Gewichtsverlies bij de kat

Gewichtsverlies bij de kat Huisdieren brengen veel plezier, maar als je aan huisdieren begint weet je dat ze ook ziek kunnen worden of enig moment zelfs dood gaan. Dat ziek worden is soms zeer prominent aanwezig en dan kan je snel naar de dierenarts. Toch zijn er ook ziekten die meer sluimeren en waarbij het niet direct opvalt wat het beest onder de leden heeft. Alert zijn op veranderingen in karakter en uiterlijk zijn en blijven dus essentieel.

Ziekte of signaal van een ziekte?

Een magere kat is geen ziekte maar mogelijk een signaal. Gewichtsverlies hoeft overigens niet direct iets te betekenen maar het kan wel. Het lastige aan gewichtsverlies is, dat het heel geleidelijk kan gaan en het niet opvalt. Soms is het iemand die het beest een tijd niet gezien heeft, die je er op wijst dat je kat magerder is geworden. Nu kan een kat gewoon slank van gestalte zijn, zonder dat er iets aan de hand is. Maar als de kat eerder niet mager en ze eet gewoon, dan kan dat een signaal zijn dat er iets aan de hand is. Dus niet het feit dat de kat slank of zelfs mager is, is geen ziekte. Echter, het kan een gevolg zijn van een andere ziekte. Belangrijk dus om contact op te nemen met de dierenarts en te gaan testen.

Wat is het?

Zelf op te lossen

Als je kat mager is dan is het van belang om te bepalen of het gewicht verloren is door gebrek aan goede of voedzame voeding, gebrek aan water, de kat drachtig is of ze een sterk verhoogd activiteitenniveau heeft. De oorzaak is duidelijk en aan te pakken met bijvoorbeeld ander voer of bij een drachtige kat speciaal voer. Echter, als er wel gezonde voeding staat maar de kat eet het niet op, dan moet je bekijken wat de oorzaak is. Het verlies aan gewicht kan te maken hebben met een aandoening en pas als de oorzaak boven tafel is, kan je met de dierenarts verdere stappen ondernemen.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

Schakel de dierenarts in

Als het bovenstaande allemaal is uitgesloten, is het van belang om te zoeken naar de oorzaak. Dat wil zeggen dat je, samen met de dierenarts, kijkt naar andere zaken in combinatie met de vermagering, te weten:
 • Is de kwaliteit van de vacht slecht en zo ja, valt het haar uit, is het dof of pluizig.
 • Gaat de kat meer dan normaal op de kattenbak (is het een buitenkat, houdt haar dan even binnen om het in de gaten te houden).
 • Komt er een vieze geur uit de bek.
 • Heeft de kat last van een slecht gebit of vallen tanden zelfs uit.
 • Braakt de kat (en dan gaat het niet om de gebruikelijke haarballen).
 • Is de kat suf of valt iets anders in haar gedrag sterk op.

De nieren geven nogal eens vachtproblemen en een verhoogd gebruik van de kattenbak, maar braken kan weer ten grondslag liggen aan meerdere ziekten zoals lever- of alvleesaandoeningen, maar kan ook een virus zijn, ziekte aan de darmen of een sterk verhoogd stress niveau.

Er moeten dan ook meerdere testen worden uitgevoerd om een goede diagnose te stellen om de kat adequaat te helpen. Wordt een ziekte direct aangetoond, dan kan je in overleg met de dierenarts kijken wat voor medicatie voor de kat het beste werkt. Echter, als het door stress veroorzaakt wordt, zal die oorzaak van de stress opgespoord moeten worden. Denk hierbij aan:
 • Veranderde omgeving.
 • Andere kat of ander huisdier erbij.
 • Sinds kort kind in huis.
 • Is er veel stress bij de mensen in huis.

En helaas krijgt de kat, net als de mens, ziekten die niet te verhelpen zijn. In overleg met de dierenarts kan je dan mogelijk aan pijnbestrijding doen, waarbij de dierenarts je ook altijd zal wijzen op de kwaliteit van leven voor de kat. Maar die beslissing neem je als eigenaar van de kat natuurlijk zelf.

Tot slot

Het hoeft dus niets te zijn, maar wees alert. De kat kan het zelf niet aangeven en als je ergens tijdig bij bent, kan je ook snel handelen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atkins dieet: voortgezet gewichtsverliesAtkins dieet: voortgezet gewichtsverliesHet voortgezet gewichtsverlies is de tweede fase in het Atkins dieet. In deze fase voeg je elke week vijf gram koolhydra…
Vermageren of afvallen zonder oorzaak/ redenVermageren of afvallen zonder oorzaak/ redenVermageren noemen we ook wel afvallen of gewichtsverlies. De meeste mensen vermageren bewust en met een doel: er slanker…
Het Hacker-dieetHet Hacker-dieet is een simpel dieet waarbij je met behulp van een computerprogramma kan bijhouden hoeveel calorieën je…
Bloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij de ontlasting kan voor de eigenaar van een kat verontrustend zijn. Bloed bij de ontlasting bij katten hoeft ec…

Verse voeding voor hond of katVerse voeding voor hond of katVerse voeding voor jezelf is altijd het beste en dus ook voor je huisdier. Als extra te serveren, ter afwisseling met de…
Uw hond in de zomerzonZodra in het voorjaar en de zomer de zon meer en meer gaat schijnen, krijgen we zin om er op uit te gaan. Het heerlijke…
Bronnen en referenties
 • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.