Giftig en genezend
Sommige dieren kunnen dodelijk giftig zijn. Zij gebruiken dit wapen om te kunnen overleven. Voor de mens kan dit gif levensgevaarlijk zijn, maar daarentegen kan ook dit gif de mens juist helpen. Veel dieren hebben moeite met overleven in de natuur; een speciaal hulpmiddel daarvoor is gif, waarmee ze hun prooi kunnen doden of af te schrikken.
Zwarte weduwe
De kleinste, maar ook de beruchtste is de zwarte weduwe; de meest gevreesde spin. Zijn zwart glimmend lijf is niet groter dan een erwt en met zijn scherpe kaken kan hij een sterk gif inspuiten, wat wel 15 keer zo sterk is als het gif van een ratelslang. De spin doodt met zijn gif de prooi als deze in het web verstrikt is geraakt. Het gif zorgt ook voor de vertering van het slachtoffer. Spinnen kunnen niet kauwen en zo wordt de “vloeibare” prooi opgezogen. Handig is daarbij dat de zwarte weduwe zelf gen last heeft van zijn eigen gif.
Wimpergroefkopadder
Ook dit dier heeft een dodelijke beet. Het is een felgele slang die leeft in het regenwoud van Middden-Amerika. De giftanden zitten “teruggeklapt” in zijn bek. Deze slang heeft een handig hulpmiddel om zijn prooi op te sporen. Hij is erg gevoelig voor warmte en zo weet deze adder zelfs zijn prooi in het donker op te sporen. Zo gauw hij zijn bek opent, klappen de giftanden uit en door het gif stopt het hart met kloppen en kan de adder zijn prooi doorslikken.
Zeewesp
Dit is geen insect, maar een kwal. Hij lijkt doorzichtig met ongeveer zestig meterslange draden onder aan zijn lijf. In die tentakels zitten miljoenen blaasjes, elk voorzien van een giftig pijltje. Wanneer zo’n tentakel wordt aangeraakt door een prooi, schieten de pijltjes eruit, Daarna wordt de verdoofde prooi verorberd.
Stekelige vissen
Er zijn ook dieren in de zee, die hun gif als verdedigingsmiddel gebruiken. Steenvissen en de pijlstaartrog liggen meestal roerloos en onzichtbaar op de bodem van de zee. De rog is plat en begraaft zich voor een groot deel onder het zand; de steenvis lijkt sprekend op een rots. Door deze camouflage worden deze dieren met rust gelaten en in geval van nood maken ze gebruik van hun wapens. Stekelroggen hebben 1 of meer gifstekels aan hun staart, soms van bijna 30 cm lang. De steenvis heeft kortere gifstekels, maar het zijn er wel achttien op zijn lichaam. Van alle vissen maakt hij het sterkste gif.
Gifkikkers
De gifkikker heeft zeer opvallende kleuren. Zij leven in het regenwoud en hebben knallende kleuren: vuurrood, knalgeel , hemelsblauw en uiteraard gifgroen! Deze kleuren en opvallende vlekken geven een duidelijke waarschuwing en dat is maar goed ook, want deze kikkers hebben een dodelijk gif in hun huid. Deze kikkers jagen op andere giftige insecten en halen het gif eruit, zodat het gif in hun huid wordt opgenomen. Indianen gebruiken het gif van deze kikkers om hun jachtpijlen mee te vergiftigen. Een klein pijltje is dan al genoeg om een dier uit de boom te schieten.
Genezend gif
Voor al deze giftige dieren is het oppassen, maar gelukkig blijven ze uit de buurt van de mens en worden alleen gevaarlijk als ze zich bedreigd voelen of als er op getrapt wordt. Van het dierlijk gif kunnen medicijnen gemaakt worden, Zo wordt uit het gif van gifkikkers een krachtige pijnstiller gemaakt. Slangengif dat zenuwen aantast helpt bij het onderzoek naar genezing van zenuwziekten. Ook wordt het slangengif gebruikt om tegengif te maken. Op speciale slangenfarms worden de slangen “gemolken”. De slang wordt achter zijn kop gepakt en bijt in een rubberen deksel; zo wordt het gif opgevangen.
Mensen kunnen dus ook van gif genezen!