Handige tips om je paard goed voor te brengen op de keuring
Het lijkt zo gemakkelijk: je paard aan de hand voorbrengen op de keuring. Even een paar rondjes lopen en je bent weer klaar! De realiteit is dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt. Een paard goed voorbrengen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen is lastig en vergt een goede voorbereiding. Met deze handleiding weet je waar je op moet letten en hoe je het goed doet
De voorbereiding
Een keuring valt of staat met een goede voorbereiding. Nadat je je hebt ingeschreven en daarvan een bevestiging hebt ontvangen kun je jezelf de volgende zaken afvragen:
- Kloppen de gegevens? Niets is erger dan onder een verkeerde naam mee te doen of in de verkeerde rubriek te verschijnen.
- Zijn de plaats en het tijdstip goed te doen qua afstand e.d?
- Weet je wat er van je verwacht wordt? Is het alleen stappen en draven aan de hand of wordt er meer van je verwacht? Als je dit niet weet of twijfelt: neem contacht op met de organisatie/het stamboek.
- Heb je de juiste spullen? (afhankelijk van wat de organisatie/het stamboek verwacht: bijvoorbeeld een wit halster, witte rijbroek, enz)
- Heb je een trailer beschikbaar op de dag van de keuring? Als je afhankelijk bent van huur moet je dit tijdig regelen. Ook de chauffeur moet je tijdig regelen. Let erop dat deze chauffeur een BE rijbewijs heeft en een auto in de juiste gewichtsklasse om die trailer te trekken. Hier zijn regels voor, afhankelijk van het gewicht van de auto en het gewicht van de trailer! [LIST/]
- Als de bovenstaande zaken allemaal in orde zijn wordt het tijd voor de praktijk voorbereiding. Het kan nooit kwaad om te oefenen met je paard. Zeker als je een iets nerveuzer exemplaar hebt is dat zelfs aan te raden. Neem eens een radio en een aantal vrienden of familieleden mee naar de rijbak of de weide waar je kunt oefenen. Ga daarna rustig oefenen aan de hand, precies zoals ze op de keuring van je verwachten. Beloon je paard als het goed gaat. Doe de radio steeds wat harder en laat het publiek steeds wat harder joelen en klappen. Hierdoor kan je paard vast wennen aan deze situatie.
- Oefen ook de dingen die je zelf nog nooit gedaan hebt, maar die wel van je verwacht worden (een sprong aan de hand, galop aan de hand). Dit om te voorkomen dat het tijdens de keuring allemaal niet wil lukken. Ook voor je eigen zelfvertrouwen zal het beter zijn om dit soort dingen te regelen.
- We gaan ervan uit dat je paard met een trailer naar de keuring gaat. Heeft je paard al eens in een trailer gestaan? En ging dat goed? Vooral het in- en uitladen wil nog wel eens problemen geven. Om te voorkomen dat je paard volledig in paniek en over de rooie op de keuring aankomt kan het geen kwaad dit ook te oefenen.
Wie gaan er mee?
Het is belangrijk dat je minstens één persoon mee neemt die met je paard overweg kan. Deze persoon kan dan bij jouw paard blijven als jij bijvoorbeeld naar het toilet gaat of je gaat omkleden. Je kunt je paard niet zomaar zonder begeleiding aanbinden op een keuring, je weet tenslotte nooit wat je paard gaat doen als het daar druk is.
Natuurlijk kun je ook meer mensen meenemen als je dat wilt. Probeer wel met deze mensen af te spreken dat ze de plek waar je paard staat een beetje ontzien. Aanmoedigen als je in de ring bent mag best, maar voor en na de keuring heeft je paard wat rust nodig.
De dag voor de keuring
Op de dag voor de keuring ga je nog eenmaal oefenen met het paard. Daarna is het tijd om uitgebreid te poetsen en eventueel te wassen. Wellicht moeten de manen of de staart gevlochten worden? Zorg dat je paard dusdanig schoon is dat je er de volgende dag alleen maar snel een borstel overheen hoeft de halen. Indien je paard in de wei staat is het misschien aan te raden om de nacht voor de keuring het paard naar stal te brengen. Daar blijft het paard vaak toch wat schoner.
Zet ook alle spullen die mee moeten vast klaar. Vergeet niet wat hooi of brokken voor je paard mee te nemen. Doe de kleren die je aan doet tijdens de keuring in een aparte tas. Die trek je op het laatste moment aan om te voorkomen dat ze vies worden voordat de keuring begint. Zorg er ook voor dat de auto voldoende benzine heeft zodat je de volgende dag niet met de trailer erachter hoeft te gaan tanken.
De keuring zelf
Het is belangrijk dat je ruimschoots op tijd aanwezig bent op de keuring. Dat voorkomt stress. Zorg er dus voor dat je op tijd op stal of bij de wei bent om eerst nog eens rustig je paard te poetsen, te voeren en zonder haast je paard te kunnen inladen in de trailer. Behalve rekening houden met de reistijd moet je ook rekening houden met files, omleidingen en andere problemen die zich onderweg voor zouden kunnen doen. Nogmaals: vertrek ruim op tijd!
Bij aankomst bij de keuring zoek je een plekje voor je paard en je trailer. Soms zul je de auto en de trailer een stuk verder op moeten parkeren. Dat houdt in dat je een stuk zult moeten lopen. Als je geen stuk moet lopen is het toch raadzaam even met je paard te gaan stappen aan de hand. De meeste paarden komen toch wel enigzins bezweet een trailer uit. Daarna zoek je een geschikte plek om je paard neer te zetten en laat je iemand bij je paard achter. Meldt jezelf bij de organisatie en vraag of er eventuele veranderingen zijn in het schema. Ga ook even bij de ring kijken zodat je weet waar de ingang is, waar de jury zit en of er eventuele andere dingen zijn om rekening mee te houden. Kijk ook even hoe de andere deelnemers het doen, dat geeft jou nog meer een beeld van wat er verwacht wordt.
Daarna is het wachten tot je aan de beurt bent. Houdt de tijd goed in de gaten en luister naar wat er wordt omgeroepen. Ongeveer een kwartier voordat je aan de beurt bent kleedt doe je de andere kleding aan. Blijf daarna uit de buurt van je paard totdat je richting ring moet. Het belangrijkste is nu: blijf rustig! Groet de jury netjes en zorg ervoor dat je je paard onder controle houdt. Doe netjes wat er van jou en je paard verwacht wordt. Aan het einde van de keuring zul je horen hoeveel punten en/of wat voor een premie jouw paard heeft gekregen. Valt het tegen of heb je vragen? Vaak kun je bij een medewerker terecht daarvoor. Houdt het wel netjes, het heeft geen enkele zin om kwaad te worden.
Misschien ben je in de prijzen gevallen en zul je moeten wachten op de prijsuitreiking. Als dit niet het geval is kun je in de meeste gevallen weer richting huis. Bij twijfel kun je dit het beste even vragen aan een medewerker.
Ook bij thuiskomst geldt weer: laat je paard weer even rustig stappen tot het weer op temperatuur is en zet het daarna lekker op stal of in de wei voor een welverdiende rust!