is om ze met duim en wijsvinger te plukken. Als laatste kun je het haar onder aan de oren mooi rond afknippen.

Hals

Bij de hals wordt eigenlijk hetzelfde gedaan als bij de oren. Je kunt de oude haren weer wegknippen met een efileerschaar. Je kunt de haren ook weer weg plukken maar dit kost wat meer tijd.

Poten

De uitstekende haren tussen de tenen kan met een efileerschaar weggeknipt worden. Met een gewone schaar wordt het haar aan de zijkant van het pootje mooi afgeknipt zodat de hond weer een mooie ronde poot heeft. De haren die tussen de kussentjes aan de onderkant van de poot uitsteken kunnen ook met de efileerschaar worden verwijderd. Aan de achtervoet kan er meestal wat haar weg van de hak, dit kan worden weggehaald met behulp van de efileerschaar. Het beste is om de nageltjes al van pups af aan te knippen, zo raakt de hond er aan gewend en worden de nagels zeker niet te lang.

Staart

De staart moet eerst goed uitgekamd worden zodat er geen klitten en dode haren meer in zitten. Als dit is gebeurd wordt de staart weer mooi in model geknipt met een efileerschaar.

Gezondheid

De Flatcoated Retriever wordt gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud. Gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij Flatcoats zijn:
 • Heupdysplasie, dit is een ontwikkelingsstoornis van de heupen;
 • Patella Luxatie, dit is een afwijking van het kniegewricht;
 • PRA/CATARACT, dit zijn afwijkingen aan het oog;
 • Epilepsie;
 • Allergische huidaandoeningen.
© 2013 - 2022 Stepphhanie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voornaamste jachthonden: een overzichtReeds sinds mensenheugenis jagen mens en hond samen. Maar niet alle honden zijn geschikt om getraind te wordenvoor de ja…
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…
Labrador RetrieverLabrador RetrieverDe labrador retriever is een van de meeste bekende honden in Nederland. Vrijwel iedereen kent er wel een. Ze staan beken…

De Ierse Wolfshond: het grootste hondenras ter wereldDe Ierse Wolfshond: het grootste hondenras ter wereldDe Ierse Wolfshond is een grote, ruwharige, krachtige hond en hij behoort tot de rasgroep van de windhonden. Het is een…
Bijvoeren van kittensBijvoeren van kittensAls het proces normaal verloopt, is de poes bij uitstek een goede moeder die haar kinderen alles bijbrengt. Tot en met h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 123090, Pixabay
 • http://www.frc-nl.com/pagina/nl/de-flatcoat/geschiedenis.php
 • http://www.knightsofthepearls.nl/Rasinfo.htm
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Flatcoated_retriever
 • http://www.frc-nl.com/pagina/nl/home/de-koerier/vachtverzorging.php
 • http://www.joyhearts.nl/flatcoated.htm
Stepphhanie (10 artikelen)
Laatste update: 01-12-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.