Paardendekens, maten en gewichten

Paardendekens, maten en gewichten Wil je controle houden over de vacht van jouw paard, dan zul je bij bepaalde weersomstandigheden je paard een paardendeken op moeten doen. Als de vacht van een paard te dik wordt, dan gaat hij bij inspanning overmatig zweten. Dit kun je voorkomen door tijdig in het seizoen een paardendeken op te doen. Voor welke deken moet je kiezen? Er zijn verschillende maten en gewichten te koop, al naar gelang de grootte van jouw paard en de temperatuur buiten. Er zijn speciale dekens voor in de regen, uitrijdekens en vliegendekens.

Keuze van een paardendeken

Het hoofddoel voor het gebruik van een paardendeken is, om je paard ergens tegen te beschermen. Dit kan kou zijn, of regen, insecten of een huidaandoening bij je paard. Paardendekens kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Er bestaan verschillende soorten paardendekens met elk hun eigen doel:
  • Winterdeken
  • Regendeken
  • Zweetdeken
  • Eczeemdeken
  • Vliegendeken
  • Uitrijdeken

Om de goede keuze te maken voor jouw paard moet je eerst bepalen voor welk doel je de paardendeken wilt aanschaffen. Weet je welk soort deken je gaat kiezen, dan is het belangrijk te bepalen welke maat jouw paard nodig heeft. Hier is een schema voor. De maat die op de dekens wordt aangegeven is meestal alleen de maat van de onderlengte. Heb je dus een pony van 1.47 cm, dan kies je een deken van 175 cm. Soms wordt ook de ruglengte erbij vermeld.

Schofthoogte paard/pony in cm Maat paard of pony Ruglengte in cm Onderlengte in cm
kleiner dan 70extra mini Shetland pony6595
70-80extra mini Shetland pnny75105
80-90mini Shetland pony85115
90-100mini Shetland pony90125
100-110Shetland pony100135
110-120Shetland pony105145
121-130Welsh pony110155
131-140New Forest118165
141-151Small125175
152-161Medium135185
162-168Large145195
168-174Extra Large155205
175 en groterXXL165215

Winterdeken

Het meest voor de hand liggende doel voor het gebruik van een paardendeken is, om je paard te beschermen tegen de kou. In het najaar, als de dagen korter worden en de nachten kouder, is het verstandig om een paard een winterdeken op te doen. Vooral als je dagelijks traint met jouw paard voorkomt een winterdeken dat je paard een dikke vacht krijgt in de winter. De winterdeken wordt door het paard in stal gedragen. Al naar gelang de temperatuur zijn er verschillende diktes verkrijgbaar: 100 gram, 200 gram, 300 gram, 400 gram of 500 gram.

De meeste paarden hebben aan een staldeken van 200 gram voldoende. De deken moet goed ademend zijn, maar hoeft niet waterdicht te zijn. Heb je jouw paard geschoren, dan heeft je paard bij kou in de winter een wat zwaardere deken nodig.

Regendeken

Een regendeken beschermt jouw paard als hij buiten in de regen staat. De regendeken hoeft niet persé warm te zijn. Het kan een 0 grams deken zijn. Je kunt deze bij kou en regen over een winterdeken heen doen om jouw paard buiten tegen regen en kou te beschermen. Het is ook mogelijk om een combinatie van winter- en regendeken aan te schaffen. Deze dekens zijn dan zowel warm en ademend als waterdicht. Een goede outdoordeken, geschikt voor kou en regen, is meestal 300 gram.

Zweetdeken

Een zweetdeken is bedoeld om, na inspanning, het zweet op te vangen en het paard op temperatuur te houden. Deze dekens zijn gemaakt van absorberend materiaal, meestal van fleece. Het zorgt ervoor dat je paard na inspanning niet te snel afkoelt en sneller droog is. Met name paarden die geschoren zijn of een hele dunne vacht hebben kun je beter na inspanning een zweetdeken opdoen. Wel is het afhankelijk van de temperatuur buiten of dit noodzakelijk is. Bij erg warm weer is een zweetdeken overbodig.

Eczeemdeken

Er zijn paarden die allergisch zijn voor een bepaald soort muggen. Zij krijgen hier eczeem van. Om deze paarden toch in de zomer buiten te kunnen zetten bestaan er speciale eczeemdekens. Dit zijn dekens gemaakt van sterk, elastisch, ademend en sneldrogend materiaal. De dekens zijn voorzien van een hals en meestal is een hoofdkap hierbij leverbaar. In de zomer moet het paard de deken 24 uur per dag dragen om te voorkomen dat het paard gestoken wordt door muggen, steekvliegen of dazen.

Vliegendeken

De vliegendeken is een deken met kleine gaatjes die het paard in de zomer beschermt tegen vliegen. Er zijn paarden die allergisch zijn voor vliegen, maar ook veel paarden die gek worden van een hele zwerm vliegen om hun heen. Bij de vliegendekens zijn ook speciale hoofdkapjes te koop. Vliegendekens zijn zowel verkrijgbaar voor in de wei, als tijdens het rijden.

Uitrijdeken

Een uitrijdeken heeft een uitsparing rond het zadel, zodat je die kunt gebruiken tijdens het rijden. Doel van een uitrijdeken is, om je paard bij het instappen en uitstappen niet te snel te laten afkoelen. Ga je in de winter met een geschoren paard rijden, dan moet het paard eerst even zijn spieren opwarmen. De uitrijdeken zorgt dan, dat de spieren gemakkelijker kunnen opwarmen. Ook bij de cooling down is het handig de uitrijdeken weer op te doen. Er bestaan uitrijdekens die waterdicht zijn, zodat je paard tijdens een regenbui ook droog blijft.
© 2013 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle paardendekens op een rijtjeAlle paardendekens op een rijtjePaardendekens, je hebt zoveel soorten paardendekens. In dit artikel wordt elke soort deken beschreven met de functie erv…
Bij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatBij elke temperatuur de juiste paardendeken in de goede maatPaardendekens zijn er in veel verschillende soorten en maten. Wanneer je hebt besloten dat je jouw paard of pony een dek…
Jeugdherinneringen van Boudewijn de GrootVoor Boudewijn de Groot zijn foto's de deur naar zijn herinneringen. Herinneringen aan hoe het vroeger was bij zijn oude…
Kinderkleding welke maat bij welke leeftijd?Kinderkleding welke maat bij welke leeftijd?Het is vaak lastig om de maat van een pasgeboren baby te bepalen. Als je op kraamvisite gaat wil je iets leuk meenemen e…

De bedreigde dwergmuisDe bedreigde dwergmuisDe Europese dwergmuis (oogstmuis) is klein. Héél klein. Bijna zo klein als een grote tor. De oogstmuis leeft in bermen m…
Bedreigde diersoorten en de oorzakenBedreigde diersoorten en de oorzakenOp aarde leven vele verschillende diersoorten, maar een aantal daarvan wordt ernstig in hun voorbestaan bedreigd. Belang…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JamesDeMers, Pixabay
  • http://horses.nl/artikelen/welke-deken-is-geschikt/
Caressa (76 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.