Parelli, de 7 stappen tot succes

Parelli, de 7 stappen tot succes Pat Parelli is bekend geworden door zijn methode van Natural Horsemanship. Deze methode leert om op een natuurlijke wijze paarden te trainen. Dit gebeurt voornamelijk door het vertrouwen te winnen van en een goede leider te zijn voor je paard. De methode gaat uit van de 7 Parelli games. In dit artikel worden niet de games uitgelegd maar welke factoren de Parelli methode succesvol maken. Want alleen het gevoelloos uitvoeren van de 7 games leidt niet tot het gewenste resultaat. Er wordt veel meer van de trainer verwacht.

Sleutel tot succesvol inzetten van de Parelli methode

De methode van Parelli is wereldwijd bekend en Pat Parelli heeft er al heel veel succesvolle paarden mee getraind. Om deze methode succesvol te gebruiken zal ook de trainer bepaalde succesfactoren in acht dienen te nemen. Dit zijn de volgende factoren:

 1. Houding
 2. Kennis
 3. Gereedschap
 4. Technieken
 5. Tijd
 6. Creativiteit
 7. Ondersteuning

De eerste “Houding” is ook de meest belangrijke. Pat Parelli omschrijft het als volgt: “ je hebt een goede houding nodig om kennis te vergaren. Kennis leid je tot het gereedschap dat je wel of niet wil gebruiken. Het gereedschap leid vervolgens weer tot de technieken die je in gaat zetten. Indien je de juiste houding hebt, maak je de tijd vrij om jezelf en je paard te trainen in alle rust. En door de rust en de tijd word je vanzelf creatief met de gereedschappen en technieken die je inmiddels verzameld hebt. En zonder ondersteuning van instructeurs, vrienden en mensen die ook gebruik maken van de Pat Parelli methode bereik je minder snel vooruitgang dan wanneer je deze mensen wel als ondersteuners hebt.

Houding

Hoe je dingen interpreteert en hoe je reageert op dingen die om je heen gebeuren is afhankelijk van je houding. Ook de manier waarop je succes en falen ziet is afhankelijk van je gehele houding in het leven. Zo kun je dingen slecht oppakken en daardoor in negatieve emoties belanden of juist op een positieve manier oppakken en van gefaalde acties leren en het opnieuw proberen. Het is dus uiterst belangrijk om van Parelli, en vele andere dingen in het leven, een succes te maken door de juiste houding te hebben. Voor Parelli betekent dit: blijf positief, kalm en houd jezelf in toom.

 • Blijf altijd positief. Hoe je paard ook reageert en hoe gefrustreerd je, je ook voelt, blijf een positieve houding houden zodat je de volgende bouwstenen in deze succes piramide kunt blijven voeden.
 • Blijf vooruitgang boeken. Hoe klein het soms ook lijkt. Accepteer dat het soms 2 stappen vooruit is en 1 stap terug en misschien zelfs wel 1,5 stap terug.
 • Blijf bij de natuurlijke manier om je paard te trainen. Ook als experts zeggen dat je teugels harder moet aantrekken, paard moet vastzetten of zelfs met een tik moet corrigeren. Natural Horsemanship gaat uit van het op een natuurlijke manier omgaan met je paard, zodat deze respect voor jou heeft.

“Blijf positief, progressief en natuurlijk".

Kennis

De meeste mensen denken dat kennis van paarden met name zit in het kunnen berijden van paarden. Echter is kennis van het paard zelf veel belangrijker dan kennis van het rijden. Zodra je, je paard kunt lezen, en met je paard kunt schrijven komt rijden vaak vanzelf en is het niet meer dan een handigheid die je jezelf aan kunt leren, natuurlijk wel met de juiste instructies. Hoe denkt een paard, hoe leert een paard, hoe communiceer je met een paard, hoe ondersteun je een paard zodat hij zelfvertrouwen krijgt om wat je van hem vraagt ook te doen. Dit zijn allemaal vragen die horen bij de succesfactor “kennis”.

Resultaten op het gebied van Natural horsemanship worden bereikt door communicatie, begrip en psychologie in plaats van intimidatie, angst en stokslagen.

Het is wat je leert nadat je alles weet, wat echt telt.

Gereedschap

Om op een natuurlijke manier met paarden bezig te zijn wordt er vanuit de Parelli filosofie minimaal gebruik gemaakt van gereedschappen/hulpmiddelen. Zodra je de kennis hebt om je paard te begrijpen op alle vlakken heb je deze hulpmiddelen ook niet nodig. De middelen die gebruikt worden dienen van zachte materialen te zijn, echt leer en bij voorkeur zachte metalen. Het gebruik van de hulpmiddelen moet wel tot het minimale beperkt blijven bij het trainen van het paard. Zodra je gaat rijden ontkom je niet aan bepaalde hulpmiddelen maar ook deze dienen van de zachte, natuurlijke materialen gemaakt te zijn.

Technieken

Er zijn verschillende technieken om je paard te trainen. De traditionele manier is vaak met veel druk en een harde hand. Binnen Parelli leer je geen trainingstechnieken maar communicatie technieken. Bij alles wat je doet, moet je de volgende waarden in acht nemen: De juiste houding (positief), focus op je doelen, gevoel met je paard, timing en balans. Binnen natural horsemanship wordt nooit geweld gebruikt, maar wordt gebruik gemaakt van het denkvermogen van het paard om zelf te bepalen hoe hij op bepaalde acties dient te reageren. Vooral het aanvoelen van je paard is een zeer belangrijke techniek die je nodig hebt om goed te kunnen communiceren. Het is belangrijk dat je precies aanvoelt wanneer je lichte druk, beweging, ontspanning, dis-ontspanning en rust moet gebruiken. Dit alles volgens een ritmisch patroon.

Tijd

Tijd is erg belangrijk om op een natuurlijke manier je paard dingen te leren en om een band op te bouwen. Vertrouwen krijg je niet zomaar en daarvoor moet je veel tijd met je paard doorbrengen. Om de 7 games van Parelli met je paard tot in perfectie te beheersen dien je deze elke dag te doen. Zo leert je paard hoe jij wilt dat hij moet reageren. Als je te weinig tijd neemt, dan leert het paard het zeer moeizaam. Als je alles binnen een te korte tijd wilt aanleren kan je paard gefrustreerd raken en is de band tussen jou en je paard snel kapot. Herstellen van een dergelijke band is uiterst moeizaam en een hele lange weg. Naast het oefenen met de 7 games, kun je ook tijd besteden aan rust en balans. Indien je veel tijd doorbrengt maar altijd op een gestreste manier, heeft dit een negatief effect. Zo kun je rustig in de stal gaan zitten, of als je paard in de paddock staat een bankje bij de paddock zetten en een boek gaan lezen, of een warme bak chocomel drinken.
Neem de tijd, zodat het uiteindelijk minder tijd kost

Creativiteit

Om te voorkomen dat je paard verveelt raakt, wat ze nogal snel doen, en jij gefrustreerd raakt is het belangrijk om creatief te werk te gaan. Paarden hebben een positieve stimulans nodig. Er zijn drie levels waarom dit dient te gebeuren: Mentaal, emotioneel en fysiek. Paarden leren spelende wijs het beste. De 7 games zul je dus op een creatieve manier kunnen inzetten. Dit hangt mede af van de omgeving waarin je het paard traint. Maar ook juist door het trainen van je paard in verschillende omgevingen. Ga niet te lang door met dezelfde activiteiten maar wissel ze af. Zodra een paard het juiste gedrag vertoont op jouw vraag/activiteit, kun je een andere activiteit gaan inzetten. Lukt het echter niet meteen dat jouw paard op de correcte manier reageert, blijf niet doorgaan maar wissel af met andere activiteiten.

Ondersteuning

In eerste instantie bestonden er maar 6 sleutels tot succes, totdat Pat Parelli zich realiseerde dat je zijn methode niet alleen kunt doen. Door synergie te creëren met je omgeving zoals mentors, natural horsmanship liefhebbers en paardenkenners leer je sneller en op een veel leukere manier. Hierdoor kun je, je vragen kwijt en word je minder snel gefrustreerd. Er zijn veel mensen die zich met deze vorm van training bezighouden en er zijn altijd mensen in je directe omgeving die je kunnen helpen.
Laat je omringen door mensen die jouw groei stimuleren.
© 2012 - 2024 Booijen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipOmgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipPat Parelli is een goeroe in het natuurlijk omgaan met paarden: natural horsemanship. Hij ontwikkelde een manier om zich…
Horsemen: Pat ParelliPat Parelli, een bijzonder paardenman. Eén van de grote namen binnen de natural horsemanship cultuur. Behalve zijn succe…
Natural Horsemanship Parelli: GeschiedenisNatural Horsemanship, een bekend begrip in de paardenwereld. Voor iemand buiten de paardenwereld waarschijnlijk klinkkla…
Natural Horsemanship, paardenfluisteren voor gevorderdenNatural Horsemanship is een ‘natuurlijke’ manier van paarden trainen. Dit betekent dat er geen geweld, angst en mechanis…

Vuurwerk en vuurwerkangst - leed voor huisdieren en vogelsVuurwerk en vuurwerkangst - leed voor huisdieren en vogelsLang niet alle mensen houden van de harde knallen rond oud en nieuw en dieren al helemaal niet. Hun oren zijn gevoeliger…
Wat is een vongole?Wat is een vongole?Een vongole is een klein schelpdier dat met name rond het Middellandse Zeegebied veel wordt gegeten. Vongolen, of venuss…
Bronnen en referenties
 • Pat Parrelli, 7 games en technieken.
Booijen (27 artikelen)
Laatste update: 13-12-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.