Activiteiten voor de hamster

Activiteiten voor de hamster De hamster is in het wild een actief nachtdiertje. Wees er op voorbereid dat als u de hamster in uw kamer houdt u in de nacht wellicht wakker gehouden wordt. De hamster is klein, maar heeft wel veel beweging nodig. In dit artikel staan tips waarmee u de hamster kunt vermaken.

Solitair

De meeste hamstersoorten leven solitair. Dit houd in dat de hamster niet in groepen leeft, maar alleen. U doet hamsters dan ook meestal geen plezier als u er een soortgenoot bijplaatst. Het kan uitlopen op hevige agressie waarbij de één de ander aanvalt. De enige hamster die in het wild wel in groepjes leeft is de Roborovski Dwerghamster.
De hamster kan zich dan ook prima vermaken, maar wil het liefst wel wat te doen hebben.

Handtam maken

Hamsters kunnen soms agressief zijn. Als u de hamster uit zijn verblijf wilt halen kunt u het beste langzaam te werk gaan. Als u de hamster net heeft laat de hamster dan eerst even wennen aan zijn nieuwe omgeving. Na een tijd kunt u uw hand bovenin het verblijf doen, doe dit wel zodat de hamster er nog niet bij kan komen. Zo kan de hamster wennen aan de geur van uw hand. Als u merkt dat de hamster zich op zijn gemak voelt met uw hand probeer deze dan steeds iets lager te doen.

Leg vervolgens eerst een snoepje in de buurt van uw hand. Na een aantal keer kunt u proberen het snoepje steeds verder richting uw hand te leggen en uiteindelijk op uw hand. Heb vooral geduld, als u te snel wilt kan het zijn dat de hamster alleen maar banger word. Het is het beste de hamster eerst tam te maken voor u de hamster los laat lopen. Zo kunt u de hamster makkelijker pakken en is het niet beangstigend voor de hamster als hij weer in zijn kooi gezet moet worden.

De hamster is een nachtdier

Veel kinderen vinden vooral hamsters heel schattig, ze zien er dan ook ontzettend schattig uit. Een hamster is alleen wel een nachtdier en heeft zijn rust op de dag nodig. Het ritme kan eventueel wel een beetje aangepast worden, maar maak de hamster liever niet wakker op de dag. De hamster kan erg humeurig zijn als hij wakker wordt gemaakt.

Looprad

In zijn verblijf kunt u een looprad zetten. Een hamster in het wild is zeer actief en maakt veel kilometers. Door een looprad kunnen de hamsters hun natuurlijke behoefte kwijt. U hoeft het looprad dan ook niet aan te leren, meestal ontdekken ze de werking zelf. Kies voor een looprad die dicht is zodat de pootjes van de hamster niet tussen de tralies komen te zitten. Voor een dwerghamster zult u een rad moeten aanschaffen van ongeveer 16cm en voor de andere hamstersoorten zoals bijvoorbeeld de Syrische hamster een rad van minstens 18cm.

Los laten lopen

De hamster kunt u los laten lopen. Los lopen betekend ontdekken waardoor de hamster een uitdaging heeft. Laat de hamster enkel los op een plaats waar hij niet uit kan ontsnappen. Zorg dat alles wat kapot kan of gevaar kan brengen weg is. Hierbij moet u denken aan:
  • kabels
  • behang waarvan een stukje los zit
  • eten dat bedoeld is voor mensen in plaats van voor hamsters

U kunt eventueel snoepjes voor de hamster op verschillende plaatsen leggen. Na een tijd zal de hamster onthouden dat als hij los is hij kan gaan zoeken naar lekkers.

Een loopbal

Een loopbal is een bal die meestal gemaakt is van plastic. U kunt de hamster hier in zetten en de bal dicht maken. De hamster kan zo zonder dingen kapot te maken door de kamer lopen. De hamster valt zo goed op en kan eigenlijk niet ontsnappen. De bal wordt alleen wel snel warm en benauwd van binnen. Laat de hamster daarom nooit te lang in de loopbal lopen. Pas ook op dat er geen trap in de buurt is. Het zou verschrikkelijk zijn als hij met bal en al van de trap af gaat.

Uitdagende huisvesting

Hamsterkooien zijn er in allerlei vormen en maten. In het wild graven hamsters een gangenstelsel. Er zijn verschillende kooien te koop waar buizen aanzitten, deze zijn dan ook zeer geschikt en uitdagend voor de hamster. Er zijn ook hamsterkooien waar u allerlei losse delen voor kunt kopen. Zo kunt u de huisvesting af en toe veranderen om een nieuwe uitdaging te bieden.

Nestmateriaal

Hamsters maken graag een nestje om in te slapen. Om de hamster een nestje te laten maken kunt u hooi, onbedrukt toiletpapier of keukenpapier aanbieden. Deze materialen zijn veilig om aan te knagen en licht om te verplaatsen. Leg het eventueel verdeeld in de kooi zodat de hamster zelf zijn nestmateriaal kan verzamelen.
© 2012 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hamster als huisdier: verzorging en onderhoudHamsters zijn kleine knaagdieren die populair zijn als huisdier. Het zijn kleine, sociale en gezellige beestjes die wein…
Een Syrische hamster als huisdierDe Syrische hamster is de populairste hamstersoort in Nederland. Maar wat is dit nu eigenlijk voor beestje en hoe kun je…
Welk loopwiel/rad is het beste voor mijn hamster?Meestal zit er in de hamsterkooi al een loopwiel, maar wat vaak het probleem is, is dat deze loopwielen vaak véél te kle…
Welke kooi voor mijn hamster?Veel mensen denken dat ze even naar de dierenwinkel kunnen gaan om snel een hamster en een kooi te kopen. En meestal moe…

Hoefijzers: doen of niet?Hoefijzers: doen of niet?Vanouds worden hoefijzers in Nederland veel gebruikt ter bescherming van de paardenhoef. Dit is al een eeuwenoud gebruik…
Dolfijnen willen vrij zijn!Dolfijnen willen niet in gevangenschap leven. Steeds meer onderzoekers hebben kunnen bewijzen dat het belangrijk is om d…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 17-10-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.