De meest bekende hamsterrassen
Hamsters zijn graag geziene huisdieren. Lees hier meer over de vijf hamsterrassen die het meest bekend zijn en daarom ook het meest als huisdier gehouden worden.
Syrische hamster
Algemeen
De Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd, is als huisdier het meest populair. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit de woestijngebieden in Syrië. Syrische hamsters zijn solitair levende dieren, wat wilt zeggen dat ze liever alleen wonen. Enkel wanneer een vrouwtje gedekt moet worden of wanneer ze haar jongen moet grootbrengen wordt de solitaire instelling even aan de kant gezet. Houd Syrische hamsters dus altijd alleen in een kooi. Ze kunnen elkaar anders lelijk toetakelen, met meestal de dood tot gevolg. Overdag slapen Syrische hamsters veel. Het zijn namelijk echte nachtdieren. Tegen de schemering, ’s nachts of in de vroege ochtend worden ze wakker om op zoek te gaan naar eten. Dat stoppen ze vervolgens in hun wangzakken, om dan op hun slaapplaats te verzamelen. In het wild houden Syrische hamsters een winterslaap van zodra de temperatuur onder de tien graden zakt. Bij de hamsters die als huisdier gehouden worden komt dit echter zelden voor, omdat deze diertjes meestal in verwarmde kamers staan. Syrische hamsters worden zo’n 12 tot 16cm lang en wegen tussen de 120 en 180 gram. De vrouwtjes worden doorgaans het grootst en het zwaarst.
Levensverwachting
De Syrische hamster kan twee tot drie jaar oud worden.
Vacht
- Normaalhaar: De meest voorkomende en oorspronkelijke Syrische hamster.
- Langhaar: De vacht wordt enkele centimeters lang. Die van de mannetjes wordt iets langer dan die van de vrouwtjes. Met een tandenborstel en kammetje moet je de vacht van deze hamsters regelmatig borstelen.
- Satijnhaar: De satijnbeharing geeft een diepe glans aan de vacht van de hamster.
- Rex: Korte, wollige, gegolfde vacht. De snorharen van deze hamsters zijn altijd gekruld.
Kleuren
- Goud: Goud is de oorspronkelijke kleur, waar de naam ‘goudhamster’ ook van afkomstig is.
- Geel: Gele hamsters hebben een warmgele kleur met een zwarte ondertoon en zwarte kaakstrepen. Hun buik is vaalwit, hun oren grijs en hun ogen zwart.
- Sepia: Bruingeel tot beige met een donkergrijze ondertoon. De buik is altijd zachtgrijs. De oren donkergrijs en de oren donkerbruin.
- Grijs
- Oranje: Warmoranje vacht met een bruine ondertoon. Vaak hebben deze hamsters een lichte buikkleur, bruine oren en donkerrode ogen.
- Lilac: Zachtgrijze vacht met een subtiele lila ondertoon. De buik is licht van kleur, de oren zijn lichtbruin en de ogen donkerrood.
- Guinea Gold: Lichtbruine ondertoon en een oranjebruine vacht met donkerbruine ogen en donkergrijze oren.
- Albino: Wit met rode ogen en vleeskleurige oren.
- Wit met rode ogen: het verschil met Albino’s is dat deze hamsters donkergrijze oren hebben.
- Wit met donkere ogen: Lijkt op een albino maar heeft donkere ogen.
- Donker-sepia: Bijna zwart met een beige ondertoon.
- Zilver-sepia: Bijna zwart met een zilver/witte ondertoon.
- Crème met rode ogen: Roomkleurige vacht met een iets blekere buik. De ogen zijn altijd rood en de oren zijn leverkleurig.
- Crème met donkere ogen: Warme abrikooskleurige beharing met donkergrijze oren en donkere ogen.
- Zwart: Meestal hebben zwarte hamster witte voetjes en witte vlekjes op de buik en op de keel.
- Chocolade: Chocoladekleurige beharing met bruine oren en zwarte ogen.
- Champagne: Zachtgrijs. Neigt naar Lilac. Altijd rode ogen.
- Koper: Oranjebruine beharing. De buik is lichter van kleur, de oren bruingrijs en de ogen donkerrood.
- Duifgrijs/Dove: Grijze vacht met rode ogen.
- Witband: Gekleurd lichaam met een witte band die langs de zijkanten van de buik loopt.
- Gevlekt
- Schildpad: Twee verschillende haarkleuren die in lapjes over het lichaam verdeeld is.
Chinese dwerghamster
Algemeen
De Chinese dwerghamster is een langstaart dwerghamster. Hun staart is dus langer dan die van andere hamsters. In het wild komen ze vooral voor in het Noorden van China in dichtbeboste gebieden. In eerste instantie werden de diertjes gebruikt in laboratoria en op universiteiten. Pas in de jaren ’60 werden ze bekend als huisdier. Chinese dwerghamsters zijn vrijwel enkel ’s nachts actief. Overdag laten ze zich zelden zien. Het zijn levendige beestjes die graag en goed klimmen. Zorg in hun kooi dus voor voldoende ruimte en klimgelegenheid. Net zoals de Syrische hamster moeten ze solitair, dus alleen gehouden worden. Ze kunnen namelijk niet opschieten met andere hamsters en stellen zich zelfs agressief op tegenover elkaar. Tegenover hun verzorger zijn ze echter wel vriendelijk. Chinese dwerghamsters bijten enkel wanneer ze zich bedreigd voelen en ze laten zich makkelijk tam maken.
Levensverwachting
Chinese dwerghamsters leven gemiddeld langer dan andere hamsters. Namelijk twee tot vier jaar.
Vacht
De Chinese dwerghamster heeft korte, glanzende haren die tegen het lichaam aan liggen.
Kleuren
- Wildkleur: De oorspronkelijke kleur; een bruingrijze beharing met een zwarte ondertoon en een donkerbruine aalstreep. De buik is vaalwit.
- Gevlekt: Onregelmatige vlekken op het lichaam en een helderwitte buikkleur.
- Wit: Wit met een donkere aalstreep en donkere ogen.
Russische dwerghamster
Algemeen
Van de dwerghamsters is de Russische de meest populaire om als huisdier te houden. Ze komen oorspronkelijk uit Siberië, waar ze ook wel Siberische hamster en Winter White genoemd worden. Die laatste naam heeft de hamster te danken aan het feit dat zijn vacht in de winter vrijwel altijd wit wordt. Net zoals andere hamsters is ook de Russische dwerghamster een nachtdier. Al komt deze hamster ook overdag al eens uit zijn slaaphuisje. Over het algemeen zijn Russische dwerghamsters vrij rustig, maar wel bedachtzaam. Ook hier wordt weer aangeraden om de diertjes solitair te laten leven. Alhoewel ze in het wild wél in groep leven, kunnen ze in gevangenschap snel in conflict komen met elkaar.
Levensverwachting
Russische dwerghamsters worden twee tot drie jaar oud.
Vacht
Korte, fijne, dichte beharing die er wollig uitziet.
Kleuren
- Wildkleur: De meest voorkomende kleurslag. Grijsbruine beharing met een zwarte aalstreep over de rug en een grijswitte buik. De oren en de ogen zijn donker.
- Blauw-wildkleur (Sapphire): Deze kleur lijkt op de wildkleur maar de hamster heeft een blauwgrijze vacht in plaats van een grijsbruine. De aalstreep is donkerblauw.
- Parelgrijs (Pearl): Witte vacht met een lichtgrijze ondertoon, lichtgrijze oren en donkere ogen. De aalstreep is zwart.
Campbelli dwerghamster
Algemeen
Campbelli dwerghamsters komen oorspronkelijk uit Noord-Mongolië, Noord-China, Altai, Tuva en Mantsoerije. Ze lijken sterk op de Russische dwerghamsters en werden vooral gebruikt als proefdieren in laboratoria. Campbelli dwerghamsters hebben graag gezelschap. Het houden van twee hamsters is ideaal, maar er zijn wel risico’s aan verbonden. Het kan altijd mislopen, dus zorg ervoor dat u een extra kooi in huis hebt voor als u de diertjes uit elkaar moet halen. De diertjes worden niet graag opgepakt en zijn daarom ook moeilijk tam te maken.
Levensverwachting
Campbelli dwerghamsters worden twee tot drie jaar oud.
Vacht
Normaalhaar: Korte, dikke vacht die tegen het lichaam aan ligt. Ook de voetzooltjes van de Campbelli zijn behaard.
Satijnhaar: Korte haren die een sterke satijnglans hebben. Hierdoor ziet de vacht er nogal vettig en onverzorgd uit.
Kleuren
Wildkleur: De oorspronkelijke kleur van de Campbelli dwerghamster. Bruingele rug met een vaalwitte buik. Over de rug loopt een donkerbruine aalstreep en de ogen zijn zwart.
- Blauw: Blauwgrijze vacht met donkere ogen en een donkerbruine aalstreep.
- Argente (geel-wildkleur): Beige-gele vacht met een vaalwite buik, een chocoladebruine aalstreep en rode ogen.
- Albino: Volledig wit met rode ogen.
- Gevlekt
Roborovski dwerghamster
Algemeen
De Roborovski dwerghamster is afkomstig van Zuid- en West-Mongolië. De diertjes leven daar in woestijnachtige gebieden waar ze met weinig eten en drinken zien te overleven. Roborovski dwerghamsters leven graag in groep. Maar net zoals bij de Campbelli dwerghamster moet je weten dat daar risico’s aan verbonden zijn. Het kan altijd zijn dat twee hamsters elkaar niet liggen en alsnog beginnen te vechten. Dan moet je ze vroegtijdig uit elkaar halen en in aparte kooien zetten. Naar mensen toe zijn Roborovskis heel schuchter. Ze bijten niet snel, maar ze zijn ook niet makkelijk tam te krijgen. De diertjes zijn enorm actief. Zorg dus voor een grote kooi waar ze voldoende in kunnen rondlopen. Het zijn, net zoals de andere hamsters, nachtdieren. Overdag zul je ze dus niet vaak zien.
Levensverwachting
Roborovski dwerghamsters worden 1,5 tot 2 jaar.
Vacht
De vacht van Roborovski dwerghamsters is meestal langer en zachter dan die van andere dwerghamsters.
Kleuren
- Wildkleur: Bruingele vacht met een grijze ondertoon en lichtgekleurde aftekeningen boven de ogen. De buik is wit.