Hoe herken je dat je kat ziek is?

Hoe herken je dat je kat ziek is? Heeft je kat een ziekte opgelopen, dan is het altijd van belang om snel de dierenarts te bezoeken. Het is zeer prettig om een gezelschapsdier in en om huis te hebben, omdat je er veel aandacht van krijgt. Maar net als een mens kan een kat ook ziek worden, iets oplopen of zich even niet goed voelen. Hoe kun je een zieke kat herkennen, wat zijn de voornaamste sypmtomen en wanneer moet je naar de dierenarts gaan?

Zieke kat herkennen


De aanleiding

Veel mensen houden een huisdier in huis, waardoor het niet vaak in aanraking komt met natuurlijke vijanden zoals bacteriën en infectiehaarden. Maar ook in huis kan het op meerdere manieren iets krijgen, waardoor een ziekte of aandoening ontstaat. Huisdieren die daarnaast geregeld buiten komen hebben de kans om met vele haarden in aanraking te komen. Ze doen de ontlasting in iemands anders tuin, vechten met andere dieren en struinen door alles heen. Een ongeluk zit in een klein hoekje! Wat je huisdier zoal per dag eet kan gevolgen hebben voor de verdere gezondheid. Op welke gedragingen moet je dan zoal letten?

Noodzaak van tijdige herkenning

Jij als baasje weet precies hoe jouw huisdier normaal reageert. Bij een verandering van gedrag is er uiteraard iets aan de hand. Normaal zal het bij je komen en aandacht vragen. Verandert het gedrag naar afwezigheid, in een hoekje alleen zitten of vreemd bewegen dan kan het niet anders zijn dan dat je kat iets heeft opgelopen. Waar moet je zoal op letten als je vermoedt dat er iets aan de hand is?

Huid- en vachtaandoeningen

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kunnen resulteren in problemen aan de huid en het hebben van een slecht gebit. Onderhoud is ook bij huisdieren van groot belang om alles in goede conditie te houden. Zeker parasieten kunnen een probleem zijn. Indien er wondjes ontstaan kan een parasiet in de huid gaan, waardoor de omstandigheid alsmaar verslechtert. Dit kan resulteren in een wond of het hebben van veel haarverlies. De huid wordt zichtbaar en kan er droog, schilferig of slap uitzien. Daarnaast kunnen de ogen continu tranen. Zorg voor goede behandeling indien er sprake is van haaruitval, omdat een aandoening met parasieten alleen maar kan verslechteren.

Abnormale temperatuur

De lichaamstemperatuur van kleine dieren licht altijd iets hoger om voldoende warmte te hebben. Gewoonlijk moet het tussen 38,5 en 39 liggen. Indien er sprake is van een temperatuur hoger dan 39,5 of lager dan 38 dan is er zeker iets aan de hand. Bijkomende verschijnselen is dat het beestje minder speels is en mogelijk weinig tot niets inneemt. Daarnaast kan het zijn dat er afwijkend wordt gemiauwd, juist heel weinig of erg veel. Dit kunnen indicaties zijn van een inwendige infectie, koorts of ingenomen gifstoffen. Het is van belang om snel de dierenarts te benaderen.

Problemen aan de darmen

Meest voorkomende probleem met de darmen is dat er wormen aanwezig zijn. De kat eet her en der, waarbij ook wormsporen ingenomen kunnen worden. Je herkent het als er kleine witte mogelijk bewegende stukjes in de ontlasting zitten. Er kan ook sprake zijn van een darmaandoening danwel er is iets verkeerd gegeten. Er kan sprake zijn van een opstopping, welke middels een rectale spoeling kan worden opgelost. Indicaties kunnen de volgende zijn:
  • er wordt vaak overgegeven;
  • als het op de bak zit dan is er veel gemiauw;
  • de neiging is er vaak maar er komt niets uit;
  • de buik voelt op bepaalde plekken hard aan;
  • een smerig achterwerk, waarnaast ongewone bewegingen worden gemaakt.

Plasproblemen

Net als bij mensen kunnen er problemen ontstaan aan blaas en nieren. Het kan inhouden dat de nier een worm heeft of dat er bijvoorbeeld gruis in de plas zit. Dergelijke steentjes kunnen veel pijn doen, waardoor de ontlasting wordt ontregeld. Er wordt continu gemiauwd. Dit kan inhouden dat de kat juist veel of weinig drinkt, waarbij het gewicht verliest. Het gedrag verandert en het kan voorkomen dat overal wordt geplast in plaats van in de bak. Ook kan het voorkomen dat er bloed in de urine zit.

Proesten en niesen

Een verkoudheid kan zomaar voorkomen. Het kan dat het nat is geregend en tijdelijk onderkoeld is geraakt, of juist door een overgedragen virus. Dat houdt in dat er wordt geniest, waarbij de ogen tranen en de neus overmatig nat is. Daarnaast kan het voorkomen dat het derde ooglid van de kat zichtbaar wordt ook al zijn de ogen geopend. Vaak gaat een stevige verkoudheid niet snel over en dus is het van belang om de juiste medicijnen en aandacht te geven. Laat je informeren door de dierenarts om erger te voorkomen.

Dierenarts en zieke kat herkennen

Zodra er sprake is van aangepast vreemd gedrag of vreemde bewegingen dan kan het verstandig zijn om naar de dierenarts te gaan. Parasieten, infecties, nierstenen of gruis kunnen grote consequenties met zich meebrengen, waardoor de gezondheid ernstig in gevaar wordt gebracht. Raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts zodat je verslechtering kunt voorkomen.
© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed in poep van de hondBloed in poep van de hondHet is niet smakelijk, maar het is als baas wel goed om te weten hoe de ontlasting van uw hond er uit ziet. Dan valt blo…
Is mijn huisdier ziek?Soms weet je niet zeker of er iets aan de hand is met je huisdier. Is hij ziek? Is hij chagrijnig? Wat is er aan de hand…
Gezondheidscheck bij de kat: eenvoudig zelf te doenGezondheidscheck bij de kat: eenvoudig zelf te doenVele kattenliefhebbers hebben een kat als huisdier. Hoe weet je nu of je kameraadje in goede gezondheid verkeert? Jij ke…
Bloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij de ontlasting kan voor de eigenaar van een kat verontrustend zijn. Bloed bij de ontlasting bij katten hoeft ec…

Destructief gedrag bij de hondDestructief gedrag bij de hondJe bent het ongetwijfeld al eens tegengekomen: een kapotte zetel, schoenen kapotgebeten of zelfs ander meubilair dat er…
Top 10 populaire hondenrassen in NederlandTop 10 populaire hondenrassen in NederlandWelke honden zijn het populairst in Nederland? Welke hondenrassen worden het meest gekozen onder Nederlanders? Hier een…
Bronnen en referenties
  • http://www.weetjesoverkatten.nl/aandoeningen1.htm
Reactie

Temurseker Sengul, 14-08-2019
Mijn kat heeft iets zwart aan zijn mond en er loopt slijm uit de mond. Wat kan ik doen of zal ik best de dierenarts contacteren? Reactie infoteur, 16-08-2019
Het kan een simpele schimmelinfectie zijn, of misschien iets meer ernstig. Een bezoekje aan de dierenarts kan verstandig zijn.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.