Natural Horsemanship Parelli: Geschiedenis

Natural Horsemanship, een bekend begrip in de paardenwereld. Voor iemand buiten de paardenwereld waarschijnlijk klinkklare onzin. Voor een leek is het te omschrijven als ‘de natuurlijke manier van het trainen van paarden, gebaseerd op vertrouwen, communicatie en begrip’. Het wordt ook vaak heel denigrerend ‘Horse Whispering’, ofwel Paardenfluisteren, genoemd. Daarmee wordt bedoeld dat mensen het onzin vinden, je kunt niet met je paard praten. Maar wat houdt Natural Horsemanship nou eigenlijk in?

Natural Horsemanship: Parelli

Rond 1800 had Daniel Sullivan zichzelf de naam ‘Horse Whisperer’ gegeven, hij rehabiliteerde paarden op zijn eigen manier. Hij gebruikte methodes die voor de buitenwereld compleet onbekend en geheim waren, hierdoor leek het alsof hij tegen zijn paarden aan het fluisteren was. De methodes die hij gebruikte kun je zien als een soort begin van Natural Horsemanship, het principe was hetzelfde. Pas sinds de jaren ’85 heeft het de naam Natural Horsemanship gekregen. Een duidelijke grondlegger is dus niet echt aan te wijzen, Natural Horsemanship is ontstaan door het combineren van verschillende theorieën van paardenmensen. Toch wordt vaak één iemand aangewezen als een grondlegger, namelijk Pat Parelli. Hij ontwikkelde de Parelli methode van Natural Horsemanship, een lesmethode die door heel veel mensen over de hele wereld gevolgd wordt.

Pat Parelli

Pat Parelli is geboren in California’s Bay Area. Toen hij 9 jaar oud was, begon hij met werken op een stal. Zo ontstond zijn liefde voor paarden, Pat was altijd bij de paarden te vinden. Hij hielp graag met alle klusjes en probeerde zoveel mogelijk informatie op te slaan over paarden. Hij was zo geïnteresseerd in paarden, dat hij zelfs zijn eigen ideeën kreeg over het opvoeden en trainen van veulens en paarden. Freddie Ferrera herkende het talent van Pat om met paarden om te gaan. Freddie besloot om Pat onder zijn hoede te nemen. Hij heeft Pat veel verschillende dingen geleerd over een natuurlijke omgang met paarden en andere dieren.

Carrièreswitch

Pat Parelli begon op zijn zeventiende met het rijden van rodeo’s. Pat was een natuurtalent en zijn favoriete onderdeel was bareback rijden, zonder zadel op de rug van een rodeo paard. John Hawkings was de coach van Pat en met behulp van hem en zijn talent, heeft hij de titel Bareback Rookie of the Year 1972 gewonnen. Na een tijd in de rodeo gezeten te hebben, besloot Pat om zijn carrière om te gooien. Hij wilde liever paarden gaan trainen en begon een bedrijf dat gespecialiseerd was in het trainen van jonge paarden. Hij kreeg al gauw te maken met veel tegenslagen en frustraties. Ook kwamen er nog financiële problemen, waardoor hij op het punt heeft gestaan om zijn carrière en het leven in de paarden te laten vallen en totaal iets anders te gaan doen.

Maar hij heeft doorgezet en hij heeft veel verschillende mensen ontmoet, waaronder Tony Ernst, hij bestudeerde paarden, deed aan Kung Fu en was een meester musicus. Pat Parelli begon met werken onder leiding van Troy Henry. Hij maakt gebruik van psychologie en communicatie bij de training van paard en ruiter voor wedstrijden. Daarna begon Pat met het trainen van muildieren, zodat ze gebruikt konden worden als paarden. Van de mensen die hij heeft ontmoet, heeft Pat veel verschillende dingen geleerd. Zo leerde hij van Tony Ernst over de innerlijke kracht en de Kung Fu principes over discipline, lichaamsbeheersing en de controle over de geest. Troy Henry hielp Pat door hem de mentale en emotionele processen van vluchtdieren beter te leren begrijpen, ook leerde hij meer over Horsemanship en hoe dit precies werkt. Pat heeft veel geleerd van zijn omgang met muildieren en de training van deze dieren, hij leerde dat veiligheid en comfort de enige beloningen zijn voor vluchtdieren. Je hebt ook veel geduld nodig met vluchtdieren.

Eigen visie

Pat was erg intensief bezig met het trainen en bestuderen van paarden, hierdoor begon hij langzaam een eigen visie te ontwikkelen. Hij vond het erg frustrerend en vervelend dat de paarden die hij trainde, weer terug gingen naar de eigenaar. De eigenaren hadden vaak geen of weinig kennis, begrip en vaardigheden waardoor het werk van Pat eigenlijk voor niets was. Het paard was al snel weer terug bij af. Pat kwam tot de conclusie dat hij geen paarden meer wilde trainen, maar mensen wilde leren meer savvy te ontwikkelen voor paarden. Vanaf dat moment is hij zich gaan focussen op het helpen van mensen in plaats van het trainen van paarden. Tot op de dag van vandaag is Pat hiermee bezig en is hij één van de meest gerespecteerde mensen in de Horsemanship wereld.

Linda Parelli

Linda Parelli, vroeger Linda Paterson, was een dressuurruiter. Hoe komt een dressuurruiter bij een cowboy als Pat Parelli? Dit komt allemaal doordat Linda een paard had wat haar tot waanzin dreef, hij was gevaarlijk en onhandelbaar. Met dit paard is ze naar een clinic van Pat Parelli gegaan voor advies. Door deze clinic leerde Linda dat paarden vluchtdieren zijn en dat haar paard alleen maar uit instinct reageerde. Ze heeft dit paard nog steeds en kan er nu alles mee, allemaal door de clinic van Pat Parelli. Linda rijdt geen wedstrijden meer, ze vindt het belangrijker om zich te blijven focussen op haar paard. Ze is ook bezig met het uitwerken van de dingen die Pat onderwijst. Ze wil de Savvy Club ook de beste Natural Horsemanship club maken die er bestaat. Natural Horsemanship heeft haar leven veranderd.
© 2014 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipOmgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipPat Parelli is een goeroe in het natuurlijk omgaan met paarden: natural horsemanship. Hij ontwikkelde een manier om zich…
Horsemen: Pat ParelliPat Parelli, een bijzonder paardenman. Eén van de grote namen binnen de natural horsemanship cultuur. Behalve zijn succe…
Natural Horsemanship, paardenfluisteren voor gevorderdenNatural Horsemanship is een ‘natuurlijke’ manier van paarden trainen. Dit betekent dat er geen geweld, angst en mechanis…

Parelli: The Porcupine GameParelli: The Porcupine Game‘The Porcupine Game’ is het tweede spel van ‘The Seven Games’. Bij dit spel is het de bedoeling dat je je paard leert te…
Het vreemde vogelbekdierHet vreemde vogelbekdierHet vogelbekdier is een bijzonder zoogdier, want het is één van de weinige eierleggende zoogdieren. Het leeft in Austral…
Bronnen en referenties
  • Parelli.com
Ghostattack (69 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.