De 20 Nationale Parken in Nederland

De 20 Nationale Parken in Nederland In Nederland zijn twintig Nationale Parken aangesteld. Dit zijn gebieden waarin bijzondere natuur voorkomt en vaak ook speciale diersoorten leven. De Nationale Parken hebben daarom een grote natuurwaarde. De gebieden zijn aangesteld door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit die op het moment van aanstelling in dienst was. Een paar van de grootste Nationale Parken in Nederland zijn de Hoge Veluwe, Schiermonnikoog, Lauwersmeer, Oosterschelde, Utrechtse Heuvelrug en de Biesbosch.

Nationale Parken

Een gebied wordt aangesteld tot Nationaal Park wanneer de natuur in het gebied van grote waarde is. Alle bijzondere natuurverschijnselen in Nederland zijn er in terug te vinden. Te denken aan duinen, bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen en vennen. Deze bijzondere natuurgebieden zorgen ook weer voor bijzondere diersoorten. Denk aan speciale vogelsoorten, vlinders, edelherten, dassen, bevers, otters, zeehonden, reptielen en amfibieën die hun plek vinden in de parken. De eigenaren en beheerders van de parken zijn verantwoordelijk voor het in stand houden van de kwaliteit van de natuur.

Nationale Parken in Friesland

De Alde Feanen

De Alde Feanen is een laagveenmoeras gelegen rondom het dorpje Eernewoude. In het gebied komen meer dan 450 soorten planten en meer dan 100 soorten vogels voor. Het park is ongeveer 23 km² groot.

Lauwersmeer

Lauwersmeer is ontstaan na het afsluiten van de Lauwerszee in 1969. Veel van het wad kwam droog te staan, en hier is veel natuur ontstaan aangezien de natuur er toen aan zijn lot werd overgelaten. Het is een verblijfplaats voor veel trekvogels. Het is ongeveer 60 km² groot. Het ligt naast in Friesland ook in de provincie Groningen.

Schiermonnikoog

Ook het eiland Schiermonnikoog is voor het grootste gedeelte aangesteld tot Nationaal Park. Het park bestaat uit onder andere strand, zee, meer, duin, bos, kwelder, polder en wadplaten. Het Nationale Park is zeer rijk aan planten en dieren. Naast landdieren in dit geval ook vele zeedieren. Het park is zo'n 72 km² groot.

Drents-Friese Wold

Dit is een groot aaneengesloten natuurgebied dat bestaat uit bos, heide en stuifzanden. Grote delen van het gebied speelden een belangrijke rol in de esdorpencultuur. Het park is 61 km² groot. Naast Friesland bevindt het zich ook een gedeelte in Drenthe.

Nationale Parken in Groningen

Lauwersmeer

Lauwersmeer is ontstaan na het afsluiten van de Lauwerszee in 1969. Veel van het wad kwam droog te staan, en hier is veel natuur ontstaan aangezien de natuur er toen aan zijn lot werd overgelaten. Het is een verblijfplaats voor veel trekvogels. Het is ongeveer 60 km² groot. Het ligt naast in Groningen ligt het ook in de provincie Friesland.

Nationale Parken in Drenthe

Beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa

De Drentsche Aa is eigenlijk een beek die loopt over de hondsrug. De beek is niet onderhevig geweest aan menselijke invloeden en daarom erg natuurlijk. Er vindt landbouw plaats en er bevinden zich heidevelden. Ook Saksische boerderijen en schilderachtige esdorpen bevinden zich in de Drentsche Aa. Het gebied is als het ware een mix van natuur en cultuur. De oppervlakte is ruim 100 km².

Drents-Friese Wold

Dit is een groot aaneengesloten natuurgebied dat bestaat uit bos, heide en stuifzanden. Grote delen van het gebied speelden een belangrijke rol in de esdorpencultuur. Het park is 61 km² groot. Naast Drenthe bevindt het zich ook een gedeelte in Friesland.

Dwingelerveld

Dwingelerveld is het grootste natte heidegebied in West-Europa. Het park heeft veel hoogteverschillen, natte slenken en droge zandruggen. Verscheidende diersoorten komen er daarom ook voor. Het park is ongeveeer 37 km² groot.

Nationale Parken in Noord-Holland

Duinen van Texel

Het park omvat de duingebieden aan de westkant van het eiland Texel. Een groot ecosysteem bestaat er, met o.a. meer dan 400 verschillende diersoorten. Een bekend deel van dit gebied is de slufter, waar het zeewater het eiland binnendringt. Het park is zo'n 43 km² groot.

Zuid-Kennemerland

Dit park bestaat voornamelijk uit duinen. Ook zijn er bossen, stranden en landgoederen. Het ligt tussen de kustplaatsen Zandvoort en IJmuiden. Het park is 38 km² groot.

Nationale Parken in Flevoland

Flevoland is de enige provincie in Nederland waar zich geen Nationaal Park bevindt!

Nationale Parken in Overijssel

Weerribben-Wieden

De Wierribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het dorp Giethoorn ligt in dit gebied en is daardoor erg populair geworden bij toeristen. Het park is 100 km² groot.

De Sallandse Heuvelrug

Dit is de heuvelrug die zich bevindt tussen Holten en Hellendoorn. Vanaf ver is deze heuvelrug al te zien. Het park heeft een grootte van 35 km².

Nationale Parken in Gelderland

De Hoge Veluwe

Dit park is gelegen op de zandgronden van de Veluwe. Het gebied bestaat uit bos, heide en stuifzand. De natuurwaarde van het gebied is groot. Er zijn bijzondere vogelsoorten, maar ook bijvoorbeeld het edelhert en de moeflon. Het park is 55 km² groot.

Veluwezoom

Dit gebied ligt ook op de zandgronden van de Veluwe. Het bestaat uit bos, heide en een enkele zandverstuiving. Veel bijzondere diersoorten komen in dit gebied voor, denk aan de boommarter. Het gebied is 50 km² groot.

Nationale Parken in Utrecht

De Utrechtse Heuvelrug

Dit Nationaal Park biedt een veelheid aan landschapsvormen (heidevelden, stuifzanden, uiterwaarden), waarvan de stuwwal het opvallendst is. De heuvelrug ligt tussen Driebergen en Rhenen. Het Nationaal Park is 60 km² groot.

Nationale Parken in Zuid-Holland

De Biesbosch

De Biesbosch bestaat uit een aantal eilanden en zand- en slikplaten. De Biesbosch wordt doorgesneden door de kunstmatige rivier de Nieuwe Merwede. Er zijn Schotse hooglanders, bevers, otters en vele vogels te vinden in het gebied. De oppervlakte van het gebied is 90 km² groot. Naast in de provincie Zuid-Holland bevindt de Biesbosch zich ook in Noord-Brabant.

Nationale Parken in Noord-Brabant

De Biesbosch

De Biesbosch bestaat uit een aantal eilanden en zand- en slikplaten. De Biesbosch wordt doorgesneden door de kunstmatige rivier de Nieuwe Merwede. Er zijn Schotse hooglanders, bevers, otters en vele vogels te vinden in het gebied. De oppervlakte van het gebied is 90 km² groot. Naast in de provincie Brabant bevindt de Biesbosch zich ook in Zuid-Holland.

De Loonse en Drunense Duinen

Dit park is een afwisseling van droge zandverstuivingen en naaldbos, maar ook een uitgestrekte beekdalzone hoort erbij. Het park ligt vlakbij de Efteling. De oppervlakte is 35 km².

Grenspark De Zoom - Kalmthoutze Heide

In dit Nationaal Park bevindt zich bos, heide, stuifduinen en een groot aantal vennen. Er is een grote verscheidenheid in dieren en planten die er voorkomen. Vooral een groot aantal insecten leven in dit gebied. Het natuurgebied is 35 km² groot. Het ligt ook voor een groot gedeelte in België.

De Groote Peel

Een grotendeels afgegraven hoogveengebied. Het bestaat onder andere uit veenmoeras, plassen, heidevelden en zandruggen. De oppervlakte van het natuurgebied is 15 km². Naast in Noord-Brabant ligt het ook gedeeltelijk in Limburg.

Nationale Parken in Limburg

De Groote Peel

Een grotendeels afgegraven hoogveengebied. Het bestaat onder andere uit veenmoeras, plassen, heidevelden en zandruggen. De oppervlakte van het natuurgebied is 15 km². Naast in Limburg ligt het ook gedeeltelijk in Noord-Brabant.

De Maasduinen

Nationaal Park De Maasduinen is een terrassenlandschap. De Maasdal is een gedeelte van dit gebied, verder bestaat het bijvoorbeeld uit een plateau van lagere en hogere zandgronden. Het gebied is 45 km² groot.

De Meinweg

Dit gebied kenmerkt zich als een terrassenlandschap, gevormd onder invloed van water en breukvlakken in de aarde. De natuurwaarde is er hoog: veel verschillende planten en dieren bevinden zich in het gebied. Het Nationaal Park is 16 km² groot.

Nationale Parken in Zeeland

De Oosterschelde

Dit park bestaat grotendeels uit water. Verder worden de dijken van de 'eilanden' in Zeelanden er nog toegerekend. Een unieke fauna en flora heeft de Oosterschelde. Zo kun je er bijvoorbeeld zeehonden en bruinvissen vinden. Het park is 370 km² groot.

Weetjes over de Nationale Parken

  • Nationale Parken dienen een oppervlakte te hebben van minimaal duizend hectare.
  • De eerste Nationale Parken waren De Hoge Veluwe en De Veluwezoom.
  • De Nationale Parken beslaan bijna 3% van heel Nederland.
  • De Oosterschelde is het grootste Nationale Park van Nederland.
  • De Veluwezoom is het eerste Nationale Park van Nederland.
© 2012 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie over de Verenigde Staten van AmerikaInformatie over de Verenigde Staten van AmerikaAmerika is een machtig en groot land. In totaal horen er vijftig staten bij het land. Behalve de vijftig staten is er oo…
Nationale parken van Engeland en WalesNationale parken van Engeland en WalesIn Engeland en Wales bevinden zich 13 nationale parken. Hun opzet verschilt nogal van andere nationale parken over de we…
De Bloemencadeaubon en Nationale BloemenbonDe Bloemencadeaubon en Nationale BloemenbonDe Bloemencadeaubon en Nationale Bloemenbon zijn cadeaubonnen die je iemand cadeau kan geven. Deze cadeaubonnen kun je b…
Vakantie op de VeluweVakantie op de VeluweDe Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Dankzij honderden hectares bos, heidevelden, zandvl…

Fascinatie voor waterFascinatie voor waterWe staan er nauwelijks bij stil, het is in de westerse maatschappij zo vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt, w…
Vulkanisme door endogene krachtenVan buiten heeft de aarde een dikke aardkorst met vele verschillende landschappen. Van binnen is de aarde echter een gro…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • https://www.outdoorinfo.nl/de-10-grootste-nationale-parken-van-nederland/
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 13-01-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.