Bracco Italiano: een jachthond afkomstig uit Italië

Bracco Italiano: een jachthond afkomstig uit Italië De Bracco Italiano is afkomstig uit Italië en is een oud ras dat vroeger gebruikt werd als jachthond. Hoewel hij groot en robuust is, heeft hij een zacht karakter. Hij gaat erg goed om met andere honden en kan goed met kinderen omgaan. Hij past goed in een gezin waar er veel tijd wordt vrijgemaakt om met hem te gaan bewegen. Het is een gemakkelijke hond om te verzorgen en er kan een hechte relatie ontstaan tussen hem en zijn baasje.

Geschiedenis

De uit Italië afkomstige Bracco Italiano behoort tot de rasgroep van de "staande honden". Hij behoort het oudste staande ras van Europa en bestond al zoín 2500 jaar geleden. Na de 16e eeuw werd zijn populariteit groter omdat men toen met vuurwapens begon te jagen. Hij is ontstaan uit kruisingen tussen het zwaardere Mastiff type en de snelle Egyptische jachthonden van het windhonden type. Hij was inzetbaar voor elk soort wild waardoor hij een geliefde jachthond was.

Uiterlijk

Het is een grote hond. De schouderhoogte bij een reu is tussen 58-67 centimeter en voor de teef is dit tussen de 55-62 centimeter. Het gewicht is gemiddeld 25 tot 40 kilo. Er zijn verschillende kleurvariëteiten. Dit kan wit met min of meer oranje, amberkleurige of kastanjebruine aftekening zijn, of wit met oranje schimmel of kastanjebruine schimmel zijn.

Karakter

De Bracco Italiano is intelligent, gevoelig en soms wat eigenwijs. Door zijn zachtaardige en aanhankelijk karakter is hij gevoelig voor de stem van zijn baasje en reageert al bij de geringste stemverheffing. De opvoeding moet met de zachte hand gebeuren, maar wel consequent. Hij kan zeer goed samen met andere honden en hij past uitstekend een gezin met kinderen. Door zijn grote weerstandsvermogen en uitstekende reuk is hij een echte jachthond. Als er onraad is, zal hij aanslaan. Hij heeft zeer veel beweging nodig.

Beweging

Alleen als hij veel beweging krijgt, zal hij in huis aangenaam en rustig zijn. Niet iedereen zal deze hond gebruiken als jachthond. Mocht je er niet mee gaan jagen, dan moet je veel activiteiten ondernemen met deze hond. Hij kan zich namelijk gaan vervelen. Er zijn veel gehoorzaamheidscursussen of werkcursussen, die heel prettig zijn voor de relatie tussen baas en hond. Mocht je toch interesse hebben om met hem te gaan jagen, bestaan er jachtgehoorzaamheidscursussen.

Verzorging

De Bracco Italiano heeft eigenlijk weinig verzorging nodig. Regelmatig de oren reinigen en in de ruiperiode af en toe lekker de rubberen massagehandschoen over de korte, glanzende vacht halen is voldoende. Hij verhaart niet waardoor ze verder niet geborsteld hoeven worden. Verder moet je de ogen en de rimpels goed schoon houden. Soms moeten de nagels worden geknipt.

Gezondheid

Deze energieke hond heeft een goede eetlust en hij kan aardig wat op. Hij is pas op 1,5 jarige leeftijd uitgegroeid en blijft lang pup. Pas in die periode op met traplopen, springen en lang rennen. Hij is pas volwassen op een leeftijd van 2,5 tot 3 jaar. De Bracco Italiano zal lang speels blijven omdat ze geestelijk ook lang pup zullen zijn.

Overige informatie

Mocht je deze sierlijke en bijzondere hond als kameraad willen, moet je van tevoren goed in het ras verdiepen. Een vereiste is dat de hond veel beweging krijgt en genoeg wordt uitgedaagd om verveling tegen te gaan. Mocht je meer informatie willen weten, dan zal een fokker dit met veel plezier geven.
© 2013 - 2022 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Broholmer, de krachtpatser uit DenemarkenDe Broholmer is een prachtige grote hond afkomstig uit Denemarken. Door de Vikingen meegenomen grote rassen werden gekru…
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…

Voor het eerst een hond kopenVoor het eerst een hond kopenDe een groeit op met honden en daar is het misschien zelfs een vanzelfsprekendheid dat hij/zij bij volwassenheid zelf oo…
Herken de slechte fokker bij kattenHerken de slechte fokker bij kattenHelaas zijn er nog steeds slechte fokkers die katten aanbieden die ziek zijn, aangeboren afwijkingen of gedragsproblemen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Asw909, Flickr (CC BY-2.0)
  • www.hondenpage.com
  • www.jachthonden.raadvanbeheer.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 09-05-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.