Manen trekken, knippen of snijden?

Houdt u niet van lange manen? Of wilt u uw paard netjes hebben voor een wedstrijd? Dan wilt u ze graag korter maken, maar hoe doet u dat? En wat is de beste manier? Er zijn verschillende methodes om de manen van uw paard korter te maken. Door deze methodes door te lezen kunt u zelf bedenken wat het beste bij u en uw paard past.

Wat is trekken, knippen en snijden?

Er zijn drie verschillende manieren om de manen van uw paard korter te maken. Als u de manen trekt dunt u de manen uit. Het ziet er ook veel natuurlijker uit dan wanneer u de manen knipt. Trekken wordt erg veel gebruikt. Sommige paarden vinden deze manier niet zo fijn, omdat ze het wel voelen. Het knippen gaat veel sneller dan het trekken van de manen. Dit heeft u met een paar minuutjes werk al af. En als u manen gaat trekken kan dit wel een half uur tot een uur duren. Met snijden is het niet zo recht als met knippen. Het ziet er wat natuurlijker uit. Ook deze manier is sneller dan trekken.

U kunt zelf het beste bepalen wat het beste is voor uw paard. Als u een paard heeft met dunne manen kunt u het beste knippen of snijden. Heeft uw paard juist wat dikkere manen dan kunt u het beste de manen trekken.

Trekken

Bij het trekken van de manen heeft u alleen een kammetje nodig. Zorg ervoor dat de manen niet nat zijn als u de manen gaat trekken. Dan worden de manen namelijk veel gladder en kunt u ze dus veel moeilijker trekken. Ook kunt u er beter geen spray op doen, ook daar worden de manen gladder van. Zorg er wel voor dat de manen van te voren goed uitgekamd zijn. Anders komen er klitten in de manen door het omhoogschuiven die u er niet makkelijk weer uit krijgt. Het is ook het beste als u de manen trekt na het rijden. Dan laten de haren namelijk makkelijker los omdat de vettigheid van de manenkam dan zachter is.

U pakt een dun plukje manen in uw hand. Dan gaat u met het kammetje van uw vingers die het plukje vasthouden omhoog bewegen richting de manenkam. Op deze manier gaan de korte haren uit het plukje. Uiteindelijk blijft er een dun plukje manen over van een paar haartjes. Dan zijn ze klaar om getrokken te worden. Dit plukje mag niet te dik zijn omdat u de manen dan niet uit de manenkam kunt trekken. En als u de manen er wel uit kunt trekken is het veel pijnlijker voor uw paard. Als u nog een dun plukje heeft wikkelt u het plukje een paar keer om het kammetje, het kammetje moet met de tandjes naar beneden blijven. Zorg dat u het plukje goed vast heeft en houd met uw andere hand de manenkam tegen. Dan maakt u een snelle beweging naar beneden en trekt u het pukje eruit. Dit moet u net zo lang doen tot de manen op de juiste lengte zijn.

Deze manier zal uw paard niet de beste vinden omdat hij het wel voelt. Als uw paard heel raar gaat doen, of met zij hoofd gaat schudden is het beter om de manen te knippen of te snijden. Ook dunt u op deze manier de manen uit. Als uw paard dus dunne manen heeft is het niet meer nodig om ze nog verder uit te dunnen. Ook dan kunt u ze beter knippen of snijden.

Knippen

Het is niet heel makkelijk om de manen recht te knippen. Zorg er een ieder geval voor dat u een goede schaar heeft die makkelijk door de manen kan knippen. Zorg ook dat de manen goed zijn uitgekamd. Anders kunnen er klitten in blijven zitten en daardoor worden die plukjes langer dan de andere.

U pakt steeds een plukje tussen uw vingers en trekt deze strak. Dan kunt u deze recht afknippen. Zorg ervoor dat u het iets langer knipt dan dat u het uiteindelijk wilt hebben. Meestal zitten er op het einde toch nog wat te lange plukjes tussen en wordt het dus nog korter. U kunt de staart ook knippen op dezelfde manier. De staart mag u niet trekken. Alleen knippen of snijden.

Het is niet makkelijk recht te knippen en overal dezelfde lengte te houden. U kunt hiervoor een meetlat, of een touwtje gebruiken. Dan weet u zeker dat de manen overal even lang zijn.

Snijden

Vindt u knippen toch niet zo mooi? Maar wilt u ook niet de manen uitdunnen of vindt uw paard het niet fijn om de manen te trekken? Dan kunt u de manen ook nog snijden. Zorg eerst weer dat de manen goed uitgekamd zijn. U kunt een speciaal mesje bij een ruiterzaak kopen. Ook kunt u gewoon een keukenmesje gebruiken. Kijk wel uit dat hij niet super scherp is, u snijdt uzelf redelijk snel in uw vingers. U pakt een plukje manen, trekt deze strak en dan kunt u snijden. Snijd naar de grond toe, en kijk uit dat u niet richting uw paard snijdt. Met deze manier moet u wel wat meer oppassen. Met een mesje kunt u u of uw paard bezeren.

Een voordeel van snijden is dat het er wel natuurlijk uit ziet en het kost ook niet heel veel tijd. Ook kunt u de manen goed recht afsnijden, het is wat makkelijker dan knippen en worden de manen niet uitgedund.
© 2011 - 2022 Tara96, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manen- en staartverzorging van het paardManen- en staartverzorging van het paardEen gedomesticeerd paard dat gehouden wordt als gezelschapsdier of rijdier, als hobby of in de sport, heeft dagelijkse v…
Paard: Invlechten met naald en draadWanneer je met je paard op wedstrijd gaat wil je natuurlijk dat hij er netjes en verzorgd bijloopt. Voor de meeste mense…
En mooie hengstenvlecht makenGa je op wedstrijd maar zijn de manen van je paard te lang om er mooie knotten van te maken? Maak dan een mooie hengsten…
Toiletteren van een paardToiletteren van een paardVoor een wedstrijd of keuring toiletteer je een paard. Dit houdt in dat je het paard helemaal klaar maakt voor een wedst…

Mok bij het paardMok bij het paard kan door heel veel verschillenden oorzaken komen en kan op heel veel manieren behandeld worden. In dit…
Schurft bij het paardSchurft en een veel voorkomende huidaandoening bij paarden. Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van schurft? Wat zijn de…
Bronnen en referenties
  • Foto: http://www.morguefile.com/archive/display/227319
Tara96 (44 artikelen)
Laatste update: 08-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.