nieuws uitgelicht

Koeien in de wei

Het is elk voorjaar weer een machtig gezicht. Koeien die in de wintermaanden op stal hebben gestaan, mogen weer de wei in. Uitgelaten rennen ze in het rond, ondertussen allerlei rare sprongen makend. Je mag dieren niet teveel met mensen vergelijken maar het lijkt er toch sterk op dat de koeien dansen van vreugde. Een beeld dat echt bij Nederland hoort.

Daling weidegang

Hoewel mens en koe blij wordt van de weidegang, blijft op dit moment 15% van de Nederlandse koeien het hele jaar op stal staan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dit voor 2008 berekend: 300.000 van de anderhalf miljoen koeien komen niet buiten. In 1992 was het percentage koeien dat het hele jaar door op stal staan nog maar 5%. Het positieve nieuws is dat in 2008 dit voor het eerst sinds jaren niet verder gestegen is. Het is te hopen dat deze stagnatie in 2009 doorzet.

Voordelen weidegang

De weidegang heeft nogal wat voordelen:
  • Een koe voelt zich buiten prettiger
  • Een koe in de wei heeft minder last van: uierontstekingen, klauwontstekingen, pootgebreken en is vruchtbaarder (die komt doordat de hygiëne en de bodem in de wei beter is dan in de stal)
  • Melk van weidekoeien is iets gezonder (het bevat meer CLA, een onverzadigd vetzuur dat goed is voor hart en bloedvaten.
  • De weidegang is goed voor de weidevogels (in koeienvlaaien zitten veel insecten waar jonge vogels van eten)
  • De mens ziet graag een koe in de wei (karakteristiek voor Nederland)

Nadelen weidegang

Als je zo naar al die voordelen kijkt, vraag je je misschien af waarom de boer er in sommige gevallen toch voor kiest, zijn koeien op stal te houden. Hij moet daar zwaarwegende redenen voor hebben anders zou de landbouworganisatie LTO een aantal jaren geleden niet hebben voorspeld dat bij ongewijzigd beleid het aantal koeien dat het hele jaar op stal blijft, zal oplopen naar zo’n 60 tot 80%. De volgende overwegingen spelen een rol:
  • Koeien buiten laten lopen is arbeidsintensief (het kan veel tijd kosten de dieren dagelijks van en naar de wei te brengen)
  • Sommige boeren hebben niet voldoende grond rond de stallen om de dieren te laten grazen
  • Wanneer een boer de koeien vaker dan twee keer melkt (melkrobot), dan is het erg onhandig wanneer de dieren niet steeds op stal staan
  • De kostprijs van de melk van koeien die altijd op stal blijven een halve eurocent per liter goedkoper. Als je je bedenkt dat één koe 8000 liter per jaar produceert en de gemiddelde melkveehouder al gauw 100 koeien heeft, betekent dat een veehouder zich zo’n 4000 euro bespaart wanneer hij de koeien binnenhoudt. Een hoop geld in een sector die het al niet makkelijk heeft.

Biologische koeien/ weidemelk

Ik denk dat de consument best bereid is een halve eurocent meer te betalen voor een liter melk van een koe die in de zomermaanden lekker in de wei staat. Minister Veerman (oud-minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid) heeft eens gezegd dat hij over geen enkel onderwerp in zijn portefeuille meer verontrustte mailtjes en brieven van burgers ontving dan over het verdwijnen van de koe uit het Nederlandse landschap. Bij biologische koeien is de weidegang verplicht. Friesland Foods en Campina hebben in 2006 maatregelen genomen om weidemelk te stimuleren. Zij geven de boer een toeslag wanneer ze hun koeien buiten laten lopen. Wanneer je biologische of weide melkproducten koopt, weet je zeker dat de koeien die die melk hebben gegeven in de wei hebben gelopen. Misschien iets om op te letten als je in de supermarkt staat?

Koeiendans bekijken?

Ter bevordering van de weidegang van onze melkkoeien organiseert Wakker Dier, Adopteer een koe en Natuurweide elk voorjaar een zogenaamde ‘Koeiendanspremière’. Je kunt dan bij een bedrijf bij jou in de buurt zien hoe de koeien reageren wanneer ze na een aantal maanden op stal weer het weiland in mogen. Voor data en adressen kun je kijken op de site van Wakker Dier.
© 2009 - 2024 Alba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde melk, WeidemelkGezonde melk, WeidemelkKoeien staan in Nederland al eeuwen lang in de wei. Vele mensen vinden een koe in de wei dan ook echt bij Nederland hore…
De koeiendans: een koe in de wei is gezonder en blijDe koeiendans: een koe in de wei is gezonder en blijDenk je aan het Nederlandse landschap, dan denk je aan uitgestrekte weilanden met koeien. Tenminste, wanneer het geen wi…
Kopziekte bij koeien en schapenKopziekte bij koeien en schapenKopziekte is een ziekte die voorkomt bij koeien en schapen. Het is een ziekte die ontstaat als gevolg van een magnesiumt…
Gezonde melk, Biologisch melkGezonde melk, Biologisch melkDat biologische voeding gezonder is dan gewone voeding is vooralsnog niet wetenschappelijk bewezen. Een uitzondering gel…

Algemene informatie over de meeuwAlgemene informatie over de meeuwEr zijn in de wereld vele meeuwen onderverdeeld in 23 geslachten. Het meest voorkomende geslacht is de Larus. De meeste…
De gevlekte hyenaDe gevlekte hyenaDankzij zijn lichaamsbouw en jachttechnieken lijken de hyena's voornamelijk op een hondachtige. Toch is de hyena nauwe v…
Bronnen en referenties
  • www.wakkerdier.nl www.zuiverzuivel.nl www.zuivelonline.nl www.snm.nl
Alba (70 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.