Gewichtsverlies bij de kat
Huisdieren brengen veel plezier, maar als je aan huisdieren begint weet je dat ze ook ziek kunnen worden of enig moment zelfs dood gaan. Dat ziek worden is soms zeer prominent aanwezig en dan kan je snel naar de dierenarts. Toch zijn er ook ziekten die meer sluimeren en waarbij het niet direct opvalt wat het beest onder de leden heeft. Alert zijn op veranderingen in karakter en uiterlijk zijn en blijven dus essentieel.
Ziekte of signaal van een ziekte?
Een magere kat is geen ziekte maar mogelijk een signaal. Gewichtsverlies hoeft overigens niet direct iets te betekenen maar het kan wel. Het lastige aan gewichtsverlies is, dat het heel geleidelijk kan gaan en het niet opvalt. Soms is het iemand die het beest een tijd niet gezien heeft, die je er op wijst dat je kat magerder is geworden. Nu kan een kat gewoon slank van gestalte zijn, zonder dat er iets aan de hand is. Maar als de kat eerder niet mager en ze eet gewoon, dan kan dat een signaal zijn dat er iets aan de hand is. Dus niet het feit dat de kat slank of zelfs mager is, is geen ziekte. Echter, het kan een gevolg zijn van een andere ziekte. Belangrijk dus om contact op te nemen met de dierenarts en te gaan testen.
Wat is het?
Zelf op te lossen
Als je kat mager is dan is het van belang om te bepalen of het gewicht verloren is door gebrek aan goede of voedzame voeding, gebrek aan water, de kat drachtig is of ze een sterk verhoogd activiteitenniveau heeft. De oorzaak is duidelijk en aan te pakken met bijvoorbeeld ander voer of bij een drachtige kat speciaal voer. Echter, als er wel gezonde voeding staat maar de kat eet het niet op, dan moet je bekijken wat de oorzaak is. Het verlies aan gewicht kan te maken hebben met een aandoening en pas als de oorzaak boven tafel is, kan je met de dierenarts verdere stappen ondernemen.
Bron: Eigen kat - Annastaal
Schakel de dierenarts in
Als het bovenstaande allemaal is uitgesloten, is het van belang om te zoeken naar de oorzaak. Dat wil zeggen dat je, samen met de dierenarts, kijkt naar andere zaken in combinatie met de vermagering, te weten:
- Is de kwaliteit van de vacht slecht en zo ja, valt het haar uit, is het dof of pluizig.
- Gaat de kat meer dan normaal op de kattenbak (is het een buitenkat, houdt haar dan even binnen om het in de gaten te houden).
- Komt er een vieze geur uit de bek.
- Heeft de kat last van een slecht gebit of vallen tanden zelfs uit.
- Braakt de kat (en dan gaat het niet om de gebruikelijke haarballen).
- Is de kat suf of valt iets anders in haar gedrag sterk op.
De nieren geven nogal eens vachtproblemen en een verhoogd gebruik van de kattenbak, maar braken kan weer ten grondslag liggen aan meerdere ziekten zoals lever- of alvleesaandoeningen, maar kan ook een virus zijn, ziekte aan de darmen of een sterk verhoogd stress niveau.
Er moeten dan ook meerdere testen worden uitgevoerd om een goede diagnose te stellen om de kat adequaat te helpen. Wordt een ziekte direct aangetoond, dan kan je in overleg met de dierenarts kijken wat voor medicatie voor de kat het beste werkt. Echter, als het door stress veroorzaakt wordt, zal die oorzaak van de stress opgespoord moeten worden. Denk hierbij aan:
- Veranderde omgeving.
- Andere kat of ander huisdier erbij.
- Sinds kort kind in huis.
- Is er veel stress bij de mensen in huis.
En helaas krijgt de kat, net als de mens, ziekten die niet te verhelpen zijn. In overleg met de dierenarts kan je dan mogelijk aan pijnbestrijding doen, waarbij de dierenarts je ook altijd zal wijzen op de kwaliteit van leven voor de kat. Maar die beslissing neem je als eigenaar van de kat natuurlijk zelf.
Tot slot
Het hoeft dus niets te zijn, maar wees alert. De kat kan het zelf niet aangeven en als je ergens tijdig bij bent, kan je ook snel handelen.