Aftekeningen op het paardenhoofd

Doordat een paard aftekeningen op zijn lichaam heeft kun je hem makkelijker herkennen, omdat deze bij geen elk paard precies hetzelfde zijn. De aftekeningen worden daarom ook vermeld in het paardenpaspoort en op de eventuele startkaart voor wedstrijden. Aftekeningen zijn witte vlekken die voorkomen op het hoofd en de benen van een paard en soms ook op andere plekken. In dit artikel behandel ik de aftekeningen die voorkomen op het hoofd.

Drie soorten

Er zijn over het algemeen drie soorten aftekeningen op het hoofd en dat zijn de bles, de kol en de sneb. De bles is een witte vlek/streep op de neusrug tot de neusgaten. De kol is een witte vlek op het voorhoofd, en de sneb is een witte vlek op en rond de neus en lippen. Deze drie soorten komen ook weer voor in verschillende vormen.

Kol

 • Stip / Stipje: Deze is, met de afmeting van 1–2 centimeter, klein en wordt ook wel sterretje genoemd.
 • Kol / Kolletje: Er zit verschil in een ‘kol’ en een ‘kolletje’. Het zijn beide witte vlekken op het voorhoofd, maar een ‘kolletje’ is maximaal 2-5 centimeter groot, wanneer deze groter is wordt het een ‘kol’ genoemd.
 • Grote kol: deze is nog groter. Om het een ‘grote kol’ te mogen noemen moet deze beide oogkuilen bedekken.
 • Druipkol: Deze loopt aan de onderkant smal uit, als een druppel.

Bles

 • Streepje: Zoals het woord het al zegt is dit een lange, zeer smalle streep, deze is maximaal 10 centimeter lang.
 • Smalle bles: Wanneer het ‘streepje’ langer is dan 10 centimeter, wordt dit een ‘smalle bles’ genoemd. Ook een streep die korter is, maar wel één vinger breed wordt een ‘smalle bles’ genoemd.
 • (gewone) Bles: Een bles van ongeveer 2 vingers breed.
 • Brede bles: We spreken van een ‘brede bles’ wanneer het grootste middenstuk van het hoofd bedekt is. Hiervoor moet de bles minimaal drie vingers breed zijn.
 • Wit(te) (voor)kop: Zijn naast het voorhoofd en de neusrug ook de zijkanten en/of de oogkuilen van het hoofd bedekt? Dan wordt dit een ‘wit(te) (voor)kop’ genoemd. Wanneer een witkop slechts één kant van het gezicht bedekt, noemen wij dit een éénzijdige wit(te) (voor)kop. Sommige mensen noemen dit ook wel een ‘melkhoofd’, meestal is de neus hierbij dan ook wit.

Sneb

 • Sneb: Een witte aftekening die zich ter hoogte van de neusgaten bevindt.
 • Brede sneb: Een weinig gebruikte term. Deze aftekening omringt/doordringt één of beide neusgaten.
 • Vleesvlek: Dit is een haar -en pigmentloze vlek en is roze van kleur, ofwel vleeskleurig.
 • Witte lip: Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen onder- en bovenlip.
 • Witte (melk)mond of witte mondhoeken.
 • Witte neus of neustopje.

Dit zijn veel voorkomende aftekeningen op het hoofd, maar er bestaan er natuurlijk nog veel meer. De drie vormen kunnen ook voorkomen in verschillende combinaties, wanneer een kol overloopt in een bles of een bles in een snep bijvoorbeeld. Ook de kol kan worden vernoemd naar de vorm die het heeft, bijvoorbeeld vierkant of hartvormig. Een Bles kan onderbroken zijn of uitwijken naar de zijkanten. De aftekeningen worden zo gedetailleerd mogelijk benoemd. Dit om zo duidelijk mogelijk te krijgen om welk paard het gaat.
© 2011 - 2024 Jikkes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aftekeningen van een paardDe identiteit van een paard wordt vastgesteld aan de hand van uiterlijke kenmerken. Een belangrijk uiterlijk kenmerk zij…
Het paard laten keuren voor de koopAls u beslist om een paard te gaan kopen is het ten alle tijden verstandig om een paard te laten keuren. Dit houdt in da…
Paardenras: Het Groninger paardEr bestaan erg veel verschillende paardenrassen. Een daarvan is het Groninger paard. Het Groninger paard is een warmbloe…
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…

Slachten of inslapen, welke keuze maakt u voor uw paard?U als paardeneigenaar heeft vast wel eens nagedacht over wat u zou doen als uw paard erg ziek wordt, plots een ongeluk k…
Wol een puur natuurproductWol een puur natuurproductWol heeft volgens het Prisma woordenboek twee betekenissen. Het is volgens de ene betekenis zacht haar van sommige diere…
Bronnen en referenties
 • Hermsen J. , Paarden encyclopedie
Jikkes (15 artikelen)
Gepubliceerd: 30-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.