Kustbescherming van de Nederlandse en Duitse Noordzeekust
Kustbescherming van de Noordzeekust is zeer belangrijk voor het handhaven van de bescherming tegen water van Nederland en het noorden van Duitsland. Zonder een goede kustbescherming is het gevaar voor overstromingen groot door stormvloeden die veroorzaakt kunnen worden door hoge windsnelheden. Vooral door harde wind uit het westen kan het water tot enkele meters boven normaal worden opgestuwd.
Sterke getijdenstromingen
Niet alleen stormvloed is een bedreiging voor de kust van de Noordzee maar ook de getijdestroming die parallel aan de kust loopt. Aan de noordkust van Nederland en Duitsland stroomt het water tussen het grote aantal eilanden en het vasteland door en perst zich dan op veel plaatsen door slechts smalle ruimten tussen de eilanden. Die stromingen kunnen zeer sterk zijn en zijn daardoor in staat om grote hoeveelheden zand te verplaatsen en duinen uit te hollen of zandbanken te maken.
Dijken en duinen als kustbescherming van Noordzeekust
Voor het beschermen van de Noordzeekust wordt voornamelijk gebruik gemaakt van dijken en duinen. Dijken zijn kunstmatig aangelegde dammen langs de zeekust die zodanig zijn aangelegd dat zij het achterland beschermen. Duinen vormen een natuurlijke kustbescherming.
Halligen en zandbanken ter bescherming
Naast beschermers als dijken en duinen bestaan er nog andere beschermingen zoals halligen en zandbanken. Halligen zijn eilanden die niet worden beschermd door dijken en dus kunnen overstromen en droogvallen onder invloed van eb en vloed. Zij kunnen bij zware storm de golven breken. Eenzelfde effect hebben de talrijke zandbanken die in sommige gebieden voor de kust liggen. Halligen zijn vooral te vinden in het Duitse gebied van de Noordzeekust en zorgen daar voor minder druk op de dijken.
Vijf Nederlandse provincies aan de kust
Vijf van de twaalf Nederlandse provincies liggen aan de kust. Van Noord naar Zuid zijn dat Groningen, Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland. In het noorden bevindt zich een aantal eilanden voor de kust zoals Schiermonikoog, Ameland, Terschelling en Vlieland die tot de Provincie Friesland behoren en het Noord-Hollandse eiland Texel. Die eilanden zijn ontstaan door het oprukken van de zee waardoor ze zijn afgescheiden van het vasteland. Maar ook het Duitse gedeelte van de Noordzeekust kent een aantal eilanden zoals Borkum, Juist, Stadt Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog und Wangerooge.
Zonder dijken en duinen door water bedekt
Een goede bescherming van de Nederlandse kust is zeer belangrijk omdat grote delen van het land onder de zeespiegel liggen. Nederland heeft zijn naam niet voor niets en zonder de dijken en duinen zou ongeveer de helft van het land onder water komen te staan. De eerste dijken werden al aangelegd door de Romeinen. De duinen aan de Noordzeekust zijn voornamelijk ontstaan vanaf de twaalfde eeuw en zijn bedekt met een speciaal soort gras.
Belangrijke vegetatie van de duinen
De vegetatie door dat gras is van het grootste belang om te voorkomen dat het zand afkalft. Duinen worden ook beschermd vanuit de overheid vanwege hun belangrijke functie. Mede daarom is het niet toegestaan de duinen buiten de paden te betreden om de planten niet te beschadigen en hun werk te laten doen door erosie tegen te gaan. Op plekken waar dat nodig is wordt extra bescherming geboden door stenen of beton waardoor de golven worden gebroken.
Bijzondere natuurgebieden
Een speciaal natuurgebied is gelegen aan het noordelijke deel van de Noordzeekust, bekend als de Waddenzee, en strekt zich uit van Wangerooge in Duitsland tot Texel in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het gebied met een verscheidenheid aan unieke planten en dieren is tot natuurlijk werelderfgoed verklaard door UNESCO. In het gebied komen zeldzame vissen voor en zeehonden, schaaldieren en schelpdieren en leven miljoenen vogels. Maar er is meer unieke natuur langs de Noordzeekust zoals de gebieden met een mengeling van zout en zoet water. Die gebieden zijn een waar paradijs voor natuurliefhebbers.
Lees verder