Blafoverlast, wat doe je eraan?

Blafoverlast, wat doe je eraan? Kent u dat? U bent net in slaap gevallen, en dan wordt u ruw in uw slaap gestoord door het blaffen van de hond van de buren die na twaalven nog even zijn behoefte in de tuin mag doen. Of u ontwaakt onvrijwillig vroeg in de ochtend, als uw buur om vijf uur s ochtends de hond even in de tuin laat. Maar ook overdag kan geblaf van alleen gelaten honden veel overlast veroorzaken. Wat kunt u doen tegen blafoverlast?

Burengerucht

Blafoverlast valt onder burengerucht. Het is een vorm van geluidsoverlast en daardoor een behoorlijke rustverstoorder. Hondengeblaf is een indringend geluid dat niet gemakkelijk te negeren valt. Het drijft sommige mensen tot waanzin. Niet alleen voor u als buur is het vervelend, ook de hond zelf heeft het moeilijk. De hond blaft namelijk als signaal om aan te geven dat hij stress heeft.

Praten

Misschien is uw buur niet op hoogte van het feit dat de hond blaft als deze alleen gelaten wordt. Waarschijnlijk vinden de buren het net zo vervelend als u en zijn ze bereid om een oplossing te zoeken. Mocht uw buurman of buurvrouw echter geen boodschap hebben aan uw klacht, dan zult u op een andere manier hulp moeten zien te vinden.

Medestanders

Praat met andere buurtgenoten. Zeker als u in een smalle straat met de huizen dicht op elkaar woont, kan het toch niet zo zijn dat u als enige last heeft van het geblaf. Overleg met elkaar welke stappen u het beste kunt ondernemen. Samen staat u sterker als u de hulp wilt inschakelen bij instanties. Houd bij op welke tijdstippen de hond blaft en hoe lang het blaffen aanhoudt.

Woningbouwvereniging

Heeft u een huurwoning, dan zou u zich kunnen melden bij de woningbouwvereniging. Zij hebben namelijk de plicht om u ongestoord woongenot te bieden. Zij zouden met de huurder in gesprek moeten gaan en hem of haar ervan moeten overtuigen dat er een einde moet komen aan de overlast. De woningbouwvereniging zal een dossier aanleggen, waarin alles over de overlast wordt vermeld. Dit om eventueel sterker te staan in het geval er gerechtelijke stappen moet worden ondernomen.

Zelf procederen

Mocht u nergens steun vinden, niet bij de buren, de verhuurder of in het geval u een koophuis bezit en dus geen klacht kunt indienen bij een woningbouwvereniging, dan kunt u overwegen zelf een gerechtelijke procedure op te starten. In dat geval is het van belang bewijsstukken te hebben waaruit blijkt hoeveel overlast u van het geblaf ondervindt. Een lijstje met blaftijden en blafduur is onontbeerlijk. Ook kunt u geluidsopnamen maken van de overlast. Bedenk wel dat er kosten aan zijn verbonden als u naar de rechter stapt. Bovendien is er geen zekerheid dat u uw gelijk haalt. Dan is het dubbel zo zuur om de rekening gepresenteerd te krijgen.

Wat kunt u doen als hondenbezitter?

Blafbanden

Stel, u bent de eigenaar van een hond die blafoverlast veroorzaakt en u bent bereid hier een oplossing voor te vinden, dan zult u al snel de tip krijgen om gebruik te maken van een blafband. Dit is een halsband, die kleine stroomstootjes geeft op het moment dat de hond blaft. Het dier voelt pijn en raakt daardoor nog meer in de stress. Er zijn ook blafbanden die citronella spuiten bij blaffen. Deze geur is zeer onaangenaam voor de hond en omdat de geur langere tijd blijft hangen, zal de hond hier ook veel stress van hebben. Honden die alleen thuis zijn, zullen hier niet van gerustgesteld worden, sterker nog; het werkt juist averechts.

Ultrasone signalen

Er zijn ook apparaten in de handel die bij een druk op de knop een geluid produceren in zon hoge frequentie dat dit voor de mens niet hoorbaar is. Een hond hoort echter zoveel beter dan een mens. Het dier zal schrikken van het geluid en daardoor stoppen met blaffen. Dit geldt natuurlijk alleen voor honden die geen gehoorproblemen hebben. Deze vorm van bestrijding lijkt diervriendelijker, maar is evengoed stressvol voor de hond.

De beste oplossing

Bovengenoemde oplossingen zijn geen oplossing op lange termijn, omdat ze het onderliggende probleem niet aanpakken. Uw hond blaft namelijk niet voor niets. Blaffen is een manier om aan te geven dat het dier stress ervaart. Uw hond heeft bijvoorbeeld angst om alleen thuis te zijn, is bang voor harde geluiden of blaft om zijn territorium te verdedigen. De beste oplossing is om het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Zoek hulp bij een goede hondengedragskundige. Deze mensen hebben veel ervaring met probleemgedrag bij honden. Kies voor een gedragstherapeut die is aangesloten bij beroepsvereniging Alpha. Dan bent u er zeker van dat de trainer goed is opgeleid en regelmatig wordt bijgeschoold. Een gedragstherapeut zal de oorzaak van het blaffen achterhalen en aansturen op gewenst gedrag van de hond, zodat hij zich veilig leert voelen. Het blaffen zal dan niet meer nodig zijn. Prettig voor de hond, voor u en voor de buren.
© 2013 - 2023 Paulina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De blafband: correctie bij overmatig blaffenDe blafband: correctie bij overmatig blaffenBlafbanden, die bedoeld zijn om overmatig blaffen van honden tegen te gaan, zijn er in verschillende soorten en maten. Z…
De reden waarom honden blaffenDe reden waarom honden blaffenJe kent het wel, van die blaffende honden. Waarschijnlijk bloedirritant, maar er moet toch een reden zijn waarom hij bla…
Hond blaffen afleren met een anti-blafband of schokbandHond blaffen afleren met een anti-blafband of schokbandBlaffen hoort bij honden. Overmatig blaffen kan een baasje echter tot wanhoop drijven. Tegen een hond gaan schreeuwen om…
Je kunt een hond niets aflerenEr zijn heel veel gedragingen van een hond die een hond eigen zijn maar die eigenlijk niet gewenst zijn in een gewoon hu…

De boxer, een levenslustig rasDe boxer, een levenslustig rasDe boxer stamt, net als vele rassen, af van een oud-Griekse vechthond, de Molossian Hound. Dit was een dogachtige hond d…
Wat kost een kat als huisdier?Wat kost een kat als huisdier?Katten zijn heerlijke wezens. Ze zijn de ideale partner voor de mens. Sta je op het punt om een kat in huis te nemen, da…
Bronnen en referenties
  • www.hondenbescherming.nl
Paulina (49 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.