Fairfax performance singel
De singel is geïntroduceerd na de olympische spelen van 2013. Dit omdat het Engelse bedrijf graag het Engelse team het alleenrecht wou geven tijdens de olympische spelen om de singel te kunnen gebruiken. De singel was dus het geheim van het Britse team. Dit alles natuurlijk met een grote reden: de singel verbetert de prestaties van het paard zichtbaar en voelbaar. Maar waarom is deze singel nu zoveel anders dan een andere?
Inhoud
Ontwerp
Wat direct opvalt aan het ontwerp is dat deze singel ten opzichte van alle andere singels, veel sterker anatomisch gevormd is. Er zit dus een veel grotere boog tussen de voorbenen, deze zorgt ervoor dat het paard veel meer ruimte blijft houden om zijn been naar achteren te bewegen. Ook door deze anatomische vorm wordt het zadel nog beter op zijn plek, achter het schouderblad van het paard, gehouden.
De singel is uitgevoerd met een mooie, dikke laag leer aan de buitenzijde en aan de binnenzijde een zachte laag leer. Om zo veel mogelijk stabiliteit van het zadel te kunnen krijgen is de singel in de korte versies niet uitgevoerd met elastiek en in de langere uitvoeringen met een heel kort stukje elastiek.
Wat misschien nog het meest speciale is aan de singel is dat de gehele singel is gevoerd met Prolite. Dit is een materiaal waar ook zadel onderleggers van gemaakt worden. Het materiaal verdeelt de druk en vangt schokken op, maar is ook stevig genoeg zodat drukpunten niet geheel door het materiaal heen kunnen drukken om alsnog een verhoogde druk op één punt ontstaat. Wat met het onderzoek naar de singel is uitgevonden is dat de meeste druk van de singel niet, zoals iedereen denkt, op het borstbeen terecht komt. De meeste druk van de singel zit achter de voorbenen/ellebogen van het paard. Hier is de singel dan ook uitgevoerd met een dikkere laag Prolite. Ook is ervoor gezorgd dat de spieren en huid van het paard niet vastlopen tegen de singel aan, maar goed onder de singel door kunnen bewegen.
Tests
De singel is naar buiten gebracht met een heleboel testresultaten, uitgevoerd door Fairfax zelf. Op dit moment is er ook het nieuws naar buiten gebracht dat de singel door een onafhankelijke partij opnieuw getest is en de singel dus ook wetenschappelijk onderbouwde resultaten geeft. De tests zijn gedaan met de performance girth, ten opzichte van de eigen singel waar het paard altijd mee gereden wordt.
Testresultaten
Waarin verbetert het paard dan met de performance girth? Natuurlijk vermindert de singel al voor een heel groot gedeelte de druk, wat ook in het eerste gedeelte al genoemd is. Wanneer we naar een dressuurpaard kijken zien we dat het paard makkelijker zijn eigen balans kan vinden. Daarnaast is dus wetenschappelijk aangetoond dat het paard zijn achterbeen beter optilt en het voorbeen verder naar voren wordt gebracht. Iets dat in de dressuur heel erg belangrijk is wanneer er gewerkt gaat worden aan een deel verzameling van het paard. Wanneer je naar een springpaard gaat kijken met de singel dan wordt er gezien dat het paard met meer kracht afzet om de sprong te kunnen maken en zijn voorbeen beter optilt. Dit zou dus betekenen dat het paard ten eerste makkelijker over de hindernis kan komen omdat hij meer kracht zet, en daarbij minder snel tegen een balk zou springen met zijn voorbeen omdat hij die beter op kan tillen.
Wanneer past de singel?
Het grootste probleem waar Fairfax tegenaan liep was dat de singel soms te breed tussen de voorbenen was. Hierop is er dus een smallere versie van de singel gemaakt. Voor deze singel geldt dat je de smalle singel nodig hebt wanneer je paard minder dan 20cm meet tussen zijn "ellebogen". Volgens Fairfax moet de dressuursingel zo dicht mogelijk onder de rand van het dekje komen.
Uitvoeringen
De singel wordt uiteraard in meerdere uitvoeringen gemaakt, dit zijn de volgende:
Lange singel
Springsingel met buikflap
Eventing singel
Dressuursingel
De dressuursingel en de lange singel worden gemaakt in de smalle versie en kunnen ook gemaakt worden met extra ring voor het bevestigen van hulpteugels.