nieuws uitgelichtKoeien in de wei
Het is elk voorjaar weer een machtig gezicht. Koeien die in de wintermaanden op stal hebben gestaan, mogen weer de wei in. Uitgelaten rennen ze in het rond, ondertussen allerlei rare sprongen makend. Je mag dieren niet teveel met mensen vergelijken maar het lijkt er toch sterk op dat de koeien dansen van vreugde. Een beeld dat echt bij Nederland hoort.
Daling weidegang
Hoewel mens en koe blij wordt van de weidegang, blijft op dit moment 15% van de Nederlandse koeien het hele jaar op stal staan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dit voor 2008 berekend: 300.000 van de anderhalf miljoen koeien komen niet buiten. In 1992 was het percentage koeien dat het hele jaar door op stal staan nog maar 5%. Het positieve nieuws is dat in 2008 dit voor het eerst sinds jaren niet verder gestegen is. Het is te hopen dat deze stagnatie in 2009 doorzet.
Voordelen weidegang
De weidegang heeft nogal wat voordelen:
- Een koe voelt zich buiten prettiger
- Een koe in de wei heeft minder last van: uierontstekingen, klauwontstekingen, pootgebreken en is vruchtbaarder (die komt doordat de hygiëne en de bodem in de wei beter is dan in de stal)
- Melk van weidekoeien is iets gezonder (het bevat meer CLA, een onverzadigd vetzuur dat goed is voor hart en bloedvaten.
- De weidegang is goed voor de weidevogels (in koeienvlaaien zitten veel insecten waar jonge vogels van eten)
- De mens ziet graag een koe in de wei (karakteristiek voor Nederland)
Nadelen weidegang
Als je zo naar al die voordelen kijkt, vraag je je misschien af waarom de boer er in sommige gevallen toch voor kiest, zijn koeien op stal te houden. Hij moet daar zwaarwegende redenen voor hebben anders zou de landbouworganisatie LTO een aantal jaren geleden niet hebben voorspeld dat bij ongewijzigd beleid het aantal koeien dat het hele jaar op stal blijft, zal oplopen naar zo’n 60 tot 80%. De volgende overwegingen spelen een rol:
- Koeien buiten laten lopen is arbeidsintensief (het kan veel tijd kosten de dieren dagelijks van en naar de wei te brengen)
- Sommige boeren hebben niet voldoende grond rond de stallen om de dieren te laten grazen
- Wanneer een boer de koeien vaker dan twee keer melkt (melkrobot), dan is het erg onhandig wanneer de dieren niet steeds op stal staan
- De kostprijs van de melk van koeien die altijd op stal blijven een halve eurocent per liter goedkoper. Als je je bedenkt dat één koe 8000 liter per jaar produceert en de gemiddelde melkveehouder al gauw 100 koeien heeft, betekent dat een veehouder zich zo’n 4000 euro bespaart wanneer hij de koeien binnenhoudt. Een hoop geld in een sector die het al niet makkelijk heeft.
Biologische koeien/ weidemelk
Ik denk dat de consument best bereid is een halve eurocent meer te betalen voor een liter melk van een koe die in de zomermaanden lekker in de wei staat. Minister Veerman (oud-minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid) heeft eens gezegd dat hij over geen enkel onderwerp in zijn portefeuille meer verontrustte mailtjes en brieven van burgers ontving dan over het verdwijnen van de koe uit het Nederlandse landschap. Bij biologische koeien is de weidegang verplicht. Friesland Foods en Campina hebben in 2006 maatregelen genomen om weidemelk te stimuleren. Zij geven de boer een toeslag wanneer ze hun koeien buiten laten lopen. Wanneer je biologische of weide melkproducten koopt, weet je zeker dat de koeien die die melk hebben gegeven in de wei hebben gelopen. Misschien iets om op te letten als je in de supermarkt staat?
Koeiendans bekijken?
Ter bevordering van de weidegang van onze melkkoeien organiseert Wakker Dier, Adopteer een koe en Natuurweide elk voorjaar een zogenaamde ‘Koeiendanspremière’. Je kunt dan bij een bedrijf bij jou in de buurt zien hoe de koeien reageren wanneer ze na een aantal maanden op stal weer het weiland in mogen. Voor data en adressen kun je kijken op de site van Wakker Dier.