Paardenras: Het Groninger paard
Er bestaan erg veel verschillende paardenrassen. Een daarvan is het Groninger paard. Het Groninger paard is een warmbloed paard dat erg veelzijdig is. Hij kan gebruikt worden voor de koets, voor dressuur, springen, lange trektochten en deze paarden worden zelfs vaak als politiepaarden gebruikt. Het paard is afkomstig uit het noorden van Nederland, namelijk Groningen zoals de naam al zegt.
Waarvoor het paard gebruikt wordt
De Groninger werd vroeger gebruikt voor het bewerken van het land bij boeren, maar ook voor transport. Daarvoor werden ze gebruikt omdat het betrouwbare, maar sterke paarden zijn. Die de hele dag door kunnen werken. Maar ook is het paard zeer geschkt voor trektochten vanwege zijn goede uithoudingsvermogen. En zelf voor de koets doet de Groninger het goed, omdat het een paard is dat graag werkt, een goed uithoudingsvermogen heeft, niet teveel temperament heeft, maar toch is het een levendig paard.
De Groningers zijn ook geschikt voor ruiters die niet zoveel tijd hebben voor het beleren van het paard. Ook als ruiters niet elke dag tijd hebben om hun paard te berijden is de Groninger een goede optie. Groningers leren namelijk erg snel en makkelijk. En als hij een keer een dagje of een weekje stil staat dan blijft hij rustig en gewillig. Mede daardoor worden ze ook voor de dressuur gebruikt. Ook hebben ze mooie ruime gangen waardoor ze geschikt zijn voor dressuur. Er zijn veel Groningers aan de top bij de dressuur. En ze kunnen zelfs nog een goede sprong maken. Alleen voor het echte wedstrijd springen zijn de meeste Groningers minder geschikt. Maar toch is het een paard met veel verschillende mogelijkheden. Ook kan het paard goed tegen het klimaat in Nederland en hij kan wel tegen een stootje. Het is dus een sterk paard.
Het uiterlijk
Groningers zijn ongeveer tussen de 1,57m en de 1,62m groot. En hebben vaak een kleur bruin, donkerbruin of zwart met soms een paar witte aftekeningen. Het paard mag niet teveel witte aftekeningen hebben aan het hoofd of aan de benen. Dan wordt het paard namelijk niet goedgekeurd.
Het ras heeft ook een speciaal brandmerk, dat is namelijk een klavertje met een kroontje erboven, met de twee laatste cijfers van het levensnummer. Het groene klaverblad staat symbool voor de onafhankelijke boeren. Het brandmerk komt voor in familiewapens langs de kust van Friesland helemaal tot in Denemarken.
Het paard is simpel gebouwd, maar wel krachtig. Ze hebben een brede borst en hun achterhand is vaak gespierd. De benen zijn kort maar stevig. Daardoor komt een probleem aan de benen bij het Groninger paard nauwelijks voor. Het hoofd is vaak lang en eenvoudig met een rechte neuslijn. En ze hebben soms grote oren. De hals van het paard is ook zeer gespierd en breed en ze hebben harde hoeven. Ze hebben een lange schoft, met daarna een middellange rug. Die erg sterk is.
Omdat het zo'n veelzijdig paard is is het een geweldig familiepaard. Vader kan met de koets, moeder kan een buitenrit maken, en de kinderen kunnen dressuur of spring wedstrijden met het paard gaan rijden.
Geschiedenis
Tegen 1945 werden er steeds minder Groningers gefokt omdat er minder werkpaarden nodig waren. Rond 1970 was het ras zelfs bijna uitgestorven daardoor. Maar gelukkig hebben liefhebbers van het ras ervoor gezorgd dat dat niet uitkwam. 25 liefhebbers van het ras hebben daarom een vereniging opgericht, namelijk vereniging 'Het Groninger paard'. Hun doel was het terugfokken van het Groninger paard. Er waren maar een paar merrie's beschikbaar, en slechts èèn hengst. Dat is goed gelukt. Het totaal aantal dieren dat van 1985-2006 als Groninger paard is geregistreerd is ongeveer 1200 paarden.
Zonder de Groninger was er ook geen Gelders paard en ook geen KWPN. De Groninger is ook een oud paardenras wat al erg lang bestaat. Namelijk sinds ongeveer 1870. Toen is het ras ontstaan door een kruising tussen een Oldenburger en een Fries paard.
© 2011 - 2024 Tara96, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…
Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
Bronnen en referenties
- Paarden & Pony's (encyclopedie)