Aanschaf van een Iberisch paard

Loop je met het idee rond om een PRE (Pura Raza Espanola) of een Lusitano aan te schaffen? Dan is het raadzaam om je goed te oriënteren om een teleurstelling te voorkomen. Wees eerlijk tegen jezelf en houd goed voor ogen wat je met je paard wilt gaan doen. Hoewel: tegen plotselinge verliefdheid is niets te doen….

PRE

In de volksmond wordt PRE ook wel Andalusier genoemd. Deze naam verwijst naar een gebied in Zuid-Spanje, Andalusië.

Lusitano

De Lusitano komt oorspronkelijk uit Portugal. Hun naam komt dan ook van 'Lusitanië', de oude Romeinse naam voor 'Portugal'.

Verschillende types

Er zijn veel verschillende types. Het ‘oude’ type is zeer barok, zware hals en veel behang en niet zo heel hoog. Meestal hebben de barokke types meer knieactie. Tegenwoordig worden ze meer gefokt op grootte en slanker, wat helaas vaak ten koste gaat van het barokke. Dit heeft te maken met het feit dat men met zijn Iberische paard binnen de wedstrijdsport niet met een ‘barbiepony’ vergeleken wil worden.
Je kunt bij de fokkersverenigingen de richtlijnen opvragen waar een ras aan moet voldoen.

Wat is je doel met je paard?

  • Wil je lekker recreatief aan de gang gaan met je paard? Alle exemplaren zullen voldoen.
  • Wil je klassieke rijkunst gaan doen? Zoek een paard met een open en rustig karakter.
  • Wil jij je specialiseren in Doma Vaquera? Zoek een paard wat snel en wendbaar is.
  • Wil je mee gaan rijden in shows? Zoek een paard met veel behang en een barokke uitstraling.
  • Wil je wedstrijden gaan rijden? Zoek een paard met goede bewegingen.
  • Wil je een veulentje gaan fokken? Zoek dan een paard met goede bloedlijn.

Wordt het een hengst of een ruin?

Iberische paarden zijn één van de weinige rassen, waar niet standaard gecastreerd wordt. Een goed opgeleide hengst is goed te houden, zelfs tussen ruinen en merries. Toch is hier wel ervaring voor nodig. Kies alleen voor een hengst als je ervaring hebt, of iemand die je kan helpen de ervaring op te doen. Ruinen missen vaak de speciale uitstraling die typisch is voor het ras.

Is je toekomstige paard afgericht op de ‘Engelse’- of de Spaanse/Portugese manier?

Als een Iberisch paard als volwassen dier op transport wordt gezet naar Nederland, dan zal hij in Spanje of Portugal ingereden zijn, en dat gaat er heel anders aan toe als wij gewend zijn. Hele Iberische paarden volksstammen worden aangereden met een Serretta (stalen neusband), al dan niet voorzien van pinnen (het paard houdt hier vaak littekens aan over op de neus en die gaan nooit meer weg). Het doel hiervan is om de mond zo veel mogelijk te sparen. Er is weinig teugelcontact en er wordt door middel van gewichtshulpen gereden. Als het paard hier komt en je wilt op de ‘Engelse’ manier (de manier die wij kennen) gaan rijden, zul je van een koude kermis thuiskomen. Je paard zal gefrustreerd raken met alle gevolgen van dien.
Dit noemen we ‘een paard met een Spaans trauma’. Mocht je deze omschrijving ergens tegenkomen, dan weet je wat hiermee bedoelt wordt. Er is veel tijd en ervaring voor nodig om je paard om te scholen en het vertrouwen te winnen.

Je kunt dit opzeilen door een jong paard te kopen wat nog niet is ingereden of een paard wat in Nederland of België is gefokt en aangereden. Probeer in ieder geval altijd eerst een paard uit.

Volle papieren of Cruzado?

Het stamboek van de PRE is ondergebracht bij de ANCCE (Asociación Nacional de Criadores de Caballos de Pura Raza Española). Tegenwoordig is het verplicht om een carta de titularidad te hebben, het enige bewijs dat jouw paard ook echt van jou is!

Het stamboek van de Lusitano is ondergebracht bij de APSL (Associação Portuguesa de Criadores do Cavalo Puro Sangue Lusitano) in Lissabon.

Een Crusado is een goedgekeurde PRE (Apta, goedgekeurde PRE merrie voor de dekdienst of Apto, goedgekeurde PRE hengst voor de dekdienst) of een goedgekeurde Lusitano die gekruist is met een ‘papierloze’ Andalusier, Lusitano of een heel ander ras. Deze paarden zijn vaak wat fijner gebouwd dan een volbloed PRE of Lusitano en hebben vaak minder behang.

Met of zonder brandmerk

In Nederland en België is het verboden, maar in Spanje is het nog steeds toegestaan om je paard te brandmerken. Dit is echter geen enkele garantie op raszuiverheid van het Iberische paard. Het is enkel een bewijs dat een bepaald paard bij een bepaalde fokker geboren is. Niet iedere fokker brandmerkt gelukkig meer en denkt meer aan zijn paarden dan aan zijn eigen ego.
Paarden die in Nederland en België geboren worden, hebben nooit een brandmerk.

Klinisch en/of röntgenologisch keuren?

Het is raadzaam om je toekomstige paard op zijn minst klinisch te laten keuren. Als je een paard in Spanje of Portugal koopt en je laat je paard röntgenologisch keuren, overleg dan de foto’s eerst met je eigen dierenarts en maak dan pas je keuze. Geef dit duidelijk aan tegen de (buitenlandse) verkoper.

Zoek je een paard in Spanje/Portugal of gewoon hier in Nederland of België?

Voordeel paard kopen in Nederland en België

  • je kent de taal
  • je kent de gewoonten
  • je kunt goed afspraken maken met betrekking tot de keuring
  • je kunt over de prijs onderhandelen
  • de meeste fokkers hebben goede paarden uit Spanje/Portugal gehaald, dus de kwaliteit is gemiddeld genomen hoog
  • als er problemen zijn, kun je makkelijker contact opnemen met de vorige eigenaar

Nadeel

  • je keuze is beperkter dan in het land van oorsprong

Voordeel paard kopen in Spanje/Portugal

  • er is keuze in overvloed
  • je krijgt ook een stuk van de cultuur en gewoonten te zien, avontuurlijk

Nadeel

  • de cultuur en gewoonten zijn heel anders dan wij gewend zijn
  • je spreekt de taal niet of nauwelijks
  • de fokkers zijn erg trots op hun paarden en de beste willen ze niet verkopen, hierbij speelt de ‘gunfactor’ een grote rol
  • onderhandelen over de prijs gaat vaak moeizaam
  • een röntgenologische keuring is in Spanje niet gebruikelijk en je zou de fokker wel eens kunnen beledigen met je keuringsvraag
  • vaak moet jij je paard cash betalen aan de chauffeur die het paard vervoert van Spanje/Portugal naar Nederland. let op: deze vervoerskosten komen er nog wel bij als je een paard in Spanje/Portugal koopt

Koop je direct bij de fokker of laat je dit lopen via een bemiddelaar?

Voordelen via een bemiddelaar

  • een bemiddelaar heeft de contacten en weet welke wegen er bewandeld moeten worden
  • een bemiddelaar spreekt de taal van de fokker
  • een bemiddelaar kan je helpen met de administratieve afwikkeling

Nadeel

  • je betaalt een commissie van wel 10 tot 20% van het aankoop bedrag
  • soms moeten de reiskosten van de bemiddelaar vergoed worden
  • soms werkt een bemiddelaar met een minimum fee die altijd moet worden betaald, ook al koop je achteraf je paard in Nederland
  • maak in ieder geval hierover goede afspraken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan

Voordeel rechtstreeks kopen

  • je hebt niet de kosten van een bemiddelaar

Nadeel

  • de onderhandelingen kunnen moeizaam verlopen

Veel plezier met de zoektocht naar je ideale paard, mij is het al 2 x gelukt.
© 2010 - 2024 Carolaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
Rainrot bij paardenRainrot is een vervelende huidaandoening die voorkomt bij paarden met een verminderde weerstand/slechte verzorging die b…
Atrofie bij paardenAtrofie houdt in dat het spierweefsel bij het paard afneemt. Atrofie komt met name voor op de rug van het paard, vlak na…

Ontwormen van paardenPaarden onderhouden is niet alleen voorzien in voedsel en water. Je moet ook voorkomen dat ze ziek worden. Hierbij hoort…
HondenuitlaatserviceHondenuitlaatserviceDe hondenuitlaatservice, ontstaan toen de hond niet langer alleen maar diende als waakdier, maar een gezelschapsdier wer…
Bronnen en referenties
  • Paarden van de zon
Carolaw (32 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.