Friese paarden en prinses Beatrix

Friese paarden en prinses Beatrix Het Friese Paarden Stamboek bestaat 135 jaar in 2014 en dat wordt groots gevierd. Prinses Beatrix, een paardenmeisje bij uitstek, komt ervoor naar Leeuwarden. De prinses heeft een warme band met Friese paarden en is beschermvrouwe van het Friesch Paarden Stamboek. In de Koninklijke Stallen zijn dan ook Friezen te vinden. Om het jaar trekken ze de Gouden Koets op Prinsjesdag.
Bron: Https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Friesian_Stallion.jpg Larissa AllenBron: Https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Friesian_Stallion.jpg Larissa Allen

Prinses Beatrix paardenmeisje

KFPS, het Friesch Paarden Stamboek bestaat 135 jaar in 2014 en dat wordt met diverse evenementen gevierd. Er is een hengstenkeuring en een theatervoorstelling met het paard in de hoofdrol. De prinses is beschermvrouwe van de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden Stamboek, zoals de KFPS voluit heet, en is dat in 2014 nog steeds. Op zaterdag 11 januari 2014 is prinses Beatrix eregast van het KFPS in het WTC Expo in Leeuwarden, waar het jubileumfeest wordt gevierd. Beatrix houdt van Friese paarden, al van voor ze koningin werd.

Al in 1959 werd de prinses uitgenodigd om naar Friesland te komen voor een bezoek aan een paardendag in Joure. De prinses was 21 en de Friezen stalen haar hart.

Koninklijke Stallen

In de Koninklijke Stallen staan twaalf Friese paarden, die om het jaar voor de Gouden Koets lopen op Prinsjesdag. Voor de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980 was de prinses al beschermvrouwe en dat ze dat bleef tijdens haar koningschap was geen automatisme. De koningin en prinses is erg betrokken bij paarden en die betrokkenheid bleef ze houden. De toenmalige koningin kreeg in 1981 twee Friese paarden van de Friese stamboekorganisatie en daar was ze erg mee in haar sas. De paarden kwamen in de Koninklijke Stallen te staan en pasten goed bij de andere koetspaarden. Later kreeg de koningin nog meer en het aantal groeide tot twaalf. Er staan in 2014 nog immer twaalf Friese paarden, twaalf KWPN-warmbloedpaarden en nog negen rijpaarden op stal. De Koninklijke Stallen bieden in totaal stal aan 33 paarden.

Paardrijden

De foto’s en bewegende beelden van de prinses te paard zijn beroemd. De prinses heeft altijd paard gereden, ook toen ze koningin was en nog steeds draaft ze. Ze rijdt vooral op KWPN’ers, bijna nooit op de Friezen al is ze gek op de dieren met de lange manen en sokken. Soms klimt ze wel op de rug van een Fries paard en dan blijkt het een stralende combinatie te zijn. Dat kan alleen als je iets met Friezen hebt.

Reddingbootpaarden

De prinses laat niet alleen haar hart spreken bij stamboekpaarden en Friezen. Ook het boerenpaard kan haar bekoren. De paardenreddingbootpaarden - geen Friezen - van Ameland zijn enkele keren op bezoek geweest bij Juliana en Beatrix, met reddingboot en al. Toen in 1979 acht paarden verdronken bij een noodlottig ongeval op het Suudweststrand van Ameland, liet de prinses zich, als beschermvrouwe van de paardenorganisatie en liefhebber van de viervoeters, van haar warme kant zien. Er kwam speciale toestemming om de paarden in de duinen, in de nabijheid van de zee waar ze zo vaak de reddingboot hadden gelanceerd, te mogen begraven en het verhaal wil dat Beatrix zelf een financiële bijdrage gaf om de begrafenis mogelijk te maken.

Over KFPS

Het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek zet zich in om het welzijn van het Friese paard te behouden en bevorderen en het Friese paard met zijn karakteristieke verschijning, eigen gangen en karakter te promoten. Het KFPS ziet toe op de fok, houdt een register bij, beoordeelt de paarden bij een keuring en stimuleert het gebruik van het Friese paard. Het KFPS registreert de Friese paarden sinds 1879 en in 2014 staan er wereldwijd 60.000 paarden ingeschreven. Het stamboek telt meer dan 15.000 leden.
Het jubileumprogramma van de 135-jarige KFPS startte op 9 januari en duurde tot 11 januari 2014. Onderdeel van het jubileumprogramma was een hengstenkeuring en een theaterspektakel met Friezen in de hoofdrol.

Bron: Poster voorstellingBron: Poster voorstelling

Faderpaard en het Friese paard

Geïnspireerd op het gedicht It Faderpaard van Tsjêbbe Hettinga maakte theatermaker Jos Thie een muziektheaterstuk met het Friese paard in de hoofdrol. Het stuk heet Faderpaard. Het werd op 9 en 10 januari, tijdens het jubileumfeest, in de WTC Expo opgevoerd. Meer dan 100 Friese paarden deden mee, samen met paardentrainers. Muzikaal werd Faderpaard bijgestaan door componist Sytze Pruiksma en zangeres Nynke Laverman. Daags na de opvoering was de grote hengstenkeuring, waar prinses Beatrix bij aanwezig was.

Stormruiter

In september 2018 speelt het theaterstuk Stormruiter in Leeuwarden. Het is een van de onderdelen van het programma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. Friese paarden spelen een hoofdrol in de productie. Het verhaal gaat over de strijd van Het Bildt tegen het water, de zorg voor de dijken en het gaat over paarden, Friese paarden. Prinses Beatrix is met haar zoon koning Willem-Alexander bij de première aanwezig op zaterdag 8 september in WTC Expo in Leeuwarden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Friese paardHet Friese paard. Een mooi en vriendelijk paard met veel behang en een trotse houding. Het lichaam is sterk, breed en co…
Het Friese paard, koudbloed onder de warmbloedenHet Friese paard, koudbloed onder de warmbloedenHet Friese paard wordt wel de koudbloed onder de warmbloeden genoemd. Dit betekent dat zij minder vurig en temperamentvo…
De Arabo-Fries: sportpaard van de toekomst?Arabo-Friezen worden sinds enkele jaren gefokt als de sportpaarden van de toekomst. Men zocht een manier om het werkwill…
Paardenrassen: Friese paardDe zwarte schoonheid van Friesland. De lange wapperende manen, de mooie sokken en de trotse zwarte houding is wat de mee…

Eigen waterzuiveringsinstallatie makenEigen waterzuiveringsinstallatie makenDoor een waterzuiveringsinstallatie in het klein na te maken en de stappen van het waterzuiveringsproces te volgen kan j…
De slipjacht of fox hunting als attractie om te zienDe slipjacht of fox hunting als attractie om te zienIn Engeland is het jagen te paard achter een meute honden aan een veel beoefende sport. Veelal bestaat de meute honden u…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • www.kfps.nl
  • Leeuwarder Courant
  • www.hcnieuws.nl
  • www.faderpaard.nl
  • Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 1: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Friesian_Stallion.jpg Larissa Allen
  • Afbeelding bron 2: Poster voorstelling
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 03-10-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.