Wat kost een kat als huisdier?
Katten zijn heerlijke wezens. Ze zijn de ideale partner voor de mens. Sta je op het punt om een kat in huis te nemen, dan volgen hier toch eerst een paar goede adviezen. Het spreekwoord: 'een hond heeft een baas' en 'een kat heeft personeel' is dan ook meer dan waar. Weet dus goed waaraan je begint als je een kat in huis neemt. Maar zeker is, je leven zal nooit meer hetzelfde zijn als ervoor. De kat geeft invulling aan je bestaan. Maar, hou er rekening mee dat een kat als huisdier ook geld kost.
Van kleine kitten naar volwassen kat
Vaak worden katten in huis genomen omdat ze als kitten zo lief en schattig zijn. Kinderen vinden een jong katje aantrekkelijk en zijn snel gecharmeerd van zo'n pluizen bol. Wat vaak niet gerealiseerd wordt bij de aanschaf ervan is dat zo'n kleine kitten niet zo klein blijft, maar kan uitgroeien tot een kat van soms wel 7 à 8 kilogram. Ook dan moet er goed voor het dier gezorgd worden en heeft het recht op een goed en verzorgd leven. Een kat heeft eisen en laat zich niet zo gemakkelijk als een hond, in een bepaald patroon drukken. Dit kan leiden tot een onprettige situatie waarin de kat vervelend wordt, de eigenaar het niet meer weet, en de kat uiteindelijk in het asiel belandt.
Wat moet je weten vooraleer je een kitten aanschaft?
De beslissing om een kat in huis te nemen wordt vaak snel en ondoordacht gemaakt. Een kat is namelijk een 'eigengerijd' dier dat zijn eigen beslissingen neemt en zich lastig laat leiden. Katten hebben behoefte aan:
- beweging
- verzorging
- hygiëne
- de juiste voeding
- ruimte, medische zorg, ...
- en heel veel liefde en aandacht
De kat heeft een eigen stijl, eigen wil en kan soms aardig lastig zijn. Sommige katten kun je dingen aanleren maar het karakter van je kat kun je niet veranderen. Ook moet je een kat zindelijk maken en vergt dat enige discipline van jezelf en van je kat. De aanschaf van een kattenbak is dan ook noodzakelijk. De kattenbakvulling dien je af te stemmen op de keuze van je kat. Niet alle grit vindt de kat lekker en als het materiaal hem niet aanstaat, dan doet hij zijn behoefte gewoon elders in huis.
Wat komt er allemaal bij kijken?
Een kat eet dagelijks behoorlijk wat brokken, maar daarnaast heeft hij ook medische zorgen nodig. Zo moet een kat regelmatig ontvlooid worden, ontwormingsmiddel toegediend krijgen en jaarlijks zijn broodnodige cocktail tegen kattenziekte krijgen. De dagelijkse hygiëne van een kat vergt ook wat. Als je niet wilt dat je kat kleintjes verwekt of baart, dan moet de kat bovendien rond de leeftijd van 6-7 maanden, gesteriliseerd worden. Elke kat wordt namelijk rond die leeftijd krols en het is dan ook aan te raden om de kat, rond die tijd, te laten steriliseren door de dierenarts. Hiernaast kan de kat ook ziektes krijgen en moet de dierenarts misschien wel eens bezocht worden. Een consult bij de dierenarts kan leiden tot bloedonderzoek, operatie, verzorging, toediening medicijnen of het advies om over te stappen op speciaal voer. Voor een bezoek aan je dierenarts, zal je de kat moeten transporteren. Hiervoor heb je een vervoerstas nodig. Kortom, al deze aankopen en handelingen kosten behoorlijk wat geld.
Eerder genoemde afwegingen worden vaak niet of te weinig gemaakt bij de beslissing tot het nemen van een kat als huisdier. Heel vaak eindigt de kat dan in het asiel en is de rest van zijn leventje maar beklagenswaardig. Het is daarom ook aan te bevelen om, vooraleer over te gaan tot de aanschaf van een kat als huisdier, hier goed over na te denken. De kat is een zeer gevoelig wezen en heeft recht op een goede verzorging en een goed leven. Denk dan ook goed na eer je zo'n beestje (voor jezelf of voor je kinderen) in huis neemt.
Voer voor de kat
Dagelijks heeft een kat gezonde voeding nodig. Dat zijn brokken of blikvoer. Dit voer kan je bij de supermarkt, dierenwinkel of dierenarts kopen. Als je door de dierenarts geadviseerd wordt om je kat voortaan speciaal voer te geven, dan zijn dat extra kosten. Voor speciaal voer betaal je al gauw 4 à 5 keer meer dan gewoon voer. Veel mensen denken dat de kat gewoon kan mee eten wat de pot verschaft. Dat is een grote misvatting. Een kat heeft echt kattenvoer nodig waarin alle bestanddelen zitten die een kat nodig heeft. Katten die geen kattenvoer krijgen toegediend, kunnen hiervan ziek worden. Bovendien is het lastig om precies de juiste hoeveelheid eten te meten en worden katten dan vaak te dik, met alle gevolgen van dien.
kattenziektes
Veel katten krijgen na een paar jaartjes kattenziektes. Vaak vormt zich gruis in de blaas en dan begint de ellende pas echt. Als de kat niet meer kan plassen, wordt er een buisje in het plaskanaal gestoken. Door het plaatsen van zo'n buisje is het de bedoeling dat het gruis uit de blaas kan komen en de kat weer normaal kan plassen. Je begrijpt dat deze ingreep voor de kat niet prettig voelt. De kat zal het buisje er dan ook kost wat kost proberen uit te trekken. Om dit te voorkomen, wordt dan meestal een kraag aangebracht. Dit is zo'n groot onding dat om de hals van de kat wordt gedaan. Hiermee loopt de kat zowat tegen alles aan in huis en de periode dat de kat de kraag draagt, kun je hem voor zijn eigen veiligheid, beter niet uitlaten. Dat vinden veel katten een heel grote straf en zal het dier je niet in dank afnemen. Naast gruis, kunnen katten natuurlijk nog veel meer ziektes krijgen. Veel voorkomende kattenziektes zijn:
- niesziekte
- katteziekte
- kattenaids
- ziekte van Lyme
- rabiës
- cataract
- suikerziekte
- blaasontsteking
- epilepsie
- astma etc...
Een kat kan zich ook aardig verwonden. Katten vechten met andere katten om hun territorium te verdedigen. Hierbij kan de kat behoorlijk wat schades oplopen. Van oogblessures tot open wonden die achteraf kunnen gaan zweren. Ook kan het gebeuren dat een kat een verwonding oploopt die binnenin gaat zweren. Dat zie je vaak pas als er een verdikking op die plaats ontstaat. Als het al niet te laat is, moet deze dan door de dierenarts worden opengesneden en schoongespoeld. Vaak volgt een periode van dagelijkse intensieve zorgen om de kat weer te laten herstellen. En zieke katten vragen veel aandacht en verzorging. Als hiermee geen rekening gehouden is en de kat alleen in huis achterblijft, zal voor het beestje geen lang en gelukkig leven beschoren zijn.
Wat kost een kat dan precies?
De exacte kosten van een kat als huisdier zijn niet eenvoudig te berekenen. Wel kan je ervan uitgaan dat je, als een kat alle zorgen krijgt die hij nodig heeft, maandelijks een bedrag van rond de 40 euro kwijt bent. Als je dat budget er niet voor (over) hebt, is het advies, 'begin er dan ook niet aan'!