Rat agility, train je rat en bouw je eigen hindernissen

Je kent agility voor honden vast wel, de hond gaat over en door allerlei hindernissen. De meeste honden vinden het helemaal geweldig om te doen, net als de baasjes. Agility kan je veel andere dieren ook doen, ook met ratjes. Tamme ratjes zijn zeer intelligent en ze zullen het zeker te weten leuk vinden. Bouw je eigen hindernissen en krijg een nog diepere band met je ratje. Rat agility is ontstaan in de jaren '80 in Zweden en is in de rest van Europa in opkomst. In Nederland is er nog niet heel veel animo voor, maar wat niet is, kan nog komen. In het buitenland (Zweden, Duitsland en Amerika) worden heuse wedstrijden gehouden, de eigenaren bouwen zelf hun hindernissen, die ook beoordeeld worden met punten. Hoe mooier je hindernissen zijn, hoe hoger je punten. Nu is agility niet alleen leuk voor wedstrijden, je krijgt een grote band met je ratje, want het dier gaat jou volledig vertrouwen.

Is elke rat geschikt?

Het grote deel van de ratten is geschikt voor agility, het zijn nieuwsgierige en ondernemende dieren. En voor een lekkere beloning willen ze al redelijk wat doen. Het trainen van je rat kost tijd en om te testen of je ratje geschikt is kun je een aantal basisoefeningen leren, om te kijken of het inderdaad wat voor jou ratje is, jullie moeten er allebei plezier in hebben, dat is belangrijk. De ene rat leert sneller dan de andere rat en geduld is een schone zaak. Als je ratje iets te moeilijk vind, ga dan een stapje terug. De meeste ratjes zijn ook snel afgeleid, dus zorg ervoor dat de rat op neutraal terrein is zonder afleiding, een lege tafel is bijvoorbeeld goed. Zorg er ook voor dat er geen andere ratjes in de buurt zijn, die leiden ook af. Het is ook belangrijk om te stoppen als je ratje geen interesse meer toont, ga dan een andere dag weer verder.

Belonen

Het belonen van je ratje kun je op een aantal manieren doen, het makkelijkste is om je ratje te belonen als hij iets goed gedaan heeft. Dit doe je in het begin natuurlijk veel vaker dan verderop in de training. Belonen kan je doen met wat lekkers. Veel ratjes vinden yoghurtsnoepjes of vanillekoekjes (voor honden) lekker. Breek deze wel in hele kleine stukjes, op die manier wordt je ratje niet te dik en krijgt hij toch een lekkere beloning. Je kan ook leren werken met clickertraining. Bij wedstrijden mag overigens geen gebruik gemaakt worden van snoepjes, alleen van aandacht. Als je ratje is dus niet goed doet, krijgt hij ook geen beloning.

Hoe vaak moet je trainen?

Je moet je rat sowieso meerdere malen per dag aandacht geven, je hoeft niet elke keer te trainen. Geef hem of haar op zijn minst tweemaal per dag aandacht, al is het maar zo'n 10 minuten. Laat je rat lekker bij je zitten, praat, zeg zijn naam en aai hem. Dit vergroot de band. Om echt voor agility te trainen kun je het beste elke dag zo'n 10 minuten trainen met oefeningen. Sommige ratten kunnen iets langer, sommige iets korter. Als ze zich niet meer concentreren is het klaar met de training, na een paar keer training weet jij hoe lang het duurt voordat je ratje het genoeg vindt, maar 10 minuten per dag is prima om te trainen.

Mijn rat wil het niet leren

Het kan zijn dat je ratje niet geschikt is voor agility. Dat kan. Het kan ook zijn dat je je training aan moet passen. Begin bij de basis, vertrouwen. Train ook niet te lang en zorg voor een neutraal terrein zonder afleiding. Het kan ook zijn dat je te snel traint, doe gerust een stapje terug, je ratje zal dit waarderen. Als je ratje te snel afgeleid is, train dan eens op een andere plek met nieuwe snoepjes en hindernissen.

Basisoefeningen

Met de volgende basisoefeningen kun je testen of jou ratje geschikt is voor agility training, maar je weet ook hoe snel jou ratje leert. Het is belangrijk dat je altijd gebruik maakt van dezelfde commando's, zodat je ratje weet wat jij bedoelt. Leren kost tijd en je ratje moet jou helemaal vertrouwen, jonge ratten leren sneller als oude ratten.

Het is belangrijk dat je ratje in goede conditie is en 100% gezond is.

Tappen met je vinger

Je leert de rat de hoe hij of zij de hindernissen moet nemen door met je vinder te tappen voor, op of na de hindernis. Het is belangrijk dat je dit aanleert alvorens je begint met de hindernissen. Zet de rat op een lege tafel, doen wat lekkers in je hand en laat je rat ruiken, tap met je vinger en als hij komt, beloon je. Na een paar keer oefening zul je zien dat je rat het snapt. Nu heb je de basis.

Kom hier

Leer je rat naar je toekomen, door zijn of haar naam te roepen, bijvoorbeeld: kom, (naam). Als je ratje komt, belonen.

De schouderoefening

Leer je rat op je stil te zitten op je schouder, dit kan eventjes duren. In het beginsel zet je de rat op je schouder elke keer dat hij of zij er vanaf wilt duw je hem zachtjes terug. Praat tegen de rat en zeg zijn naam. Het is belangrijk op tijd te stoppen met deze oefening. Als je ratje het goed doet, zet hem dan terug. Als je ratje het niet goed doet, laat hem dan nog even zitten. Als je hem zijn zin geeft als hij zelf naar beneden kruipt, dan blijft hij dit doen. Loop in het begin niet met je ratje, blijf dichtbij de kooi.
Als deze oefening goed gaat kun je het uitbreiden om je ratje te roepen en je schouder aan te tikken met commando. Dus bijvoorbeeld: kom, (naam), schouder. Beloon als je ratje dat doet.

Zorg dat alles veilig is en dat er geen gevaar is voor jou en je ratjes, denk aan wiebelende hindernissen, splinters e.d.

Bouw je eigen hindernissen

Het is erg leuk om je eigen hindernissen te bouwen, zeker als je een beetje creatief bent kun je al snel hele leuke hindernissen maken. Als hout kun je het beste MDF gebruiken, dit kun je makkelijk zagen en bewerken. Je kan het hout ook verven, het is wel van belang dat je de hindernis makkelijk kan schoonmaken met een doekje en dat het waterafstotend is, want ratjes laten nog weleens urinespoortjes achter. Je kan botenlak gebruiken, of gewone verf op waterbasis, in een kleur naar keuze. Als je gewone verf gebruikt kun je die als laatste het beste behandelen met blanke lak, dit maakt het waterafstotend. Het is belangrijk dat je alle hindernissen een paar weken laat uitharden. Veel verf is giftig, maar omdat je de hindernissen niet in je kooi zet, is het risico op knagen zeer gering. Al je spullen kun je vinden bij de bouwmarkt.

Hindernissen die je onder andere kunt maken zijn:
  • Teeter Totter
  • Wall Jump
  • Stationary Bar Jump
  • Long Jump
  • Open tunnel
  • Open S-shaped Tunnel
  • Weave Poles
  • Balance Beam
  • Window Jump
  • 'A' Frame
  • Tyre Jump

Je kunt zelf ook hindernissen ontwerpen naar jou eigen ideeën.
© 2013 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Horse Agility - behendigheid voor paardenHorse Agility is een relatief nieuwe tak van de paardensport. Niet alleen honden zijn behendig en opgewassen tegen versc…
Agility - training en hindernissenAgility - training en hindernissenAgility ofterwijl behendigheid is een hondensport die plezierig is voor mens en hond. De 'handler'(het baasje) leert zij…
Agility (behendigheids) wedstrijdenAgility word ook wel behendigheidsport genoemd. Dit is een hondensport die steeds populairder word in Nederland. Tegenwo…
Wat zijn de doelen van Human Resource Management (HRM)?Wat zijn de doelen van Human Resource Management (HRM)?Human resource management (HRM) houdt zich bezig met het managen van het menselijk kapitaal binnen bedrijven; in feite i…

De ontwikkeling van de kitten van geboorte tot volwassenheidDe ontwikkeling van de kitten van geboorte tot volwassenheidEen kitten is erg schattig en vertederend en moeilijk te weerstaan. Als je een kitten aanschaft, heeft hij meestal een l…
Waar je op moet letten bij de gebitsverzorging van je katWaar je op moet letten bij de gebitsverzorging van je katEen goede staat van het gebit van de kat is van essentieel belang voor een optimale gezondheid. Als de kat last krijgt v…
Bronnen en referenties
  • www.theagilerat.com
  • www.ratz.co.uk/agility.html
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.