Top 10 populaire hondenrassen in Nederland

Top 10 populaire hondenrassen in Nederland Welke honden zijn het populairst in Nederland? Welke hondenrassen worden het meest gekozen onder Nederlanders? Hier een overzicht van de tien populairste hondenrassen en de tien populairste hondennamen.

Populaire hondenrassen

Labrador Retriever

De Labrador is een erg fijne gezinshond. De hond is erg trouw en geduldig, dus is perfect wanneer er kinderen aanwezig zijn. Kinderen kunnen met de hond spelen zonder bang te zijn dat de hond zal bijten. Niet voor niets worden Labradors vaak gebruikt als blindengeleidehonden of reddingshonden. Het zijn aanhankelijke honden en echte mensenvrienden. Het is mogelijk om naast de Labrador andere huisdieren te hebben, dit levert in principe geen problemen op. Met Labradors kunnen goede wandelingen worden gehouden.

Let op dat de vacht regelmatig geborsteld wordt om klitten te voorkomen.

Duitse Herdershond

De Herdershond roept niet per se meteen een aandoenlijk beeld op, maar het zijn wel erg trouwe dieren. Ook zijn ze zeer gehoorzaam en moedig, dus worden ze vaak gezien als waakhonden. Het zijn slimme dieren, dus het is gemakkelijk hen commando's te leren. De Herdershond heeft aandacht nodig, dus kan niet lang alleen worden gelaten, en heeft beweging nodig. Het is beter een Herdershond buiten in een kooi te houden, het is geen echte huishond. Duitse Herders worden ook vaak gebruikt bij de politie, omdat het zulke intelligente honden zijn.

Let ook bij de Herdershond op om regelmatig te borstelen, het liefst zelfs dagelijks.

Golden Retriever

Net zoals de Labrador wordt de Golden Retriever veelal gebruikt als blindengeleidehond. Het zijn trouwe en gehoorzame honden en passen perfect in het gezinsleven. Het zijn speelse dieren die ervan houden om bezig te zijn en zich goed aan kunnen passen. Het zijn eigenlijk nog lievere honden dan de Labrador en met name bij kinderen is er vaak een goede band te zien. De dieren hebben wel veel beweging nodig, en kunnen zelfs naast de fiets lopen.

Let op niet te streng te zijn voor Golden Retrievers, omdat het van zichzelf al zo'n lieve honden zijn en je dit niet af wilt doen.

Benner Sennenhond

Ook de Benner Sennenhond is erg goed binnen een gezin te plaatsen. Het zijn erg rustige dieren en bovendien gehoorzaam. Het zijn geen dieren voor lange wandelingen en grote sprints. Dit geldt vooral voor jonge honden, die zoveel beweging nog niet aankunnen. Laat de honden zelf rondrennen indien nodig. Het is een aanhankelijke en trouwe hond en kunnen, wanneer dat vanaf jongs af aan is aangewend, goed omgaan met andere huisdieren. Als kinderen in gevaar raken zal deze hond hen in bescherming nemen.

Let op dat de hond niet op trappen moeten lopen of zwaar wordt belast terwijl hij opgroeit omdat anders de botten niet goed groeien en niet sterk genoeg worden.

Staffordshire Bull Terrier

Dit zijn erg speelse honden, hoewel ze niet altijd zo positief worden bekeken. Het zijn erg sterke honen en werden eens gefokt om gevechten met stieren of beren te houden, maar zijn vooral erg energiek. Door het bloederige verleden wordt hij dus niet zo gewaardeerd, maar het is een intelligente en moedige hond. Hij kan erg energiek en speels zijn, maar soms wat onstuimig. Het is meer een eenling dan een sociaal dier, hoewel hij wel gehoorzaam is aan zijn baas.

Let op dat de hond wel consequent wordt opgevoed, omdat hij wel duidelijkheid nodig heeft.

Chihuahua

De Chihuahua wordt vaak geassocieerd met rijke jonge vrouwen en handtasjes, en inderdaad, het is een erg kleine hond die in een handtas zou passen. Maar bovendien zijn ze erg dapper en energiek. Door hun kleine figuur zijn het wel honden die extra aandacht verdienen in het bijzijn van kinderen. Deze hond kan soms wantrouwig zijn, maar als hij iemand goed kent (het baasje) is hij erg aanhankelijk en gehecht. Het is een hond die erg actief is en bovendien goed waakt. De hond past goed binnenshuis en is vooral bedoeld voor kortere wandelingen.

Let op dat het wel honden zijn die moeilijk te trainen zijn. Vooral consequentie is erg belangrijk en men moet niet te streng zijn.

Boxer

De Boxer is vooral een vrolijke hond, en bovendien erg lief. Het is deels een waakhond, deels een familiehond. De hond leert gemakkelijk en is nieuwsgierig en eigenwijs. De hond kan wel kwaad worden, maar niet vals of gemeen. Hij heeft wel veel beweging nodig en een lange wandeling is dan ook niet mis te verstaan. Hondensport is ook een goede optie.

Let op wel een consequente opvoeding te bieden om onstuimig gedrag af te leren.

Franse Bulldog

Net zoals de Boxer is deze hond vrolijk en lief, maar ook heel actief. Het is echt een sociale hond die aandacht nodig heeft en graag meegaat voor een wandeling. Het is een zeer aanhankelijke hond, maar kan ten opzichte van andere honden dominant zijn. De hond heeft geen lange wandelingen nodig, maar vooral gezelschap. Af en toe een wandeling is goed, beter meerdere korte dan één lange.

Let op, deze hond kan niet zo goed tegen ruw spel met kinderen, dus het best kan een oogje in het zeil worden gehouden.

Cavalier King Charles Spaniel

Wie een speelse, actieve maar ook aanhankelijke hond zoekt, gaat voor de Spaniel. Een fijne en lieve hond die perfect binnen een gezin past. Het is een slimme, gehoorzame hond met een rustig karakter. Het is een hond die er voor zijn baasje wil zijn en zich erg aanpast aan zijn omgeving. Wanneer jij actief bent, zal deze hond ook actiever worden, en vice versa wanneer je rustiger bent. Het is dus afhankelijk van de beweging die je zelf nodig hebt.

Let op dat er geen vuil in de oren komt door deze regelmatig te controleren en schoon te maken.

Engelse Bulldog

Deze rimpelige hond ziet er aandoenlijk uit en vraagt daarmee dan ook aandacht. De hond gaat goed samen met kinderen en speelt graag. Het is deels een waakhond, deels een kinderhond. Hij houdt van spelen en kan ook leven in een huis zonder tuin (bijvoorbeeld in een appartement of flatgebouw). Het zijn honden die voldoende water nodig hebben en niet in een te warme omgeving moeten leven. Hoewel de hond graag speelt, houdt hij niet van lange wandelingen. Een kort stukje lopen is voldoende.

Let erop dat de hond voldoende aandacht krijgt en zorg dat hij consequent beloond en gestraft wordt, zodat hij niet over jou (het baasje) gaat heersen.

Populaire hondennamen

 1. Bello
 2. Max
 3. Fifi
 4. Sam
 5. Rex
 6. Daisy
 7. Spike
 8. Jack
 9. Lady
 10. Luna
© 2012 - 2022 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buitenlandse hondennamen in NederlandBuitenlandse hondennamen in NederlandEr zijn vele hondennamen. Het is niet makkelijk om de juiste naam te bedenken voor uw hond. Daarnaast zijn er ook vele h…
Brachycefaal obstructief syndroom bij hondenBrachycefaal obstructief syndroom bij hondenBrachycefale hondenrassen zijn ook wel de kortkoppige hondenrassen zoals; Boxers, Bulldoggen, Pekinezen enzovoorts. Deze…
Het hondenras Rhodesian RidgebackHoewel de Rhodesian Ridgeback niet tot de populairste hondenrassen in Nederland behoort, hebben veel mensen weleens een…

Hoe herken je dat je kat ziek is?Hoe herken je dat je kat ziek is?Heeft je kat een ziekte opgelopen, dan is het altijd van belang om snel de dierenarts te bezoeken. Het is zeer prettig o…
Het Julius K9 tuig voor hondenOp zoek naar een stevig tuig voor je hond, welke er nog stoer uit ziet en heel erg veel mogelijkheden heeft? Misschien i…
Bronnen en referenties
 • http://www.puppyopvoeden.nl/10-populairste-hondenrassen-in-nederland/
 • http://1001hondennamen.nl/hondennamen-top10/
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.