Het kiezen van een hond

Het kiezen van een hond Je hebt besloten om een hond als huisdier te nemen. Natuurlijk komen hier een aantal dingen bij kijken en is het een keus die goed overwogen moet worden. Wil je een kleine of grote hond? Welk ras? En neem je een pup of al een wat oudere hond?

Pup

Als je voor een pup kiest, dan komen hier een aantal dingen bij kijken. Een pup vergt in het begin meer tijd dan een volwassen hond. Denk hierbij aan het zindelijk maken, leren lopen aan de riem en ongewenst gedrag afleren. Een pup weet immers nog niets en moet alles nog leren. Ook moet een pup ingeënt, ontwormt en gechipt worden. Dit laatste is verplicht in Nederland sinds 1 april 2013. Een pup moet je vanaf het begin zoveel mogelijk mee naar buiten nemen. Zo went een pup snel aan het contact met andere honden en mensen, maar ook aan de geluiden van auto's, treinen en het zien van fietsers.

Een pup met kinderen en andere huisdieren

Mocht je kinderen of andere huisdieren hebben, dan is het nemen van een pup een voordeel. De pup leert dan meteen met kinderen en andere dieren omgaan. Let wel; laat nooit je kinderen alleen met een hond! Zeker in het begin kan de pup regelmatig speels bijten en helaas beperken ze dit niet alleen tot de handen. Kinderen zijn vaak erg enthousiast met een hond en kunnen daardoor onbewust de hond pijn doen, waardoor de hond kan bijten. Onthoud dat de pup en de kinderen beide moeten leren omgaan met elkaar. Leer je kinderen daarom vanaf dag één rustig om te gaan met de pup en dat de pup zachtjes moet doen met de kinderen.

Oudere hond

Kies je liever voor een wat oudere hond die de basis commando's al kent, dan kom je uit bij het dierenasiel. Hier komen regelmatig honden terecht waarvan de baasjes niet meer voor ze kunnen zorgen, of waarvan de baasjes zijn overleden. Geef de medewerker van het dierenasiel altijd de thuissituatie door, zoals kinderen of andere huisdieren. Niet elke hond is hieraan gewend en sommige honden kunnen bijvoorbeeld totaal niet met andere honden of katten. Laat je dus goed informeren en ga niet alleen af op een lieve uitstraling.

Een voordeel van een oudere hond is dat ze meestal al goed zindelijk zijn, goed aan de riem mee lopen of zelfs al goed kunnen loslopen. Werk je bijvoorbeeld, dan vergt een oudere hond wat minder tijd dan een jonge pup die alles nog moet leren, ook het alleen thuis zijn. Dit neemt niet weg dat elke hond zijn aandacht nodig heeft en uitgelaten moet worden.

Benodigdheden

Een hond heeft een aantal dingen nodig in het dagelijks leven. Denk hierbij aan een water- en voerbak, een kleed, kussen of mandje, speeltjes en een riem. Ook vinden veel honden het heerlijk om ergens op te kunnen kauwen, zeker een wat jongere hond. Denk hierbij aan kauwstaven van runderleer. Deze zijn in verschillende maten en diktes te verkrijgen, dus dit kan je aanpassen aan de grote en bijtbehoefte van je hond.

Genoeg ruimte

Als je een hond wilt, houd dan ook rekening met de ruimte die je een hond te bieden hebt. Zet bijvoorbeeld geen grote hond op een tweekamerappartement neer. Grote honden hebben de ruimte nodig om zich goed te kunnen bewegen, zeker als de baas overdag moet werken. Een kleine hond is hiervoor meer geschikt. Overweeg je toch om een iets grotere hond te nemen, zorg er dan wel voor dat hij regelmatig uitgelaten wordt en dat er een speciale hondenuitlaatveld in de buurt zit, zodat je hond lekker kan loslopen en zijn energie beter kwijt kan. Hoe meer een hond zijn energie buiten kwijt kan, hoe rustiger hij is in huis.

Daarbij is het belangrijk dat een hond niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk gestimuleerd wordt. Denk hierbij aan snoepjes verstoppen in huis of buiten, een voerbal waar eten in gedaan wordt en dat de hond het er zelf uit moet zien te krijgen. Ook kan je voor een hondensport kiezen waardoor er wordt afgewisseld in geestelijke en lichamelijke stimulering.

Soorten honden

Honden worden onder verschillende rasgroepen ingedeeld.

Herdershonden en veedrijvers

Denk hierbij aan de herdershond en de border collie. De honden die onder deze groep vallen worden vaak gebruikt om vee te drijven en te jagen. Het jachtinstinct zit er bij deze honden al in vanaf de geboorte. Ze zijn trouw aan de baas en het gezin, maar hebben wel een strakke hand nodig en een baas die consequent is. Het zijn sterke honden en daardoor niet geschikt om uitgelaten te worden door jonge kinderen. Ze hebben heel veel beweging nodig en moeten zowel lichamelijk als geestelijk gestimuleerd blijven, anders wordt de hond ongelukkig. Deze honden zijn ideaal om te wonen op onder andere een boerderij. Een nadeel kan zijn dat als je ze los laat lopen dat ze plots hun neus in de wind steken en wegrennen. Dit omdat ze dan iets ruiken en daar jagen ze achteraan, dit is hun instinct.

Pinchers, schnauzers, molossers, en Zwitserse sennenhonden

Pinchers en schnauzers hebben een goed jachtinstinct en zijn goede waakhonden en zijn zeer gehecht aan het eigen gezin. Tegenover vreemden kunnen ze veel blaffen en zijn ietwat wantrouwig. Met een goede begeleiding, zeker al vanaf pup, is dit heel goed in de hand te houden. Het zijn slimme honden en leren heel snel. Molossers zijn grote en sterke honden, denk hierbij aan de Duitse dog, Bordeaux dog en de Cane corso. Dit zijn in het algemeen rustige en zelfstandige honden die zich ook hechten aan het gezin. Deze honden hebben een grote bijtkracht en blijven vaak vasthouden. Ze zijn niet snel boos en kunnen goed tegen een stootje. Deze honden leren niet snel, en hebben daardoor een zelfverzekerde baas nodig en een duidelijke begeleiding. De Sennenhonden zijn erg sterke honden en goed geschikt om vee mee te drijven en het huis te bewaken. Het zijn zelfstandige honden en leren snel.

Terriërs

Dit zijn goede jachthonden en hebben erg veel energie. Ze zijn moedig en vasthoudend en zullen dan ook vaak hun prooi zelf doden. Het zijn onafhankelijke en eigenwijze honden die niet altijd goed kunnen omgaan met andere honden. Ze kunnen erg veel blaffen doordat ze zo waaks zijn, dus niet aan te raden als je bijvoorbeeld op een flat woont. Een duidelijke en consequente baas is zeker noodzakelijk voor deze rasgroep. Het is aan te raden om deze honden van jongs af aan zoveel mogelijk te leren omgaan met andere honden. Met andere mensen en vooral hun eigen gezin zijn ze juist weer erg aanhankelijk.

Dashonden

Hierbij wordt gesproken over de Teckels. Je hebt ze in kortharig, ruwharig en langharig. Het zijn van oorsprong zeer moedige honden die graag blaffen en zijn zelfstandige honden die bijzonder snel leren. De socialisatie bij deze honden is erg belangrijk en zeker met kinderen en andere honden, anders kunnen de honden nerveus worden en vertonen hierdoor angstagressie. Laat je niet van de wijs brengen door het kleine formaat van deze honden; een consequente en strenge opvoeding is noodzakelijk! Worden deze honden niet gebruikt voor de jacht, dan is het erg belangrijk om deze honden in de gaten te houden met het najagen van bijvoorbeeld eenden of fietsers.

Spitsen en oertypen

Hierbij wordt gesproken over de husky, Scandinavische jacht- en herdershonden en de keeshond. De husky's zijn groepshonden en vinden het niet fijn om alleen te zijn. Het liefst zijn ze samen met een andere hond. Naar andere mensen zijn ze vaak wat afstandelijk. Deze honden houden meestal niet van knuffelen en willen graag hoog in de rangorde staan. Doordat het felle jagers zijn, is het niet aan te raden om ze zonder goede begeleiding los te laten lopen. De Scandinavische jachthonden zijn eigenzinnig en hebben een zeer groot uithoudingsvermogen, voldoende beweging is een eis bij dit ras soort. Ze zijn zeer actief en hechten zich heel snel aan het gezin en leren snel. De keeshond is een waakse hond die zich snel hecht aan eigen gezin. Ze blaffen veel en leren zeer snel. De Aziatische keeshond is afstandelijk en leren snel, maar het trainen van deze honden vergt veel tijd door hun eigenzinnigheid. De Europese keeshond is in het algemeen van aanhankelijker en makkelijker te trainen als de Aziatische keeshond.

Lopende honden en zweethonden

Ook deze honden worden vaak gebruikt bij de jacht waarin ze wild opsporen en opdrijven. Denk hierbij aan de Dalmatische hond en de Rhodesian Ridgeback. De honden uit deze rasgroep hebben een bijzonder sterk ontwikkeld jachtinstinct door hun hele sterke neus. Het zijn roedeldieren en dus graag samen met een andere hond. Deze honden volgen altijd hun neus en daardoor moeilijk los te laten lopen. Het aanleren van hier komen is sterk aan te raden. Ze zijn erg enthousiast tegenover mensen, zeker als ze jong zijn. Het vergt veel tijd om deze honden goed op te voeden en hebben veel sociaal contact met andere honden en mensen nodig.

Staande honden

Onder deze rasgroep horen de Duitse staande, Patrijshond, Ierse Setter en de Pointer. Ook dit zijn goede jachthonden, maar zeer goed te trainen door de baas. Deze honden stormen vaak niet op de prooi af zoals andere hondenrassen, maar wachten vaak op een teken van de baas. Het zijn lieve en gevoelige honden die zich goed hechten aan hun gezin. Veel beweging is nodig bij deze honden en werken graag samen met hun baas. Het zijn eigenzinnige honden maar leren snel.

Retrievers en Waterhonden

De labrador retriever en golden retriever werken graag samen met de baas en zijn gek op apporteren. Ze blijven in het algemeen langer speels als andere hondenrassen en zijn daardoor vaak pas wat later volwassen. Ze zijn heel sociaal en aanhankelijk en zijn lief voor het gezin. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en dol op water. Leer ze altijd op commando het water in te gaan in verband met eenden of ander wild.

Gezelschap honden

Eigenlijk zijn deze honden gefokt om de mens gezelschap te houden. De rassen die hieronder vallen zijn de Franse bulldog, poedels, maltezers en de Cavalier kind Charles spaniel. Deze rasgroep zijn erg gehecht aan baas en gezin en willen daardoor ook graag in de buurt blijven. Dit kan soms problemen geven voor als de hond een keer alleen thuis moet blijven. Ze zijn speels, gevoelig en lief. Wel kunnen ze ook erg waaks zijn en hierdoor veel blaffen.

Windhonden

Denk hierbij aan de Whippet, Ierse wolfshond of de Afghaanse windhond. Deze honden jagen graag, maar dan door middel van hun ogen en niet zozeer via de neus. Ze zijn in huis erg aanhankelijk en rustig, maar eenmaal buiten worden ze erg actief en zelfstandig. Als ze eenmaal iets achterna zitten is het moeilijk om ze terug te roepen. Doordat het echte jagers zijn, is het verstandig om ze zoveel mogelijk aan de lijn te houden, omdat ze dus zo weg kunnen zijn. Zeker langs een drukke weg kan dit gevaarlijk zijn. Om deze honden toch hun beweging te kunnen geven, zijn deze honden ideaal om te leren naast lopen tijdens het fietsen, uiteraard aan een lijn.

Zoals je ziet is de keus enorm, maar denk er altijd goed over na en lees je goed in over een hondenras en ga niet alleen uit op een lieve uitstraling of een enthousiaste begroeting.
© 2013 - 2022 Meisssie20, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hond uit het asielEen hond uit het asielIn de Nederlandse asielen zitten vaak heel veel honden die op zoek zijn naar een nieuw baasje. De types en rassen van de…
De leeftijd van de hondDe leeftijd van de hondWaarschijnlijk heb je altijd al horen zeggen dat één jaar in het leven van een hond gelijkstaat aan zeven mensjaren. Dit…

Hoe maak je een konijn zindelijk?Hoe maak je een konijn zindelijk?Het ene konijn is vanaf de eerste dag meteen zindelijk en doet zijn/haar behoeften altijd op dezelfde plek. Bij het ande…
Hond op de zwarte lijst?Hond op de zwarte lijst?In 2013 komt er een zwarte lijst voor veel zoogdieren. Dit tot grote woede van dierenliefhebbers, die van hun geliefde h…
Bronnen en referenties
  • http://www.licg.nl
Meisssie20 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.