Zelf een touwhalster knopen
Misschien wilt u graag gaan proberen om bitloos te rijden met uw paard. Alleen de meeste optomingen zijn erg duur. U wilt eigenlijk ook niet met een normaal halster gaan rijden omdat die er niet voor is bedoeld. Dan is een touwhalster de oplossing. Touwhalsters zijn al niet zo duur, maar wanneer u het touw heeft kunt u makkelijk zelf een touwhalster knopen wat precies hetzelfde is als een touwhalster uit de winkel. Lees in dit artikel hoe u uw eigen touwhalster moet knopen!
Wat heb je nodig?
- Ongeveer 6 meter touw van 6 tot 8 mm dik. Heeft u een erg groot paard neem dan voor de zekerheid 7 of 8 meter lang touw.
- Een schaar, dit is om op het laatste de uiteindes gelijk te knippen.
- Een aansteker, of een vuurtje om de afgeknipte uiteindes dicht te branden zodat ze niet gaan rafelen.
- En een meetlat om de maten te meten.
Wat voor touw?
Het is het fijnste voor uw paard als u soepel touw koopt. U kunt touw kopen in een zijlwinkel, of in een winkel waar klimtouwen verkocht worden. Ook kunt u kijken bij de action of ze daar touw hebben. Meestal is dat touw wel wat stugger. Maar het kan wel gewoon gebruikt worden.
Het touw moet ongeveer 6 tot 8 mm dik zijn. Hoe dikker het touw hoe meer de druk verdeeld is, dikker touw is dus wat minder scherp voor uw paard dan dun touw. Maar het ligt ook aan hoe soepel het touw is.
Het knopen
Hier staat in stapjes uitgelegd hoe u het beste een touwhalster kunt knopen. Voor de maten kunt u het beste even een goed passend halster opmeten. Dat zijn ongeveer de maten. Als je hem gepast hebt op je paard kun je het altijd nog een beetje verschuiven.
Stap 1: Pak het touw en vouw het dubbel, zodat u het touw vast heeft op de helft. Dan meet u vanaf de helft een halve meter en pakt het touw daar. Nu heeft u dus in uw linker hand een touw van 3,5 meter en in uw rechter hand een touw van 2,5 meter als uw touw in totaal 6 meter lang was. Dan gaat u daar twee knopen maken. De knopen moeten ongeveer 20 cm uit elkaar zitten. Het midden wat u vast heeft wordt ongeveer het midden van de neus. Deze knopen moeten niet te strak aangetrokken worden omdat er straks nog een touwtje door gaat. Maak de knopen zoals op de foto is voorgedaan. Later kunt u nog bekijken of de knopen op de goede plek zitten.
Stap 2: Nu gaan we de knoop aan de onderkant van het halster maken, de fiadorknoop. Dit is de professionele knoop voor touwhalsters. Deze knoop is wel ingewikkeld, als het niet helemaal lukt kunt u ook een normale knoop met lus maken, maar een fiadorknoop is wel het mooiste en het stevigste.
U maakt een klein lusje met de uiteindes van de 'neusriem'. En dan maakt u een grotere lus, hieraan kan later het halstertouw of de teugels vastgemaakt worden. U 'draait' de lus van de neusriem dan om. Dit is ook te zien op de foto hiernaast. Als u het touw net zo heeft liggen als op de foto hiernaast gaat u met het meest rechtse uiteinde over het eerste draadje van de neusriem en onder de tweede. Dan pakt u het overgebleven uiteinde en u gaat rechts van het eerste uiteinde eerst onder het eerste draadje van de neusriem door en dan over de tweede. Dit is ook te zien op de volgende afbeeding.
Als dat is gelukt pakt u het meest linker uiteinde en u legt deze over het andere uiteinde onder de lus van de neusriem zoals te zien is op de tweede afbeelding hierboven. Daarna laat u dit uiteinde uit het eerste lusje omhoog komen, van onder naar boven. Dit is te zien op de derde afbeelding.
Als u dit heeft gedaan bent u bijna klaar met de knoop. U pakt het andere uiteinde en laat deze onder alles door uit het andere lusje komen. Dit is te zien op de vierde afbeelding. Nu kunt u de knoop aantrekken. Dit is ook nog niet makkelijk, waarschijnlijk komen de knopen niet meer in het midden en zijn de lusjes ongelijk. U moet dit allemaal opschuiven en aantrekken tot alles goed zit. Het beste kunt u de lusjes waar het halstertouw aan vast kan in een hand pakken en in de andere hand het touw van de neusriem en het touw van de uiteindes. Het resultaat is te zien op de laatste afbeelding hierboven.
Stap 3: Nu gaat u in de uiteindes gewoon een knoop maken. U maakt dan een lusje met beide draden en laat de uiteindes van de touwen van onder naar boven weer uit de lus komen. De plek van de fiadorknoop die u net heeft gemaakt tot de normale knoop die net gemaakt is wordt de plek onder de kin van het paard. Het loopt dus van de onderkant van de neus naar de onderkant van het begin van de hals. Deze lengte kunt u het beste zelf even opmeten bij het halster. Bij touwhalsters is dit deel meestal net 1 cm korter dan bij een halster. U kunt dus iets van de gemete lengte afhalen. Dit is gelukkig nog gemakkelijk op te schuiven als u eenmaal het halster gepast heeft. Als dit deel te lang is staat het namelijk wat minder mooi.
Stap 4: Nu pakt u het langste uiteinde. Als het goed is is deze ongeveer een meter langer dan de andere. In dit touw maakt u gewoon een knoop met een lusje zoals ook op de afbeelding hiernaast te zien is. Aan dit lusje moet uiteindelijk het uiteinde van het halster geknoopt worden. Dit is het deel van onder het hoofd bij het begin van de hals omhoog tot iets achter en ook iets onder de oren.
Ook dit deel kunt u het beste even opmeten bij een passend halster. Dit deel moet wel wat langer zijn dan het deel van stap 3. Het lusje moet gewoon groot genoeg zijn zodat er twee touwen makkelijk door passen.
Stap 5:
Als u de vorige knoop heeft gemaakt kunt u verder met deze. U pakt het uiteinde van de knoop met het lusje. Deze moet door de knoop aan de neusriem gemaakt worden. U doet gewoon dit touw door de knoop en u volgt met dit draad de weg van de knoop. Zo krijgt u een dubbele knoop. Dus een knoop net als die u bij stap 2 gemaakt heeft. Dit is ook te zien op de afbeelding hiernaast. Het is belangrijk om te zorgen dat u het uiteinde van de draad aan de goede kant van de neusriem laat uitkomen. Namelijk richting de andere knoop. Zorg ook dat u de draad door de goede knoop doet. Dit is de meest linkse knoop. Die dus aan de linker kant van het hoofd van uw paard zit. Het deel van het lusje tot de neusriem moet ongeveer net zo lang zijn als het deel van stap 4.
Stap 6:
U bent nu bijna klaar met uw halster. U moet nu gewoon hetzelfde doen als bij stap 5, alleen dan door de andere knoop. U zorgt weer dat het een dubbele knoop wordt net als bij stap 2. Het is ook belangrijk te zorgen dat de knopen nu op de juiste hoogte van de neusriem zitten. Nu kunt u ze nog wat verschuiven. Als u de neusriem dus dubbel vouwt met onderaan de lusjes naar beneden moeten de knopen op dezelfde hoogte zitten. Dit moet ongeveer iets boven de helft van de neusriem zitten. Als u het nu dus nog een keer dubbel vouwt dan moeten de knopen boven dat deel zitten. U kunt ook even controleren of de 'dubbele' touwtjes die op de neus drukken wel even lang zijn. Anders drukt er maar een touwtje op de neus en is de druk minder goed verdeelt.
Stap 7: De laatste stap. U hoeft alleen de uiteindes van beide touwen aan elkaar vast te knopen. Deze delen moeten allebei ongeveer net zo lang zijn als bij stap 4 en stap 5. U maakt hierin een normale knoop net als bij stap 2.
De uiteindes hiervan moeten als het halster om gaat bij uw paard vastgeknoopt worden achter de oren langs aan het lusje van stap 4. Wacht nog even met de uiteindes afknippen en dichtbranden tot u zeker bent dat het halster goed past bij uw paard. Controleer het halster om uw paard met een afbeelding van internet. Dan kunt u goed zien of de touwtjes op de goede plek zitten.
Maten
Wilt u toch even controleren of de maten wel kloppen? Hier staan ongeveer de maten voor de omtrek van de neus van een touwhalster. Hier moeten nog wel ruim een paar vingers tussen passen.
Maat | Neusomtrek touwhalster |
Shetlander | 45-50 centimeter |
Pony | 50-55 centimeter |
Cob | 55-60 centimeter |
Full | 60-65 centimeter |
Extra full | 65-70 centimeter |
Pas op!
Pas goed op met het gebruik van een touwhalster. Uw paard kan zich eraan verwonden als hij vast komt te zitten omdat het touw heel sterk is en het niet zal breken. Laat daarom het halster nooit om in de wei en zorg altijd dat iemand bij uw paard in de buurt is als het touwhalster om is.
Als u gaat rijden met het halster moeten de teugels aan de onderste lusjes vast worden gemaakt. Deze manier van rijden is een goede manier om kennis te maken met bitloos rijden.