Waar komen diamanten vandaan?

Waar komen diamanten vandaan? Zeldzame dingen zijn duur. Diamant is super zeldzaam en veel geld waard. Voor één gram tel je al snel duizenden euro's neer. Maar waar komen de dure diamanten eigenlijk vandaan en hoe komen ze uiteindelijk in de juwelier terecht.

Mooi spul

De eerste diamanten werden zo'n 3000 jaar geleden uit mijnen in India gehaald. De Indiërs vonden de stenen wonderlijk mooi. Al snel waren ze geliefd bij de rijken. Nu, jaren later, vinden mensen diamanten nog steeds schitterend.

Gewoon koolstof

Diamant is het hardste materiaal op aarde. Dat komt, omdat het is gemaakt van koolstof. Koolstof is absoluut niet zeldzaam. Het zit gewoon in de vulling van je potlood. Zelfs jouw lichaam bestaat voor 17% uit koolstof! De koolstof in een diamant ziet er anders uit dan de koolstof in je lichaam. Een diamant is koolstof die bij een extreem hoge temperatuur en druk in elkaar geperst is. Om een diamant te maken is een temperatuur nodig van minstens 1200 graden Celsius en een druk van 30 kilobar. Ter vergelijking: de druk in een autoband is ongeveer 2 bar.

Diep in de aardbol

Diamanten ontstaan diep onder de aardkorst. Door de hoge druk en bloedhete lavastromen smelten stukken koolstof samen. Ze veranderen in diamant. Vaak zitten de edelstenen wel 160 kilometer diep onder het aardoppervlak. Pech. Daar kom je niet zomaar met een schepje bij!

Diamantjes tuffen

Hoe wij aan diamanten komen? Niet door een kilometers diep gat te boren! De diamanten die wij nu vinden zijn miljoenen jaren oud. Na verloop van tijd komen diamanten met grote vulkaanuitbarstingen naar boven. De meeste diamanten worden nog altijd vlakbij oude vulkanen gevonden. De aarde tuft ze letterlijk uit.

Lelijke stenen

Niet alle diamanten zijn mooi als ze gevonden worden. Ze zijn vies, zitten vol zwarte plekken en glanzen voor geen meter. Slechts 20% van alle gevonden diamanten is mooi genoeg om er sieraden van te maken. De overige 80% wordt gebruikt als boor of als gereedschap om diamanten te slijpen.

Keihard spul

Voordat er iets moois van gemaakt kan worden, moet de diamant geslepen worden. Dat doet een slijper. Die zaagt de diamant eerst in tweeën met een schijf van brons. De schijf is ingevet met olijfolie en diamantpoeder. Dat diamantpoeder is nodig omdat diamant alleen door een andere diamant gezaagd en geslepen kan worden! De olijfolie werkt als een soort lijm. Diamant is zo hard dat het acht tot tien uur duurt voordat 1 karaat (dat is 0,2 gram diamant) doorgezaagd is. Als slijper moet je dus geen ongeduldig type zijn!

Draaien

Als de diamant in twee stukken is gezaagd, klemt de snijder een van twee diamanten tussen twee pennen. Een motor draait de edelsteen keihard rond. Met een kleinere diamant maakt hij alle scherpe hoeken rond.

Slijpen

Is de diamant rond? Dan worden er platte vlakken op de steen gemaakt. Facetteren noem je dat. Dat gaat met een supersnelle draaischijf van gietijzer. Net als de bronzen schijf is die ingevet met olijfolie en diamantpoeder. Eerst wordt er een plat vlak boven de op diamant geslepen. Dit is ‘de tafel’ van de diamant. Daarna komen er vier vlakken boven en vier onder de diamant. Die worden weer in kleinere vlakken geslepen tot je 17 facetten hebt (met de tafel er bij gerekend). Dit wordt de achtkantdiamant genoemd. De facetten boven heten becelen, de vlakjes onderin heten paviljoenen.

Toppertje of niet?

De diamant is klaar. Nog even polijsten en hij kan verkocht worden. Er bestaan heel precieze regels om de waarde van een diamant te beoordelen. Hij moet op een paar punten hoog scoren om veel waard te zijn. Die punten worden de vier c's genoemd. Dat staat voor de Engelse termen Cut (kwaliteit van het slijpsel), Clarity (helderheid), Carat (karaat) en Colour (kleur). Hoe meer licht er door de edelsteen kan schijnen, hoe feller hij schittert en hoe duurder de diamant is. Met een loep die tien keer vergroot, wordt de diamant bestudeerd. Als er helemaal geen foutjes en onregelmatigheden worden gezien, is de diamant perfect. Hoe meer oneffenheden, hoe minder hij waard is.

Wil je meer weten over hoe edelmetalen zoals diamant of goud gemaakt worden, kijk dan eens op How it's made
© 2012 - 2024 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 4 C's van diamantDe 4 C's van diamantOm de kwaliteit van een diamant te bepalen maakt men gebruik van de 4 C's van diamant: Carat, Colour, Clarity en Cut. De…
De 4C's bepalen de waarde van uw diamantDe 4C's bepalen de waarde van uw diamantDiamanten zijn kristallen die volledig bestaan uit koolstof. De moleculen van diamanten zijn enorm hecht en gestructuree…
Diamanten:  informatie over kwaliteit en vormDiamanten: informatie over kwaliteit en vormDat diamanten de beste vrienden zijn van de vrouw, weten we sinds Marilyn Monroe deze fameuze uitspraak deed. Een sieraa…
Schoonheid van de diamantSchoonheid van de diamantHet houdt ons al eeuwen bezig, maar waar komt die fascinatie voor de diamant toch vandaan en wat doen we allemaal met di…

Praktische tips voor het voeren van egels in de tuinPraktische tips voor het voeren van egels in de tuinEgels zijn boeiende en nuttige dieren en daardoor een welkome gast in de meeste tuinen. Maar doordat de mens steeds meer…
Potvisstrandingen op de Waddeneilanden - DwaalgastenPotvisstrandingen op de Waddeneilanden - DwaalgastenPotvissen horen niet in onze wateren thuis. Toch komen we deze enorme dieren wel eens in de buurt van de Waddeneilanden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gr8effect, Pixabay
  • National geographic
Psveindhoven (63 artikelen)
Laatste update: 27-01-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.