Alle paardendekens op een rijtje

Alle paardendekens op een rijtje Paardendekens, je hebt zoveel soorten paardendekens. In dit artikel wordt elke soort deken beschreven met de functie ervan. In dit artikel wordt beschreven wat voor een soort dekens er allemaal bestaan, met de functie hiervan. Het is natuurlijk wel handig om te weten wat te doen als het erg koud wordt. Voor elke soort weer is er een deken.

Regendeken

De regendeken zegt het al, deze deken wordt gebruikt voor nat en vochtig weer. Deze deken is niet alleen ter bescherming voor de regen maar ook tegen de wind. Deze dekens houden het paard droog en warm. Het water kan in deze deken niet naar binnen dringen. Voor een optimale bescherming kan er ook een halsstuk bij worden gekocht. Zo is je paard geheel beschermd tegen het natte weer hier in Nederland. Deze deken kan ook als zomerdeken worden gebruikt wat erg gek klinkt. Vaak zijn deze dekens niet dik en kunnen ze een bescherming vormen tegen de zon. Erg handig, zo hoef je namelijk niet nog een zomerdeken te kopen en dat bespaard je weer geld voor iets anders leuks.

Staldeken

De staldeken wordt gebruikt voor op stal. Deze dekens zijn ademend en licht. Het beste is om deze deken op te doen als het paard geschoren is. Het paard kan zich namelijk moeilijk warm houden zonder wintervacht. Vaak is het op stal koud en tocht het. Wanneer het paard dagelijks op stal staat en je geen wintervacht wilt is het de noodzaak om deze deken te gebruiken. Deze deken kan niet worden gebruikt voor buiten. Dit is omdat deze deken niet waterdicht is. Het is wel mogelijk om hierbij een 0 gram regendeken overheen te doen zodat het paard als nog beschermd is tegen de regen. Als je niet beschikt over een winterdeken maar wel over een staldeken en regendeken kan dit ook weer kosten schelen.

Uitrijdeken

Uitrijdekens heb je in twee verschillende uitvoeringen:

De uitrijdeken die waterdicht is wordt gebruik voor het paard die een gevoelige rug heeft. Ook wordt deze deken vaak gebruikt voor geschoren paarden. Wanneer er buiten wordt uitgereden en het vochtig en nat weer is met veel wind kan deze deken worden gebruikt. Zo beschermt deze deken de rug tijdens het uitrijden van je paard.

De uitrijdeken met fleece wordt gebruikt met het uitstappen en of instappen van je paard. Deze deken is niet waterdicht maar beschermd je paard wel tegen het koude weer. Wanneer het tocht in de bak houdt deze deken de wint tegen. Zo koelt je paard niet te snel af bij het uitrijden. Als het erg koud is kan je het paard ook beschermen door deze deken op te doen bij het inrijden.

Winterdeken

Het is koud het regent en het vriest. Tijd voor een winterdeken. Deze deken houdt het paard warm in stal en in de wei.
Deze deken is als een tweede warme vacht voor het paard in de koude wintermaanden. Vaak wordt deze deken gebruikt om de wintervacht tegen te gaan. Wanneer je geen wintervacht wilt kan je deze deken dus gebruiken. Als je hebt gereden en het paard uitstapt, duurt dit namelijk erg lang. Wanneer je paard is voorzien van een wintervacht koelt hij snel af bij het uitstappen en duurt het lang voordat het paard droog is. Je hebt deze dekens in verschillende diktes. Het ligt er maar net aan hoe koud het buiten is. Wanneer het erg vriest, kan je het beste een dikkere deken nemen.

Zomerdeken/Vliegendeken

Dekens in de zomer? Ja, ook worden er gebruik gemaakt van dekens voor in de zomer. Deze dekens worden gebruikt voor paarden die een gevoelige huid hebben en snel verbranden in de zon. Door het materiaal dat is gebruikt bij deze dekens is het paard beschermd tegen UV-licht. Ook voor paarden die allergisch zijn voor de culicoide mug en zomereczeem hebben is dit een hulpmiddel. Je kunt deze dekens met een halsstuk verkrijgen en een buikflap om je paard optimaal te beschermen.

Zweetdeken

De zweetdeken of fleecedeken wordt voornamelijk gebruikt na het rijden. Deze deken neemt het zweet in zich op van het paard en houdt het paard warm. Dit zodat het paard niet te snel afkoelt. Wanneer het paard te snel afkoelt en nog bezweet is en in de kou naar buiten gaat kan het paard ziek worden. Deze deken wordt in de koude wintermaanden zeer aangeraden na het verrichten van werk. Het is een fijne warme deken die makkelijk te wassen is.
© 2011 - 2024 Lisateamo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardendekens, maten en gewichtenPaardendekens, maten en gewichtenWil je controle houden over de vacht van jouw paard, dan zul je bij bepaalde weersomstandigheden je paard een paardendek…
Bij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatBij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatPaardendekens zijn er in veel verschillende soorten en maten. Wanneer je hebt besloten dat je jouw paard of pony een dek…
Paarden houden: Diverse soorten dekensPaarden houden: Diverse soorten dekensHet aanbod aan dekens in de ruitersportzaak is oneindig. Staldekens, buitendekens, regendekens, fleecedekens, uitrijdeke…
Rainrot bij paardenRainrot is een vervelende huidaandoening die voorkomt bij paarden met een verminderde weerstand/slechte verzorging die b…

Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!Paarden zijn er in alle soorten en maten, en ook de hoeven van elk paard zijn anders. Het ene paard staat op ijzers, het…
Alles over de gifkikkerAlles over de gifkikkerEen gifkikker is voor de meeste wel het laatste huisdier waarvoor men zou kiezen. Toch is het prachtig om te zien hoe de…
Bronnen en referenties
  • http://www.horze.nl
Lisateamo (19 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.