Giftig en genezend

Giftig en genezend Sommige dieren kunnen dodelijk giftig zijn. Zij gebruiken dit wapen om te kunnen overleven. Voor de mens kan dit gif levensgevaarlijk zijn, maar daarentegen kan ook dit gif de mens juist helpen. Veel dieren hebben moeite met overleven in de natuur; een speciaal hulpmiddel daarvoor is gif, waarmee ze hun prooi kunnen doden of af te schrikken.

Zwarte weduwe

De kleinste, maar ook de beruchtste is de zwarte weduwe; de meest gevreesde spin. Zijn zwart glimmend lijf is niet groter dan een erwt en met zijn scherpe kaken kan hij een sterk gif inspuiten, wat wel 15 keer zo sterk is als het gif van een ratelslang. De spin doodt met zijn gif de prooi als deze in het web verstrikt is geraakt. Het gif zorgt ook voor de vertering van het slachtoffer. Spinnen kunnen niet kauwen en zo wordt de “vloeibare” prooi opgezogen. Handig is daarbij dat de zwarte weduwe zelf gen last heeft van zijn eigen gif.

Wimpergroefkopadder

Ook dit dier heeft een dodelijke beet. Het is een felgele slang die leeft in het regenwoud van Middden-Amerika. De giftanden zitten “teruggeklapt” in zijn bek. Deze slang heeft een handig hulpmiddel om zijn prooi op te sporen. Hij is erg gevoelig voor warmte en zo weet deze adder zelfs zijn prooi in het donker op te sporen. Zo gauw hij zijn bek opent, klappen de giftanden uit en door het gif stopt het hart met kloppen en kan de adder zijn prooi doorslikken.

Zeewesp

Dit is geen insect, maar een kwal. Hij lijkt doorzichtig met ongeveer zestig meterslange draden onder aan zijn lijf. In die tentakels zitten miljoenen blaasjes, elk voorzien van een giftig pijltje. Wanneer zo’n tentakel wordt aangeraakt door een prooi, schieten de pijltjes eruit, Daarna wordt de verdoofde prooi verorberd.

Stekelige vissen

Er zijn ook dieren in de zee, die hun gif als verdedigingsmiddel gebruiken. Steenvissen en de pijlstaartrog liggen meestal roerloos en onzichtbaar op de bodem van de zee. De rog is plat en begraaft zich voor een groot deel onder het zand; de steenvis lijkt sprekend op een rots. Door deze camouflage worden deze dieren met rust gelaten en in geval van nood maken ze gebruik van hun wapens. Stekelroggen hebben 1 of meer gifstekels aan hun staart, soms van bijna 30 cm lang. De steenvis heeft kortere gifstekels, maar het zijn er wel achttien op zijn lichaam. Van alle vissen maakt hij het sterkste gif.

Gifkikkers

De gifkikker heeft zeer opvallende kleuren. Zij leven in het regenwoud en hebben knallende kleuren: vuurrood, knalgeel , hemelsblauw en uiteraard gifgroen! Deze kleuren en opvallende vlekken geven een duidelijke waarschuwing en dat is maar goed ook, want deze kikkers hebben een dodelijk gif in hun huid. Deze kikkers jagen op andere giftige insecten en halen het gif eruit, zodat het gif in hun huid wordt opgenomen. Indianen gebruiken het gif van deze kikkers om hun jachtpijlen mee te vergiftigen. Een klein pijltje is dan al genoeg om een dier uit de boom te schieten.

Genezend gif

Voor al deze giftige dieren is het oppassen, maar gelukkig blijven ze uit de buurt van de mens en worden alleen gevaarlijk als ze zich bedreigd voelen of als er op getrapt wordt. Van het dierlijk gif kunnen medicijnen gemaakt worden, Zo wordt uit het gif van gifkikkers een krachtige pijnstiller gemaakt. Slangengif dat zenuwen aantast helpt bij het onderzoek naar genezing van zenuwziekten. Ook wordt het slangengif gebruikt om tegengif te maken. Op speciale slangenfarms worden de slangen “gemolken”. De slang wordt achter zijn kop gepakt en bijt in een rubberen deksel; zo wordt het gif opgevangen.
Mensen kunnen dus ook van gif genezen!
© 2010 - 2024 Jokaz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De giftige steenvisDe giftige steenvisDe steenvis is een giftige vis. Het zal je misschien verbazen maar de steenvis is zelfs de giftigste vis ter wereld. De…
Gestoken door een rog, koraalduivel, schorpioen- of steenvisRoggen, koraalduivels, schorpioenvissen en steenvissen zijn giftige dieren die in de zee leven. De giffen van deze diere…
Gif in de dierenwereldGif is een succesvol wapen in de dierenwereld, het hoeft echter niet altijd dodelijk te eindigen. Dieren waarschuwen voo…
De gevaarlijkste zeedieren ter wereldDe gevaarlijkste zeedieren ter wereldDe zee is een heerlijke plek om in te zwemmen, maar pas op want er leven toch een aantal gevaarlijke wezens in die diepe…

Tips rondom het wassen van de hondTips rondom het wassen van de hondEr zijn verschillende redens waarom u de hond zou willen wassen. Als u het wassen met shampoo beperkt houd is het ook ge…
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Jokaz (47 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.