Het Groene hart
De plek waar Holland echt Holland is. Laaggelegen veenweiden met grazende koeien, uitgestrekte polders onder fraaie luchten, plassengebieden en oude waterlopen. Maar ook bijzonder cultuurhistorisch erfgoed in stadjes met een karakteristieke oude binnenstad, dorpen met monumentale boerderijen, oude vestingwerken en maakindustrie langs rivieren.
In het gebied tussen de grote steden van West-Nederland is in de loop van de eeuwen een dikke, natte veenlaag gegroeid. Deze veengrond was door zijn kleine draagkracht niet geschikt voor bebouwing, maar wel voor landbouw en het winnen van turf. Vanaf de Gouden Eeuw ontstonden er steden rond dit middengebied. Het gebied was onderdeel van het verdedigingswerk van de Hollandse Waterlinie. De (Oude) Hollandse Waterlinie was een waterlinie voor de verdediging van Holland in de 17e en 18e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog was dit gebied, ook wel het 'Hollands Midden' genoemd, voornamelijk een leeg gebied. Het gebied bestond uit veenplassen en langgerekte weilanden, die van elkaar waren gescheiden door slootjes. In de jaren vijftig kreeg dit gebied officieel de naam 'Het Groene Hart'. In die tijd functioneerde het gebied op twee manieren:
Deze functies werden door de inwoners van omliggende gemeentes gedragen. Het Groene Hart is ook een waterrijk gebied. Zo heb je er vele plassen, en zowel bekende als onbekende rivieren en waterwegen. Een paar bekende rivieren die in dit gebied liggen zijn de Hollandse IJssel, de Oude Rijn, de Lek en de Rotte.
Oude vestingwerken ook wel verdedegingswerken genoemd, boden bescherming aan de stad. Er zijn een paar soorten te onderscheiden:
- forten
- kastelen
- vestingsteden
Een vesting kan vele vormen hebben doordat de krijgsleer in de loop van de eeuwen sterk veranderd is. In het groene hart kom je vooral de vestingsteden tegen. Deze bestonden uit bastions. Een bastion (Frans woord uit de vestingbouwkunde) of een bolwerk (een uitbouw in een verdedigingsmuur of -wal van waaruit vanaf beide kanten vuur kan worden gegeven) is een uitspringend verdedigingswerk van een vesting of een fort. Deze bestond meestal uit een dubbele omwalling. De oorspronkelijk vorm van vestingwerken is een stervorm. Om vestigingssteden bouwde mensen vaak graven (als ze al niet langs wateren lagen) om het de vijanden nog moeilijker te maken, hun stad te kunnen veroveren.
Functies van het Groene hart
Het Groene Hart is landschappelijk fraai, ecologisch waardevol en economisch belangrijk. Voor inwoners en recreanten is het er goed wonen en verblijven, voor boeren is het hun onmisbare werkgebied. Van groot belang in het Groene Hart zijn landschap, ecologie, cultuurhistorie, economie, toerisme en recreatie.
Landschap
Het Groene Hart beschikt over een van de uniekste en gevarieerde landschappen in de wereld. Het bestaat uit natte veenweidelandschappen, droogmakerijen en vele cultuurhistorische elementen. In groene hart heb je veel verschillende soorten planten en dieren. In het groene hart vindt er veel agrarisch gebruik plaats(landbouw). Ook is er veel agrarische cultuurlandschap. Dit bestaat uit een bepaald beeld van Nederland wat zeer geliefd is bij de mensen: weilanden met koeien. Boeren spelen een belangrijke rol, want zonder duurzame en winst opleverende veehouderij is het behoud van het Groene Hart -landschap bijna ondenkbaar.
Economie
De boeren spelen een belangrijke rol in het Groene Hart. Boeren zorgen o.a. voor het onderhoud van het landschap. Het Groene Hart moet kansen blijven bieden voor het rendabel(winst opleverende) boeren. De overheid wilt de laag gelegen gebieden alleen gebruiken voor primair agrarische en primair natuurdoeleinden. De boeren die concurrerend blijven produceren worden verzocht door de overheid om naar een hoger gelegen gebied van het Groene Hart te uitwijken. De laagste gelegen gebieden krijgen een andere bestemming: recreatie en natuur in de vorm van een plas, moeras of natte natuur.
tuin en akkerbouw
Tussen de grote steden is er veel tuinbouw. Glastuinbouw met snijbloemen, potplanten en groenten vinden we vooral in het westen van het Groene Hart. Sierteelt komt voor in Boskoop en omgeving. In westelijk Rijnland (Ter Aar, Alkemade, Liemeer) is veel bloemkwekerij in de open grond. U kunt daarbij denken aan perkplanten en het kweken van siergroen voor kersttakken en dergelijke. In het oostelijk deel van het Groene Hart zijn boomgaarden. Veel vruchtbomen worden daar echter gerooid ten gunste van niet-agrarische bestemmingen(bebouwingen). In de Zuid-Hollandse droogmakerijen worden aardappelen, bieten en granen verbouwd. De oppervlakte is veel kleiner dan in de grote akkerbouwstreken van ons land en door de aanleg van bos (Bentwoud) zullen de akkers voor een deel verdwijnen.
Veehouderijen
In het Groene Hart is net als in de rest van het land veel grasland in gebruik, bestemd voor de voedering van koeien, paarden, pony's, schapen en geiten. Er lopen naar verhouding veel schapen (150 000 stuks). Toch staat het gebied niet bekend om de schapen, maar om het oude beeld van koeien in de weilanden
Recreatie
Het Groene Hart staat bekend om het feit dat je jezelf er kan vermaken met de natuur in allemaal verschillende opzichten. Zo kun je een boottocht maken, een wandeling of een fietstocht. Verder kun je er vestingwerken, oude boerderijen,musea en stadjes met oude binnenstad bezoeken. In de sommige vestingstadjes kun je ervaren hoe de boeren vroeger leefden. Ze hebben in het Groene Hart oude boerderijen waar je koeien kunt melken en kaarwinkeltjes waar je zelf een kaars met de handen kunt maken. Het recreatie gebied is onder de toeristen ook populair, omdat er 4 grote steden aan grenzen. Zo kunnen ze de natuur combineren met een dagje winkelen of naar de theater of bioscoop gaan.
Ecologie
Ecologie oftewel het bestuderen van de onderlinge relaties tussen planten,dieren of andere organismen en het milieu of tussen organismen onderling. Dit is de moeilijke uitleg van ecologie. Ecologie betekent in dit werkstuk: milieuvriendelijk. De overheid streeft naar een beschermende en versterkende natuur- en landschapswaarden in het Groene Hart. Hierbij denken ze voornamelijk aan de versterking van de ecologische kwaliteiten(investeringen in natuurprojecten, zoals Natte as).