Rijden met een neckrope?

Heeft u wel eens iemand gezien die alleen met een neckrope op een paard rijdt? Dat ziet er erg leuk uit! Maar is dit ook iets voor u? Hoe kunt u het beste beginnen? Voor het rijden met een neckrope is een hoop vertrouwen nodig in uw paard. Het is een erg mooie manier van rijden. Wanneer u en uw paard rijden met alleen een neckrope is dit vaak goed voor de band tussen mens en paard. Bovendien is het erg leuk om een keer wat anders uit te proberen.

Wat is een neckrope?

Een neckrope is eigenlijk gewoon een 'touwtje' om de nek van het paard. Dit wordt gebruikt voor wat extra steun en als uw paard het gewend is luisterd hij als u de neckrope naar links beweegt gaat het paard als het goed is ook naar links. Het is een soort teugel geworden.

Wanneer kan ik beginnnen met de neckrope?

Als uw paard goed luisterd tijdens het rijden en u heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken kunt u gaan proberen om met de neckrope te gaan rijden. Houd in het begin wel een hoofdstel of halster om.
Begin altijd in de bak met het oefenen! En zorg dat er iemand bij is die hulp kan bieden.

Hoe gebruik ik de neckrope?

Het is niet zo moeilijk, een beetje hetzelfde als met een teugel. U pakt de neckrope gewoon in uw handen. Als u naar links wilt moet u de rechter kan van de neckrope tegen de hals van uw paard leggen. Als het goed is gaat uw paard dan naar links, als het paard dan nog niet luisterd kunt u de linker kant mee bewegen.
In het begin zal uw paard er nog niet heel goed naar luisteren. Doe de neckrope dan eerst wat hoger op de hals, naar de oren toe. Op die plek zijn paarden wat gevoeliger en zal hij dus beter luisteren. U kunt dan ook wat duidelijker naar links bewegen. Als dit goed gaat kunt u de neckrope wat naar beneden doen. En dan steeds verder totdat hij op de hals 'hangt'. U kunt dan ook steeds lichtere hulpen gaan geven en uiteindelijk zal u de neckrope alleen even tegen de hals moeten leggen en uw paard gaat netjes naar links.
Het is ook handig als u uw paard aanleert om te stoppen. Dit kunt u doen door net als bij normale teugels de neckrope zachtjes naar u toe bewegen. Maar u kunt ook aanleren dat als u 'ho' of 'stop' roept het paard langzamer gaat.

Een neckrope maken

U kunt een neckrope gewoon op internet of in een winkel kopen. Dan is hij wel wat mooier dan dat u er zelf een maakt. Maar om te beginnen kunt u het beste zelf een neckrope maken. Het is eigenlijk gewoon een touw. Als u een kapot halstertouw heeft kunt u het ijzeren ringetje er af halen en dan gewoon de uiteindes aan elkaar knopen. Meet zelf even op wat u een fijne maat vindt voor om de nek van uw paard.

Een 'harde' cordeo

Een cordeo is bijna hetzelfde als een neckrope, alleen is een neckrop 'zacht' en een cordeo is meestal hard. Daar zit dan een soort ijzer draad in. Daardoor kunt u duidelijker communiceren met uw paard. Een cordeo kunt u niet zo makkelijk zelf maken. Die kunt u beter in een winkel kopen.

Lees verder

© 2011 - 2022 Tara96, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijk paardrijden: bitloze optomingenBitloos en hoofdstelloos rijden is een zeer paardvriendelijke manier van rijden en wordt steeds populairder. Er zijn erg…
Veilig omgaan met paarden - touwhalstersTouwhalsters vind je tegenwoordig in bijna elke ruitersportzaak. Ze zijn -zoals de naam al doet vermoeden- gemaakt van t…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
Omgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipOmgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipPat Parelli is een goeroe in het natuurlijk omgaan met paarden: natural horsemanship. Hij ontwikkelde een manier om zich…

Westernrijden: Het westerntuigIn het westernrijden heb je veel diverse soorten hoofdstellen, bitten en zadels. Hieronder heb ik een kleine selectie ge…
De alpaca, een wollig beestjeVeel mensen halen alpaca's en lama's door elkaar. Dat is niet zo gek want het verschil is ook niet zo groot. Lama's zijn…
Bronnen en referenties
  • Foto: http://www.morguefile.com/archive/display/657970
Tara96 (44 artikelen)
Laatste update: 08-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.