Beginnen met paardrijden: Voor kinderen en volwassenen

Beginnen met paardrijden: Voor kinderen en volwassenenEen meisje dat wil paardrijden is niet zo bijzonder, maar er zijn ook genoeg volwassenen die pas op latere leeftijd paardrijles gaan volgen. Paardrijlessen zijn voor iedereen die tijd en moeite wil stoppen in het leren rijden op een paard. Je ervaart hoe het is om op een dier te rijden in de natuur, maar ook om een band te krijgen met je paard. In dit artikel alles over manages, paarden en benodigdheden voor beginners.

Paardrijles

Je begint je wens vorm te geven door op zoek te gaan naar een manage of een andere plek waar je paardrijles kan krijgen. Als er meerdere locaties in de omgeving zijn, ga dan vooral even kijken.

Kijk waar je je prettig voelt en vraag hoe dingen in zijn werk gaan. Is er een wachtlijst? Hoe groot zijn de groepen als je groepsles neemt? Wat zijn de prijzen? 15 tot 20 euro per les zijn vrij normale prijzen, voor privé lessen ligt het tarief vaak hoger.

Manege

Op sommige maneges worden paarden de hele dag door bereden, terwijl op andere locaties een paard een les per dag rijdt. Dat heeft uiteraard invloed op het humeur van een paard.

Als paarden van de ene les naar de andere gaan, hoef je meestal niet je paard te poetsen en op te zadelen. Dat klinkt misschien als een voordeel: Het scheelt tijd en misschien vind je een paard nog een beetje eng. Maar als je je eigen paard poetst en opzadelt, wen je alvast aan elkaar. Als je een eigen paard hebt of vaak op hetzelfde paard rijdt, kan je zelfs merken of hij/zij er zin in heeft of een beetje chagrijnig is. Het schept een band om ook voor en na de les met je paard bezig te zijn.

Angst

Angst voor paarden is vrij normaal. Het zijn immers grote beesten die veel zwaarder zijn en dus ook veel sterker zijn dan mensen. In principe hoef je niet bang te zijn voor paarden. Net als honden of katten kan er wel eens wat gebeuren, maar zijn we over het algemeen vriendelijk.

Paard

Zeker in het begin zul je rijden op de meest vriendelijke en makkelijke paarden en hoef je dus nergens voor te vrezen. Het enige waar je op moet letten is dat je niet bij elk paard achter het paard kan lopen. Maar bij veel paarden kan dat wel, leg dan je hand op zijn kont zodat je weet dat je achter hem/haar loopt. En blijf voor de zekerheid alert.

Je kan ervan uitgaan dat je geholpen wordt met het poetsen en opzadelen van je paard totdat je zelf weet hoe het moet. In het begin lijkt het veel om te onthouden, maar het wordt al gauw routine.

Spullen

Als je besloten hebt dat je een eerste les wilt nemen, overleg dan even met de eigenaar of je spullen kan lenen. Vaak kan je een cap en chaps lenen die je over je broek en schoenen heen draagt. Het voordeel is dat je niet meteen spullen hoeft aan te schaffen als je nog niet zeker bent of je het leuk vindt.

Als kleding kan je als vrouw of meisje in eerste instantie volstaan met een legging en een t-shirt met vest of trui. Voor mannen en jongens geldt qua bovenkleding hetzelfde, voor de broek geldt dat het makkelijk moet zitten en niet te wijd moet zijn.

Als de eerste les bevalt en de tweede ook, dan kom je vast gauw tot de conclusie dat je eigen spullen wilt kopen. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Maar de meeste eerste aankopen zullen bestaan uit een cap, rijbroek, chaps of rijlaarzen.

Cap

Het is fijn om je eigen cap te hebben: een die goed past en waar niet iedereen met zijn hoofd in heeft gezeten. Een cap is belangrijk voor als je valt. Wees niet bang dat je gauw van een paard valt. Het zal waarschijnlijk een keer gebeuren, maar dat overkomt de beste. Let bij de aanschaf van een cap dat het goed om je hoofd past. Het mag niet van je hoofd vallen als je voorover buigt, maar het zit niet lekker als het te strak zit. Het is ook fijn als de cap wat ventilatieruimtes heeft, want zomers kan het behoorlijk warm zijn.

Rijbroek

Een rijbroek moet vooral lekker zitten. De duurste zijn de meest modieuze broeken, maar de meeste rijbroeken zijn niet zo charmant. Niet op letten: het heeft immers als doel dat je lekker op je paard zit.

Laarzen

Als je zelf goede schoenen of laarsjes hebt, kan je volstaan met chaps. Deze rits je over je schoen en broek heen. Je kan ook kiezen voor rijlaarzen. Als die hoog genoeg zijn, heb je geen chaps nodig.

Natuurlijk kan je nog veel meer spullen kopen. Zowel qua kleding als accessoires. Ik ga ervan uit dat je poetsspullen en een zweep bij de manege kan lenen. Zo niet, dan wil je dat nog wel aanschaffen.

Poetsspullen

De meest elementaire poetsspullen zijn: een roskam, een harde en een zachte borstel en een hoevenkrabber met borstel. Als je zelf een eigen paard hebt, zal je nog meer moeten spullen moeten aanschaffen. Onder andere een massageborstel, een schaar, een spons, een zweetmes, hoefvet en hoefteer.

Bij een eigen paard moet je natuurlijk veel meer zaken kopen, maar ik ga in dit artikel uit van de beginner. Een dek, een zadeldek, een zadel, een halster en een hoofdstel zijn allemaal accessoires waar je mee te maken krijgt als je paard gaat rijden, maar de manege zal deze spullen hebben.

Zweep

De lengte van een zweep hangt af van de grootte van je paard. Een kort zweepje is vaak voldoende, maar bij grotere paarden is een wat langere plezieriger. Een zweep is niet bedoeld om je paard constant af te rossen. Je hebt de zweep in je hand en als je paard niet goed luistert, geef je een tikje. Dat is over het algemeen voldoende, dan weet hij/zij wie de baas is. Paarden houden er niet van als je de zweep gebruikt. Bij pony’s kan het wel zijn dat je wat strenger moet zijn, want een pony is vaak nogal eigengereid.

Paardrijden

Dit is zo’n beetje wat er in het begin van paardrijden om de hoek komt kijken. Een goede leraar/lerares zal je stap voor stap nieuwe dingen leren op het moment dat jij eraan toe bent. Zo ga je van stap naar draf naar galop. Veel plezier!
© 2011 - 2025 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Reacties
Arjanne, 07-05-2015
Weten jullie misschien ook hoe duur het is als je wil paardrijden?
Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten Arjanne van ReeneReactie infoteur, 13-05-2015
Dat hangt af van de manage. Ik betaalde ongeveer 19 euro voor privéles (30 min) en 17 euro voor een groepsles (60 min). Daarnaast heb je spullen nodig, maar die kan je soms ook lenen.