Wat is een vongole?
Een vongole is een klein schelpdier dat met name rond het Middellandse Zeegebied veel wordt gegeten. Vongolen, of venusschelpen, hebben een heerlijke smaak en zijn een uitstekende keuze voor iemand die op zoek is naar een mager gerecht. Wat is een vongole, waar leven ze en hoe planten ze zich voort?
De vongole
Zoals bovenstaande tekst reeds vermeldde is een vongole een schelpdier. Een vongole is een venusschelp. Venusschelpen zijn er in verschillende uitvoeringen. Een vongole wordt ook wel een gemarmerde tapijtschelp genoemd. Deze naam heeft hij te danken aan de kleur van de schelp, welke een beetje gemarmerd lijkt te zijn.
De vongole komt voor van Noorwegen tot aan Marokko en tevens in het Middellandse Zeegebied. Daar worden ze op een diepte van 35 cm gevonden en met de hand uit het water gevist. Deze arbeidsintensieve manier van vangen, zorgt ervoor dat vongolen in de categorie “duurdere schelpdieren” horen. Echter, volgens kenners is de smaak de prijs zeker waard.
In de Zuid-Europese keuken zijn vongolen zeer populair. Ze kunnen bijvoorbeeld heel goed in een pastagerecht worden verwerkt. In Nederland wordt dit schelpdier ook steeds populairder. Ze zijn te koop bij de visboer en de groothandel (bijv. Makro).
Seizoen
Vongolen kunnen het hele jaar door worden gegeten, maar het verschilt wel per seizoen hoe lekker de vongole smaakt. Vongolen zijn minder lekker als ze in de zomermaanden juli en augustus worden gevangen. Dit heeft o.a. te maken met de temperatuur van het water. Vongolen smaken beter als ze uit koud water komen. Daarnaast zijn juli en augustus de maanden van voortplanting, waardoor de schelpen vol zaadcellen en eicellen zitten. Dit maakt de smaak er niet beter op.
Voortplanting
De vongole is een tweekleppig schelpdier. Deze dieren zijn van gescheiden geslacht, wat betekent dat er mannetjes en vrouwtjes exemplaren bestaan. De bevruchting van een vongole gaat als volgt: het mannetje spuit zijn zaadcellen in het water en het vrouwtje haar eicellen. Als een zaadcel en een eicel elkaar treffen, kan er een bevruchting plaatsvinden.
Na de bevruchting duurt het een paar weken voordat de larf een schelpje ontwikkelt. Door het vormen van een schelpje, worden ze zwaarder en zakken naar de bodem. Daar kunnen ze zich hechten aan een steen en verder groeien.
De vongole plant zich voort in juli en augustus.
Kweek
Italië en Turkije zijn de marktleiders wat betreft de kweek van vongole. Een vongole wordt op dezelfde manier gekweekt als mosselen. Twee keer per jaar (voor- en najaar) wordt er mosselzaad uit de zee gevist. Mosselzaad zijn jonge mosselen, van ongeveer 1 cm groot. Deze jonge mosselen worden in kweekpercelen uitgezaaid. Zodra ze zo’n 3 cm groot zijn, worden ze overgeplaatst naar een ander perceel, waar de hoeveelheid plankton die de mosselen eten optimaal is. Na ongeveer 2 jaar is de mossel 6 á 7 cm groot en klaar voor consumptie.
Alternatief
Vongole zijn prijzige schelpdieren. Een kilo kost vaak rond de 15 euro. Volgens topkok Herman den Blijker is er een prima Nederlands alternatief om te gebruiken: kokkels. Deze oer-Hollandse schelpdieren worden nu in veelvoud naar Spanje geëxporteerd.
Lees verder