Mok bij het paard

Mok bij het paard kan door heel veel verschillenden oorzaken komen en kan op heel veel manieren behandeld worden. In dit artikel worden alle manieren van behandelen besproken en hoe mok eventueel voorkomen kan worden.

Oorzaak

Mok kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Als eerst de invloeden van buitenaf. Een van de grootste boosdoeners van mok door invloeden van buitenaf is vocht en urine. Het is daarom ook heel belangrijk dat het paard in een schone en droge stal staat. Ook kan het door bodembedekking komen. Zaagsel bijvoorbeeld neemt urine op maar blijft wel vochtig waardoor de huid geïrriteerd kan raken. Ook kan het komen door bijvoorbeeld: zand, modder, diarree en vuil.

Wanneer het paard mok heeft bestaat er een kans dat het paard een bacterie in het been krijgt. De bacterie komt dan door de wondjes naar binnen. Bacteriën kunnen de zaak verergeren en dit kan zelfs zo erg zijn dat het paard een einschuss been hierdoor krijgt. Ook kan mok komen door zonnebrand, dit is dan vooral bij paarden met witte benen en een roze huid. Ook kan het komen door schimmelinfecties. En als laatste door schurftmijten, ook wel beenschurft genoemd. Waarschijnlijk ontstaat mok door een van deze factoren in combinatie met een verminderde weerstand.

Mok is een verzamelnaam voor alle huidirritaties aan de onderbenen. Mok zie je meestal in de nazomer en in de herfst. Meestal zie je het in de kootholte zitten maar het kan ook optrekken tot het hele been vol zit. Mok is best moeilijk om te behandelen omdat er heel veel verschillende therapieën zijn. Ook helpt bij elk paard weer een andere behandeling. Vaak duurt het daarom lang voordat het paard helemaal van de mok af is. Wanneer het een maal weg is zie je ook vaak dat de mok weer terugkeert. Dit komt omdat de huid op de plekken waar de mok gezeten heeft vaak dunner is, waardoor het dus gemakkelijk weer terug kan keren. Ook zijn sommige rassen veel gevoeliger voor mok dan andere rassen, dit zijn onder andere Friezen en Tinkers. Ook zie je mok meestal aan de witte benen van het paard, dit komt ook weer doordat de huid hier dunner en gevoeliger is.

Symptomen

Er zijn heel veel symptomen van mok, maar vaak krijgt het paard pijnlijke korsten, kale plekken en een dik warmer been.

Behandeling

Je kunt mok op heel veel manieren behandelen. Hieronder staat alles op een rijtje:

Scheren van de kootholte

Wanneer het paard mok heeft is het heel belangrijk dat je de benen van het paard goed schoon en droog kunt houden. Je kunt dan de kootholte scheren zodat je het makkelijk schoon kunt houden. Nou zijn hier de meningen ook weer heel verschillend over. Want haar beschermd de huid natuurlijk ook weer. Wanneer je het haar wegscheert is de kans dat het paard een wondje krijgt natuurlijk ook weer groter en een wondje kan weer overgaan in mok. Ook is het bij rassen zoals friezen en tinkers geen gezicht wanneer de sokken eraf geschoren worden.

Wassen

Wanneer je de mok met bijvoorbeeld zalf wilt behandelen moeten de korsten eerst weg zijn. Dit omdat de zalf anders op de korsten komt en niet echt naar binnen trekt. De zalf zal dan niet helpen. Het is daarom dus belangrijk dat de korsten eerst verwijderd worden. Je kunt de mok dan wassen met een shampoo, het beste een desinfecterende shampoo. Dit omdat je dan de korsten van het been af weekt en het meteen goed ontsmet. Een goede desinfecterende shampoo is betadine shampoo.

Zalven

Er zijn heel veel verschillende soorten zalven te krijgen om mok te behandelen. Dan is het dus wel duidelijk dat er nog niet echt een zalf uitgevonden is die echt goed werkt. Wanneer je zalf gebruikt is het dus heel belangrijk dat de meeste korsten weg zijn en dat het been goed schoon is. Als je de zalf op de mok gaat aanbrengen moet je altijd zorgen dat het potje schoon blijft. Je kunt dus het beste met handschoenen de zalf aanbrengen en eigenlijk iedere keer weer schone aantrekken.

Antibiotica en ontstekingsremmers

Wanneer het paard flink last heeft van mok kan het zijn dat het aan de antibiotica en ontstekingsremmers moet. Dit moet dan naast de andere behandeling met bijvoorbeeld zalf toegediend worden.


Voorkomen

Mok kun je niet altijd voorkomen, maar het is wel verstandig om na het afspuiten de benen van het paard af te drogen, en te zorgen dat het paard niet in de blubber of in een vieze stal staat.
Wanneer het paard mok heeft door zonnebrand kun je het beste het paard binnen houden op de uren dat de zon erg vel is. Ook kun je de benen verbinden. Wel moet je hiermee oppassen, de temperatuur onder bijvoorbeeld bandages kan hoog oplopen. Soms wil het wel eens helpen om zonnebrandcrème op de benen te smeren. Dit moet dan wel een hele hoge beschermingsfactor hebben want anders werkt het niet.
© 2011 - 2024 Kinie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rasp bij je paard! Wat doe je er tegen?Een paar weken geleden kwam ik op stal bij mijn paard. Tijdens het borstelen van zijn benen viel het me op dat zijn rech…
Chronisch progressief lymfeoedeem (CPL)CPL staat voor Chronisch progressief lymfeoedeem, dit is een aandoening aan de huid op de onderbenen van uw paard of pon…
Hou je paard gezond en gelukkig in de zomerHou je paard gezond en gelukkig in de zomerIn tegenstelling tot de meeste mensen houden veel paarden niet erg van het warme zomerweer. Paarden hebben het al snel t…
Alles over mok bij paarden: symptomen, behandelen, voorkomenAlles over mok bij paarden: symptomen, behandelen, voorkomenMok is een aandoening aan de huid van de onderbenen van een paard. Mok komt veel voor en is erg frustrerend voor paard e…

Vrijheidsdressuur: BuigingVrijheidsdressuur: BuigingDe buiging is er in twee varianten: de klassieke en de diepe buiging. Het is een mooie, sierlijke oefening, die bovendie…
Manen trekken, knippen of snijden?Houdt u niet van lange manen? Of wilt u uw paard netjes hebben voor een wedstrijd? Dan wilt u ze graag korter maken, maa…
Kinie (31 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.