Wat is een vongole?

Wat is een vongole? Een vongole is een klein schelpdier dat met name rond het Middellandse Zeegebied veel wordt gegeten. Vongolen, of venusschelpen, hebben een heerlijke smaak en zijn een uitstekende keuze voor iemand die op zoek is naar een mager gerecht. Wat is een vongole, waar leven ze en hoe planten ze zich voort?

De vongole

Zoals bovenstaande tekst reeds vermeldde is een vongole een schelpdier. Een vongole is een venusschelp. Venusschelpen zijn er in verschillende uitvoeringen. Een vongole wordt ook wel een gemarmerde tapijtschelp genoemd. Deze naam heeft hij te danken aan de kleur van de schelp, welke een beetje gemarmerd lijkt te zijn.

De vongole komt voor van Noorwegen tot aan Marokko en tevens in het Middellandse Zeegebied. Daar worden ze op een diepte van 35 cm gevonden en met de hand uit het water gevist. Deze arbeidsintensieve manier van vangen, zorgt ervoor dat vongolen in de categorie “duurdere schelpdieren” horen. Echter, volgens kenners is de smaak de prijs zeker waard.

In de Zuid-Europese keuken zijn vongolen zeer populair. Ze kunnen bijvoorbeeld heel goed in een pastagerecht worden verwerkt. In Nederland wordt dit schelpdier ook steeds populairder. Ze zijn te koop bij de visboer en de groothandel (bijv. Makro).

Seizoen

Vongolen kunnen het hele jaar door worden gegeten, maar het verschilt wel per seizoen hoe lekker de vongole smaakt. Vongolen zijn minder lekker als ze in de zomermaanden juli en augustus worden gevangen. Dit heeft o.a. te maken met de temperatuur van het water. Vongolen smaken beter als ze uit koud water komen. Daarnaast zijn juli en augustus de maanden van voortplanting, waardoor de schelpen vol zaadcellen en eicellen zitten. Dit maakt de smaak er niet beter op.

Voortplanting

De vongole is een tweekleppig schelpdier. Deze dieren zijn van gescheiden geslacht, wat betekent dat er mannetjes en vrouwtjes exemplaren bestaan. De bevruchting van een vongole gaat als volgt: het mannetje spuit zijn zaadcellen in het water en het vrouwtje haar eicellen. Als een zaadcel en een eicel elkaar treffen, kan er een bevruchting plaatsvinden.

Na de bevruchting duurt het een paar weken voordat de larf een schelpje ontwikkelt. Door het vormen van een schelpje, worden ze zwaarder en zakken naar de bodem. Daar kunnen ze zich hechten aan een steen en verder groeien.

De vongole plant zich voort in juli en augustus.

Kweek

Italië en Turkije zijn de marktleiders wat betreft de kweek van vongole. Een vongole wordt op dezelfde manier gekweekt als mosselen. Twee keer per jaar (voor- en najaar) wordt er mosselzaad uit de zee gevist. Mosselzaad zijn jonge mosselen, van ongeveer 1 cm groot. Deze jonge mosselen worden in kweekpercelen uitgezaaid. Zodra ze zo’n 3 cm groot zijn, worden ze overgeplaatst naar een ander perceel, waar de hoeveelheid plankton die de mosselen eten optimaal is. Na ongeveer 2 jaar is de mossel 6 á 7 cm groot en klaar voor consumptie.

Alternatief

Vongole zijn prijzige schelpdieren. Een kilo kost vaak rond de 15 euro. Volgens topkok Herman den Blijker is er een prima Nederlands alternatief om te gebruiken: kokkels. Deze oer-Hollandse schelpdieren worden nu in veelvoud naar Spanje geëxporteerd.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mosselen: het ontstaan van de mossel is vrij ingewikkeldMosselen: het ontstaan van de mossel is vrij ingewikkeldVeel mensen denken dat mosselen alleen verkrijgbaar zijn als er een R in de maand zit. Mosselen zijn ook in andere maand…
Recepten: Bretonse mosselen en gegratineerde mosselenRecepten: Bretonse mosselen en gegratineerde mosselenDe mossel, de bekendste van de schelpdieren, is er in vele soorten en maten. De Hollandse is er van extra (klein) tot de…
De mosselen: de grote dame in het zwartDe mosselen: de grote dame in het zwartZeeland herbergt een bron van lekkernijen, zoals de Mossel: de grote dame in het zwart. Tijdens het seizoen van half jun…
Mosselen: geschiedenis en receptMosselen: geschiedenis en receptWat is een mossel, hoe ontstaat een mossel, hoe is de mosselkwekerij ontstaan en hoe maak je mosselen klaar. Op deze vra…

Parelli, de 7 stappen tot succesParelli, de 7 stappen tot succesPat Parelli is bekend geworden door zijn methode van Natural Horsemanship. Deze methode leert om op een natuurlijke wijz…
Goed doel: help de grote katten!Goed doel: help de grote katten!Tijgers sterven uit. Na drugshandel is de handel in illegale dieren de grootste wereldwijde handel. De grote katten hebb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Soscs, Pixabay
  • www.visenseizoen.nl
  • www.hermandenblijker.nl
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 08-01-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.