De Falabella, paard in miniformaat

De Falabella, paard in miniformaat De Falabella is een uniek paardenras in miniformaat. Door de fijne bouw van deze paardjes worden zij, ondanks hun formaat, niet als ponyras, maar als paardenras gezien. De Falabella bezit alle eigenschappen van zijn grotere familieleden. De Falabella komt uit Argentinië en bestaat in zijn huidige vorm pas sinds het begin van de 20e eeuw. De heer Falabella was in het bezit gekomen van een klein paardenras, dat zijn schoonvader ontdekt had in een kudde bij de indianen. Door kruisingen met kleine Europese rassen wist hij het ras te verbeteren en te verkleinen.

Geschiedenis van de Falabella

De Falabella komt oorspronkelijk uit Argentinië. Al in de 15e eeuw namen Spanjaarden Andalusiërs en Berber paarden mee naar Argentinië. Nadat de Spanjaarden waren verslagen bleef een deel van deze paarden achter in Argentinië. Deze paarden leefden in zware omstandigheden en in de loop der eeuwen werd het ras steeds kleiner. Een paardenfokker vond rond 1840 een kudde in de buurt van Buenos Aires. Hij haalde de kleinste exemplaren uit de kudde en kruiste de paardjes met Argentijnse Criollo paarden en verschillende Europese rassen. Hij droeg zijn kennis over aan zijn schoonzoon Juan Falabella, die het ras nog verder probeerde te verfijnen. Ook hij droeg zijn kennis weer over aan zijn zoon en aan zijn kleinzoon.

Rond 1950 neemt Julio Falabella de Falabella Ranch van zijn vader Emilio over. Tien jaar later exporteert hij voor het eerst zijn fokproducten naar de Verenigde Staten en andere landen. Vooral rijke mensen, koningen, presidenten en andere beroemdheden zijn geïnteresseerd in dit unieke en zeldzame paardenras. Zij zijn bereid hier grote bedragen voor neer te tellen. Rond 1970 werden de geïmporteerde Falabella's in Amerika geregistreerd door de Falabella Miniature Horse Association. Na zijn overlijden neemt zijn vrouw de ranch over en beginnen zijn zoon en dochter een ranch in de Verenigde Staten.

Waarom de Falabella uniek is

De Falabella is een paard in miniformaat. Het paardje bezit alle eigenschappen van zijn grotere soortgenoot, het paard. Door zijn formaat zou je eerder denken dat het pony's zijn. Maar Falabella's hebben een harmonieuze, verfijnde bouw met dezelfde proporties als grote paarden. Zij blijken een uniek gen te bezitten dat er voor zorgt dat nakomelingen kleiner worden. Een Falabella hengst die gekruist wordt met een grotere merrie geeft nakomelingen in een kleinere versie dan de merrie.

De Fabella is een zuiver en zeldzaam ras. Het moederstamboek is gevestigd in Argentinië. Het stamboek in Europa, het Falabella Stamboek Europa (FSE) is erkend door het moederstamboek. Hier staan slechts zo'n 400 paardjes bij ingeschreven. Raszuivere Falabella's moeten zijn voortgekomen uit 100% raszuivere ouders. Daarbij moeten de drie voorafgaande generaties ook raszuiver zijn. Hun voorouders moeten aantoonbaar komen van de Falabella ranch in Argentinië. Bij een raszuivere Falabella horen altijd stamboekpapieren. Door middel van een DNA-analyse wordt vastgesteld of de Falabella raszuiver is. Zonder deze DNA-test wordt een Falabella niet in het stamboek ingeschreven.

Exterieur van de Falabella

Falabella's zijn kleine paardjes met een stokmaat tussen 76 en 83 cm. Dit mag iets afwijken naar beneden of naar boven. Alle kleuren zijn toegestaan. Bruin en zwart komen vrij veel voor, Appoloosa komt minder voor, maar is wel heel gewild. Hun bouw kun je vergelijken met de bouw van grote paarden. Zij hebben een vriendelijk karakter, zijn eerlijk en intelligent. Zij hebben geen bijzondere verzorging nodig. Het zijn paardjes die goed bestand zijn tegen alle weersomstandigheden.

Bron: Captain E H Eckholdt, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Bron: Captain E H Eckholdt, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)

Fokken van een Falabella

Er worden strenge eisen gesteld aan het fokken van een raszuivere Falabella. Nederland en België kennen ongeveer 40 actieve Falabella fokkers. Door de kleine populatie van Falabella's is het van belang voor fokkers aandacht te besteden aan alle onderdelen voor een gezonde, goed gebouwde Falabella. Verkeerde combinaties kunnen het ras generaties blijven achtervolgen.

Falabella merries kunnen vanaf hun derde levensjaar gedekt worden. Vanaf het voorjaar worden merries ongeveer iedere drie weken hengstig. Hengstigheid is meestal zichtbaar door het omhoog dragen van de staart en urineren, vooral als er een hengst in de buurt is. De merrie kan tijdens de hengstigheid worden gedekt. Wordt de merrie na ongeveer drie weken niet opnieuw hengstig, dan heb je kans dat ze drachtig is. Drachtigheid is bij Falabella's niet altijd gemakkelijk vast te stellen. Het opvoelen, wat je bij grote paarden doet, is niet aan te raden, omdat ze hiervoor te klein zijn en het risico op beschadiging te groot is. Verstandig is om een echo te laten maken als de merrie ongeveer 5,5 maand drachtig is.

Gebruik van een Falabella

De Falabella is eigenlijk een paardje voor de liefhebber. Het paardje is vriendelijk van karakter en handzaam door zijn formaat. Daarom gaan zij prima samen met kinderen. Het is geen rijpaard, maar doet het prima als aangespannen paardje. Het zijn leuke showpaardjes die gebruikt kunnen worden voor het vrij springen, het leren van circuskunstjes en spelletjes. Maar het is vooral een leuk kameraadje voor het hele gezin.
© 2013 - 2023 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenras: De FalabellaDe Falabella is een uniek paardenras en deze dieren zijn erg zeldzaam op de wereld. Qua stokmaat zou je deze dieren tot…
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…
Het Criollo paardHet Criollo paard is niet erg bekend in Nederland. Daarom is er een hoop te vertellen over het dit paardenras. Misschien…
WK voetbal 1978In Argentinië werd het Wereld Kampioenschap van 1978 gehouden. Aan het speelschema werd niets meer veranderd en het toer…

De slipjacht of fox hunting als attractie om te zienDe slipjacht of fox hunting als attractie om te zienIn Engeland is het jagen te paard achter een meute honden aan een veel beoefende sport. Veelal bestaat de meute honden u…
Fairfax performance singelDe singel is geïntroduceerd na de olympische spelen van 2013. Dit omdat het Engelse bedrijf graag het Engelse team het a…
Bronnen en referenties
Caressa (76 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.