Egels in je tuin lokken

Egels in je tuin lokken Egels, wie vindt ze niet leuk? Soms heb je geluk en zie je zo'n vriendelijk stekelbolletje op pootjes. Egels leven op het platteland, maar vaak wel dicht bij mensen. Waarmee kun je egels in je tuin lokken? Hoe lang gaan ze in winterslaap en wat voor voedsel eten ze?

Egels en hun stekeljasje

Egels hebben circa 6.000 stekels op hun rug. Het hele jaar door vallen er stekels uit en groeien er nieuwe aan. De rest van hun lijf is bedekt met stugge haren. De stekels dienen als afweermechanisme. Voelt een egel zich in het nauw gedreven, dan krult hij zich op tot een ondoordringbaar bolletje. Pas als het gevaar is geweken, laat hij zijn puntsnoetje weer zien.

Hoe doen egeltjes het?

Heel voorzichtig... Met deze slogan werden ooit voorbehoedsmiddelen aangeprezen. Echt voorzichtig klinkt het overigens niet, egeltjes bedrijven de liefde heel luidruchtig. Hoor je een heftig gepiep en gesnuif? Denk je aan een dier in nood? Grote kans dat een egeltjespaar jouw tuin als liefdesnestje heeft uitgekozen. Een beetje voorzichtig zijn ze trouwens wel... Tijdens het paren laat het vrouwtje haar stekels voor het mannetje zakken, zodat hij op haar kan komen.

Egelnestje in de tuin

Wil je een egelnestje in je tuin, maak deze dan niet te netjes. Zorg ervoor dat er ergens in de tuin een takkenbos ligt of een houtstapel. Daartussen maken egels met droge blaadjes, mos en stukjes stro een heerlijk warm holletje. Hier zal het vrouwtje in haar eentje een nestje jongen krijgen. Soms werpen egels twee keer per jaar: in juli en in september.

Een nestje jongen

Een nestje bestaat meestal uit zo'n vijf jongen. Elk jong begint zijn egelleven met circa 100 stekels en een mond vol melktandjes. Na een maand gaan ze met hun moeder mee om te zien wat er buiten het nest te eten valt. Toch blijven ze nog wel een tijdje moedermelk drinken. Na een maand of vier kunnen de kleine egeltjes op eigen benen staan. Ze hebben dan ongeveer 3.000 stekels.

In winterslaap

Aan het eind van de zomer moeten egels flink wat eten. Zo bouwen ze een vetvoorraad op voor de winter, wanneer ze in winterslaap gaan. Egels gaan ongeveer vijf maanden in winterslaap. Tijdens die periode daalt hun hartslag en lichaamstemperatuur. Ze halen nog maar heel langzaam adem. Zo verbruiken ze heel weinig energie. Maak egels daarom ook nooit halverwege hun winterslaap wakker. Van de schrik slaan ze op de vlucht, waardoor ze te veel van hun vetreserves verranden en doodgaan. In maart ontwaken ze vanzelf weer. Ze zijn dan flink vermagerd.

Voedsel

Egels eten slakken, kevers, wormen, spinnen en andere insecten die ze kunnen vinden. Hierbij gaan ze op hun geur af. Af en toe eten ze ook vruchten. Wil je egels handtam maken, geef ze dan geen melk. Hiervan krijgen ze diarree. Je kunt ze wel een schoteltje honden- of kattenvoer voorzetten. Stukjes appel mag ook. Veel egelplezier!
© 2007 - 2025 Kooitje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de egelAlles over de egelDe egel komt veel voor in Nederland. Vooral in de herfst worden er veel egels gezien, dit komt doordat de egel in de her…
De winterslaap van de egelDe winterslaap van de egelEen voorbeeld van een dier dat een winterslaap houdt, onze stekelige vriend de egel. Zijn normale lichaamstemperatuur is…
De tuin egelvriendelijk makenDe natuur in ons land heeft het steeds moeilijker. Meer en meer natuurgebied verdwijnt, en Nederland verstedelijkt. Vaak…
Wat is een vlinderkast?Wat is een vlinderkast?Een vlinderkast doet in eerste instantie denken aan een nestkastje voor vogels. Vlinders zoeken graag een beschermd plek…

Bongo, voormalig gorillaleider in ApenheulTot 14 augustus 2005 was de zilverrug gorilla Bongo de onbetwiste leider van de gorillagroep van de Apenheul. Als een jo…
Beschrijving en het menu van beerbavianenBeerbavianen en mensen hebben verschillende dingen gemeen. Beide zijn zoogdieren, beide hebben een groot brein en een re…
Bronnen en referenties
Reacties

Carolien Baarda, 22-09-2009
Wij hadden vorig jaar een grote egel in de tuin, nu zag ik vanmiddag een klein schatig egeltje lopen in het gras. Hij liep een beetje heen en weer was absoluut niet bang voor me kwam zelfs heel dicht bij me. Toen zocht hij een plekje op en ging slapen. zouden er nog meer zijn in onze tuin? dit omdat hij nog zo klein is. Zou moeder egel ook nog in de buurt zijn?

Het is echt een dotje om te zien.

groetjes Caroline Baarda :-) Reactie infoteur, 23-09-2009
Hallo Caroline,

Wat leuk dat jullie een klein egeltje in de tuin hadden (hebben?). Er zit waarschijnlijk ergens vlakbij een nestje, maar of dat in jullie tuin is, of net erbuiten is moeilijk te zeggen. Als het echt nog een heel kleintje is, is de moeder vast ook nog in de buurt.

Groetjes

Monika Andersson, 27-07-2009
We hebben 2 grote en minimaal 2 kleine egeltjes die onze tuin elke avond bezoeken. Ze komen onder de schutting door vanuit de tuin van onze buren. Graag zou ik een eigen nestje voor deze kleine egels voor de winter willen maken. Hoe doe ik het precies? Ik las ergens op internet dat je speciale dozen bij de tuincentra kon halen. Klopt dat of is een beetje hout en blaadjes genoeg? Bedankt voor uw antwoord. Reactie infoteur, 27-07-2009
Hout en blaadjes zouden in principe genoeg moeten zijn. Het is ook mogelijk om zelf een egelhok te maken, dat is natuurlijk nog beter. Alle informatie over hoe je dit kunt doen staat op www.egelopvang.nl

Kooitje (17 artikelen)
Laatste update: 25-10-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.