De alpaca, een wollig beestje

Veel mensen halen alpaca's en lama's door elkaar. Dat is niet zo gek want het verschil is ook niet zo groot. Lama's zijn iets groter en worden gebruikt als lastdieren. Alpaca's hebben veel zachte, warme, lichte, sterke en dikke wol, meestal worden ze gefokt voor het wol dat dan weer verkocht wordt. Bij lama's is dat niet het geval. Deze schattige wollige beestjes zijn goed te houden en kunnen ook veel geld opleveren door het wol. Bovendien zorgen ze vaak voor grappige reacties en zijn ze erg leuk in omgang.

Algemeen

Alpaca's kunnen zo'n 15 tot 25 jaar oud worden. De schofthoogte is ongeveer 80 tot 100 cm hoog. En ze wegen ongeveer 50 tot 65 kg. Ze zijn makkelijk in het onderhoud en tegenwoordig zie je ze ook wel eens in een kinderboerderij. Ze kunnen ook goed met kinderen omgaan. Het zijn een soort huisdieren geworden. Daar zijn de alpaca's ook wel geschikt voor, u kunt ze leren aan een halster mee te lopen. Het zijn erg gezellige dieren en ze houden wel van aandacht. Ook zijn ze erg nieuwsgierig.

Het onderhoud van de alpaca's is niet zo bijzonder. De nagels en de tanden van de alpaca's moeten soms geknipt worden. Ze moeten ook gevaccineerd en ontwormd worden. Ze hebben wel beschutting nodig, maar een open stal is al voldoende. Alpaca's houden van water, en dit moet ook 24 uur per dag beschikbaar zijn.

Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De Inca's begonnen 5.000 tot 6.000 jaar geleden met de domesticatie van alpaca's en lama's. In Zuid-Amerika zijn nu nog zo'n 3 miljoen alpaca's te vinden. Het eten van de alpaca lijkt een beetje op dat van een paard. Ze grazen op weides en 's winters kunt u ze wat extra brok en hooi voeren. Het zijn erg sterke dieren, ze zijn gewend aan stevige kou maar ook warmte. Ze overleven in hoge gebergtes. Alpaca's komen wel voor in 22 verschillende kleuren. Allemaal verschillende tinten beige, bruin, grijs, zwart en wit.

Suri's en Huacaya's

Er zijn twee verschillende typen alpaca's. Dit zijn namelijk Suri's en Huacaya's. De Huacaya is de meest voorkomende, van de twee is deze het sterkste. Bij de Huacaya groeit de wol overal, zelfs op het voor hoofd. De Huacaya is te zien op de afbeelding. Het wol van de Huacaya is wat krulliger dan die van de Suri. Het wol van de Suri valt recht naar beneden. Het is ook wat gladder dan dat van de Huacaya en het glanst wat meer. Suri's komen het meeste voor in de kleur wit en beige. Er zijn nog maar weinig Suri's te vinden. In Zuid-Amerika neemt het aantal snel af. Dit komt waarschijnlijk door de strengere weersomstandigheden. De Huacaya kan wat meer hebben, die hebben er dus geen last van.

Het wol

Pas rond 1850 werd ontdekt wat er allemaal mogelijk is met de wol van de alpaca's. In het begin van 1990 kwamen er pas alpaca wol bedrijven in Europa.

Maar waarom wordt de wol van de alpaca gebruikt?
  • Alpaca's zijn makkelijk te houden.
  • Alpaca wol is ook erg licht.
  • Het pluist niet.
  • De wol is lekker warm.
  • Sterker en elastischer dan schapenwol.
  • Het voelt erg zacht aan, het is dus comfortabel om te dragen.

De alpaca's worden meestal een keer per jaar geschoren. In Peru en Chilli scheren ze ze soms pas om de twee jaar. Zij willen het wol langer hebben. Alpaca wol is ook niet vet. Jaarlijkt kunt u zo'n 3 tot 5 kg wol per alpaca afscheren. Het wol dat van 'het lijf' van de alpaca komt is van de hoogste kwaliteit. Dit is het zachtste en hiervoor kunt u ook het meeste geld krijgen. Het wol dat van de nek van de alpaca komt is iets minder zacht. Hiervoor krijgt u ook minder geld. Het wol dat van de benen komt is van de slechtste kwaliteit. Daarvoor krijgt u het minste. Omdat de wol zo goed te verkopen is zijn er veel alpaca fokkerijen te vinden. De draagtijd van een alpaca is zo'n 11 maanden. De merrie kan ongeveer 15 tot 20 jaar elk jaar een jong krijgen. Vanaf iets meer dan een jaar kan de merrie al gedekt worden. De hengsten kunnen pas dekken als ze 2 tot 3 jaar oud zijn.
© 2011 - 2024 Tara96, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Alpaca - een kameelachtige uit het AndesgebergteDe Alpaca - een kameelachtige uit het AndesgebergteAlpaca’s worden al 6000 jaar lang door de Inca’s als huisdieren gehouden. De wol van de Alpaca wordt door hen gebruikt o…
De familie der kameelachtigenDe familie van de kameelachtigen (camelidae) is met een tweetal kamelen en een viertal lamasoorten geen grote familie. D…
De Zuid-Amerikaanse kameelachtigenDe familie van de kameelachtigen omvat 6 soorten waarvan 4 voorkomen in Zuid-Amerika. De bekendste is de tamme lama, maa…
De Lama's, de improvisatiecomedyDe Lama’s is een improvisatiecomedy waarbij de 4 lama’s spellen spelen zoals ‘ik wil graag zien’. Hierbij noemt de prese…

Rijden met een neckrope?Heeft u wel eens iemand gezien die alleen met een neckrope op een paard rijdt? Dat ziet er erg leuk uit! Maar is dit ook…
Rijden met een boomloos zadel?Een boomloos zadel en een zadel met boom verschillen als je naar ze kijkt niet heel veel. Maar het verschil voor u en uw…
Tara96 (44 artikelen)
Laatste update: 08-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.