Gebitsproblemen bij je hond

Niet alleen mensen maar ook honden kunnen problemen met hun gebit krijgen. De klachten zijn uiteenlopend. Maar als je hond last van zijn tanden heeft kunnen de gevolgen voor het hele lichaam schadelijk zijn! Zo kunnen door ontstekingen van het tandvlees schadelijke bacteriën de nieren en het hart van je hond aantasten. Gelukkig kun je als baasje veel doen om problemen voor te blijven en op te lossen.

Wanneer spreek je van een gebitsprobleem?

Enkele voorbeelden van gebitsproblemen zijn:

Dubbele tanden

Normaal gesproken zorgen de blijvende tanden en kiezen ervoor dat het melkgebit plaats maakt voor het blijvende gebit. De wortel van de tand/kies van het melkgebit lost op, de tand/kies gaat los zitten en valt vervolgens uit de kaak (deze vind je meestal niet terug, omdat je hond ze doorslikt). Als de tand/kies van het melkgebit eruit is gevallen, komt de blijvende kies/tand door. Een enkele keer gebeurd dit niet en blijft de tand (dit gebeurd vrijwel nooit bij de kiezen) van het melkgebit zitten, terwijl de volwassen tand al door is. Als je hond dubbele tanden heeft, levert dit problemen op bij de verdere ontwikkeling van het gebit van je hond, er zitten dan namelijk te veel tanden in zijn bek. Hierdoor hebben de tanden en kiezen onvoldoende ruimte om zich goed te ontwikkelen. Ook blijven er, doordat er te weinig ruimte is tussen de tanden, meer etensresten tussen de tanden zitten. Deze etensresten zorgen ervoor dat verkeerde bacteriën zich sneller zullen vermenigvuldigen en dus ontstekingen zullen veroorzaken. Vooral honden van kleine rassen als de chihuahua zijn hebben vaak dubbele tanden.

Tandvleesontsteking

Tandvleesontstekingen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door beschadigingen van het tandvlees, de aanwezigheid van tandplak/tandsteen en erfelijke bepalingen. Je herkent een tandvleesontsteking aan de roodheid van het tandvlees. Gezond tandvlees is roze van kleur. Als het tandvleesontstoken is zal deze rood verkleuren of rode randen hebben. De bacteriën die de daadwerkelijke ontsteking veroorzaken, kunnen eenvoudig in de bloedbaan terechtkomen, wanneer het tandvlees ontstoken is. Hierdoor kunnen ze zich verspreiden over het hele lichaam en dus ook schade aanrichten. Deze bacteriën hebben de voorkeur voor het hart en de nieren, hier zullen ze dus de meeste schade aanrichten.

Tandplak

Tandplak is een verzameling van voornamelijk voedselresten, slijm en bacteriën. Samen vormen zij een plakkerige laag op de tanden en kiezen van je hond.

Tandsteen

Wanneer je niets aan tandplak doet, zal het gaan verkalken. Als de tandplak verkalkt is, spreken we van tandsteen. De vorming van tandsteen begint altijd onder het tandvlees, dus het is niet gelijk zichtbaar maar wel gevoelig/pijnlijk.

Het voorkomen en behandelen van gebitsproblemen.

Dubbele tanden

  • Voorkomen: het is lastig te voorkomen. Het enige dat je kan doen is, als een tand los zit, wiebelen. Hierdoor stimuleer je het loslaten van de tand.
  • Behandeling: Als je hond dubbele tanden heeft, is het raadzaam de melktand door je dierenarts te laten verwijderen.

Tandvleesontsteking

  • Voorkomen: Tandvleesontstekingen kun je voorblijven door je hond harde brokken te geven. Er zijn zelfs speciale brokken verkrijgbaar (bij de dierenarts en de dierenwinkel). Ook kun je de tanden van je hond gaan poetsen.
  • Behandeling: Als je hond tandvleesontsteking heeft, is het verstandig naar de dierenarts te gaan. Hij zal bepalen welke medicatie of behandeling nodig is. Als de ontsteking wordt veroorzaakt door tandsteen, zal het tandsteen verwijderd moeten worden. Vooral omdat de bacteriën die de tandvleesonsteking veroorzaken zoveel schade kunnen aanrichten aan het hart en de nieren, is het noodzaak op tijd een afspraak te maken bij je dierenarts.

Tandplaque

  • Voorkomen: ook tandplak kun je voorkomen door harde brokken te voeren (bij voorkeur de speciale tandenbrokken) en regelmatig de tanden en kiezen van je hond te poetsen.
  • Behandelen: als je tandplak op de tanden van je hond ziet, is het het raadzaam om over te gaan op de speciale tandenbrokken (verkrijgbaar bij dierenartsen en dierenspeciaalzaken) en om de tanden en kiezen van je hond te gaan poetsen.

Tandsteen

  • Voorkomen: tandsteen voorkom je op dezelfde manier als tandplak: met harde brokken en door het poetsen van de tanden en kiezen.
  • Behandelen: als je hond tandsteen heeft, zal dit door een dierenarts verwijderd moeten worden. helaas moet dit onder narcose. Reden hiervoor is dat honden niet braaf met de bek open blijven liggen en omdat het verwijderen een vervelend en pijnlijk gevoel is.

Tandenpoetsen

Door het poetsen van de tanden (en kiezen) kun je dus een hoop problemen voorkomen. Maar hoe pak je het poetsen aan?

Benodigdheden

  • Hondentandpasta (geen menselijke, deze bevat te veel fluor)
  • Vingertandenborstel
  • Hondentandenborstel (of de zachtst verkrijgbare mensentandenborstel)
  • Veel geduld!

Stappenplan voor het poetsen

  1. Het is vaak voor honden al erg spannend als iemand aan zijn mond komt. Begin dus met het optillen van zijn lippen. Beloon je hond als hij dit toelaat. Voor veel honden zal het in het begin onwennig aanvoelen maar geef het vooral niet te snel op!
  2. Als stap 1 soepel verloopt, kunt je met je vingers langs de tanden en kiezen van je hond wrijven. Het is niet nodig de binnenkant van de tanden/kiezen te poetsen.
  3. Vervolgens kunt je je hond aan de tandpasta laten wennen. Smeer een beetje tandpasta (speciaal voor honden!) op een vinger en laat je hond eraan ruiken, hij mag het ook van je vinger aflikken. Doet je hond dit niet, dwing hem er dan niet toe!
  4. Als dit goed gaat kun je weer wat hondentandpasta op een vinger smeren en langzaam met deze vinger over de tanden en kiezen van je hond wrijven. Ook nu is het niet nodig de binnenkant van de tanden en kiezen te poetsen.
  5. Als je ook stap 4 met succes hebt afgerond, kunt je een stap verder gaan. Smeer op de vingertandenborstel wat hondentandpasta en laat je hond ruiken aan deze vingertandenborstel, als je hond wil mag hij eraan likken. Hierna kun je langzaam over de tanden en kiezen wrijven met de vingertandenborstel.
  6. Wanneer dit allemaal gelukt is zijn jij en je hond bijna klaar voor het echte werk! Laat je hond ruiken aan de hondentandenborstel en wrijf vervolgens met de tandenborstel met een op- en neerwaartse beweging over de tanden en kiezen van je hond. Ook nu hoef je alleen de buitenkant van de tanden en kiezen te poetsen.
  7. Als ook dit goed verloopt kun je wat hondentandpasta op de hondentandenborstel smeren en gaan poetsen. Poets ook nu alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en maak op- en neerwaartse bewegingen.

In februari is het weer de maand van het gebit bij huisdieren. Veel dierenartsen hebben dan speciale acties, zoals het gratis bekijken van het gebit van je hond. Ben je benieuwd welke dierenarts(en) bij jou in de buurt ook een actie hebben? Kijk dan op www.gebitscontrole.nl!
© 2012 - 2024 Mlacroix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mondproblemen bij de hond herkennen en verhelpenMondproblemen bij de hond herkennen en verhelpenMondproblemen komen veel voor bij honden. Deze problemen hebben verschillende fases, met elk hun eigen kenmerken. Honden…
Gebitscontrole bij honden en kattenGebitscontrole bij honden en kattenFebruari is naast de sprokkelmaand ook de maand van de gebitscontrole bij huisdieren. In deze februari maand houden veel…
Gebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten worden steeds vaker veroorzaakt door eten wat de huisdieren niet zouden moeten eten…
Het gebit van dierenNet als bij mensen is het gebit bij dieren ook een zeer belangrijk onderdeel van het lichaam. Ook zien we bij dieren ver…
Reactie

Indra, 03-05-2014
Heb een hond bijna 11jaar oud en 2jaar geleden hebben ze bij de dierenarts zijn gebit schoongemaakt.inderdaad zijn hart is aangetast maar heeft nu echt last van zijn gebit ze zitten los en heeft ook pijn omdat hij geen




harde of zachte brokjes pakt. Bestaat iets tegen de pijn hij heeft wel hart tabletten gekregen maar is te zwak om onder narcose te gaan.Wat kunnen we nog eraan doen? We willen hem niet missen. Reactie infoteur, 05-05-2014
Beste Indra,
dit is een lastige situatie. Pijn is iets wat je je trouwe viervoeter niet gunt maar ik snap jdat je hem ook nog niet wil missen.
Heeft je diereanrts aangegeven dat hij te zwak is om onder narcse te gaan? Want er zijn steeds meer methoden om de belasting van het hart en andere organen tijdens de narcose te beperken.
Mijn adives zou zijn om een keer een afspraak te maken met je dierenarst om te bespreken welke opties er zijn voor jouw hond.

Sterkte!

Mlacroix (3 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.