Twintig Nationale Landschappen in Nederland

Twintig Nationale Landschappen in Nederland Wie in de stad woont en werkt zal graag op zijn tijd iets anders zien dan huizen, gebouwen straten en pleinen. Er op uit en de natuur in is dan de wens van menigeen. Zeker bij mooi weer lokken de vele natuurgebieden die Nederland kent. Gebieden die aan bepaalde voorwaarden voldoen worden tot de Nationale Landschappen gerekend. Het zijn unieke gebieden waar getracht wordt om de kwaliteit te behouden. Die gebieden zijn ideaal voor verschillende vormen van recreatie en kennen vele bezienswaardigheden.

Nationale Landschappen met unieke combinaties

Een Nationaal Landschap is vooral een gebied waar zich een unieke combinatie bevindt van natuur en cultuurhistorie en waar volgens bepaalde regels ook plaats is voor wonen, kleinschalige bedrijven en landbouw. In totaal kent Nederland twintig (2016) van dergelijke landschappen.
 1. Middag-Humsterland in Groningen
 2. Noardlike Fryske Wâlden in Friesland
 3. Zuidwest-Friesland in Friesland
 4. Drentsche Aa in Drenthe en Groningen
 5. IJsseldelta in Overijssel en Flevoland
 6. Noordoost-Twente in Overijssel
 7. Veluwe in Gelderland
 8. Graafschap in Gelderland
 9. Winterswijk in Gelderland
 10. Gelderse Poort in Gelderland
 11. Rivierengebied in Gelderland en Utrecht
 12. Arkemheen-Eemland in Utrecht en Gelderland
 13. Nieuwe Hollandse Waterlinie in Noord-Holland, Utrecht en Gelderland
 14. Stelling van Amsterdam in Noord-Holland en Utrecht
 15. Laag Holland in Noord-Holland
 16. Groene Hart in Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland
 17. Hoeksche Waard in Zuid-Holland
 18. Zuidwest-Zeeland in Zeeland
 19. Het Groene Woud in Noord-Brabant
 20. Zuid-Limburg in Limburg

Belangrijk visitekaartje van landelijk gebied

Deze twintig gebieden vormen gezamenlijk bijna een vijfde deel van ons land. Het zijn allemaal unieke en waardevolle gebieden met fraai landschap, schitterende natuurgebieden en zeer veel cultuurhistorische onderdelen. Wat de landschappen onder meer hebben te bieden zijn: klifkusten in Zuidwest Friesland, bronnen in Noordoost-Twente, heide en hunebedden in de Drentsche Aa en grotten en groeven in Zuid-Limburg. Een Nationaal Landschap is geen museum maar een natuurgebied waar ook mensen wonen, werken en recreëren. Het is een belangrijk visitekaartje van een landelijk gebied in een tijd waarin de verstedelijking voortschrijdt.

Behoud en versterking van kernkwaliteiten

Nationale Landschappen zijn gebieden met specifieke kenmerken tussen de onderdelen zoals flora en fauna, beekdalen en terpen, landbouw en waterbeheersing. In diverse regelingen is vastgelegd dat de gebieden zich sociaaleconomisch moeten kunnen ontwikkelen met behoud of zelfs versterking van de kernkwaliteiten. Er is alleen ruimte voor de eigen bevolkingsgroei en de aanwezige bedrijvigheid. Grootschalige verstedelijking en uitbreiding met bedrijventerreinen of vergroting van locaties voor glastuinbouw of grote infrastructuurprojecten zijn daarom niet toegestaan. Een bedreiging is wel het vertrek van boeren in bepaalde gebieden omdat daardoor de vanouds belangrijke beheerders wegvallen. Provincies zijn verantwoordelijk voor het aanhouden van de grenzen en de kernkwaliteiten.

Tegengaan verstedelijking

Nationale landschappen zijn ideale gebieden voor recreatievormen als wandelen, fietsen en vaartochten maken. Maar ook valt er veel te bekijken zoals forten en molens en vele andere bezienswaardigheden. Het grootste Nederlandse Nationale Landschap is het Groene Hart. Dit rustgevend gebied in de Randstad beslaat 1800 vierkante kilometer en heeft een inwoneraantal van 600.000 wat ongeveer een kwart is van alle inwoners van de twintig Nationale Landschappen. Het is een gebied waar de verstedelijking zich opdringt en het moeite kost om respect voor het karakter van het gebied te handhaven. Samen met de betrokken partijen denkt het Rijk mee over de ontwikkeling van het Groene Hart terwijl het beleid wordt uitgevoerd door de provincies Noord-Holland, Zuid- Holland en Utrecht.

Streven naar samenwerking van instanties

Omdat de kennis voor het behoud van de kernkwaliteiten van de landschappen versnipperd was werd er ooit een Kennisagenda Landschap ontwikkeld door diverse samenwerkende ministeries. Deze Agenda werd jaarlijks vernieuwd waarbij steeds meer naar samenwerking met andere lagen van de overheid en met maatschappelijke organisaties werd gestreefd om de doelen te bereiken.

Kansrijke verdienmodellen ontwikkelen

Sinds 2014 gaan er stemmen op dat de twintig Nationale Landschappen zich anders moeten gaan organiseren en financieren. Dit zou noodzakelijk zijn om in de toekomst stand te kunnen houden. Er werd een werkgroep opgericht die moet streven naar een verankering in de samenleving en verdienmodellen moet ontwikkelen.

Werkgroepen

Een viertal werkgroepen is zich gaan buigen over:
 • Agro-food, natuur en landschap
 • Duurzaamheid en energie
 • Economie, toerisme en recreatie
 • Organisatie en financiering

Verankering

Een belangrijk uitgangspunt voor de werkgroepen is te streven naar een brede verankering in de samenleving. De bedoeling is om kansrijke verdienmodellen (manier waarop geld wordt verdiend) te ontwikkelen op de vier gebieden:
 • Duurzame landbouw
 • Toeristisch-recreatieve arrangementen
 • Versterken van de verbindingen stad-platteland
 • Zonne-energie
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 20 Nationale Parken in NederlandDe 20 Nationale Parken in NederlandIn Nederland zijn twintig Nationale Parken aangesteld. Dit zijn gebieden waarin bijzondere natuur voorkomt en vaak ook s…
Het Groene hartDe plek waar Holland echt Holland is. Laaggelegen veenweiden met grazende koeien, uitgestrekte polders onder fraaie luch…
Het krijt-/lösslandschapHet krijt-/lösslandschapZuid-Limburg is een uniek gebied. Het vormt een eenheid met het aangrenzende België en Duitsland. De flessenhals, zoals…
Natuurmonumenten, een goed doel voor de Nederlandse natuurNatuurmonumenten, een goed doel voor de Nederlandse natuurNatuurmonumenten was de eerste vereniging in Nederland die zich bezighield met het beheren van natuurgebieden. Het is la…

Bergen en hoogteverschillen in Nederland per provincieBergen en hoogteverschillen in Nederland per provincie‘Mijn vlakke land’ is een onderdeel van een liedtekst van Jacques Brel. Met dat land bedoelde hij de Belgische regio Wes…
Kattenbakvulling: keuze uit veel soortenKattenbakvulling: keuze uit veel soortenVoor een kat die niet of weinig buiten komt zal de eigenaar zeker een kattenbak als toilet in huis hebben. Zo’n kattenba…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Landschap
 • http://www.nationalelandschappen.nl/gebieden/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.