Dolfijnen willen vrij zijn!

Dolfijnen willen niet in gevangenschap leven. Steeds meer onderzoekers hebben kunnen bewijzen dat het belangrijk is om deze zoogdieren vrij te laten. Al vinden we ze nog zo lief en willen we graag met de kinderen naar het dolfinarium om deze mooie zoogdieren van dichtbij te zien, het zou beter zijn wanneer wij dit niet meer zouden promoten want deze dieren worden ongelukkig in gevangenschap.

Intelligentie

Al uit veel onderzoeken is gebleken dat dolfijnen ontzettend intelligent zijn en dat ze, net als wij, ook gevoel hebben. De hersenen zijn groot en geplooid, net als bij een mens. Deze zoogdieren zijn heel makkelijk te temmen en leren snel en ze hebben, veel meer dan andere diersoorten, behoefte aan contact met een mens.

Het is een feit dat een dolfijn ook echt contact maakt met mensen door ze aan te kijken. Wanneer ze bij een boot met mensen zwemmen dan zult u vaak zien dat de dolfijnen op hun rug gaan zwemmen en ons aan willen kijken. Ook zijn er onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat dolfijnen, net als mensen, ijdel kunnen zijn. Ze kijken echt naar zichzelf in een spiegel!

Er zijn ook onderzoekers wie beweren dat dolfijnen over een bepaalde gave beschikken welke bij ons nog niet ontwikkeld is. Deze gave kan mensen beter maken bij ziekte maar het is ook al geregeld aangetoond dat gehandicapte kinderen baadt hebben om te zwemmen met dolfijnen. De dolfijnen kunnen deze kinderen helpen om bijvoorbeeld rustiger te worden door op basis van gevoel met elkaar te communiceren.

Of de intelligentie van een dolfijn nu net zo groot is als die van een mens valt nog te betwijfelen maar het is evengoed een leuk idee. Het is bijvoorbeeld een feit dat er dolfijnen zijn welke mensen uit het water hebben gered maar hoogstwaarschijnlijk valt dit te verklaren als een instinctieve actie. Dolfijnen brengen namelijk ook andere soortgenoten naar de waterkant en bij een onderzoek waarbij matrassen in het water waren gegooid is ook gebleken dat deze zoogdieren de matrassen veilig naar de waterkant brachten!
Ook genezing van een mens bij ziekte kan te maken hebben met de wilskracht van een persoon om beter te willen worden maar aan de andere kant is het moeilijk om te verklaren dat gehandicapte kinderen zich een stuk beter kunnen voelen na gezwommen te hebben met dolfijnen.

Dolfijnen in gevangenschap

Hieronder staan een aantal feiten opgesteld over dolfijnen in gevangenschap. Wetenschappers en andere onderzoeken komen met steeds meer goede argumenten en feiten welke laten zien dat dolfijnen alleen maar in het wild horen te leven.

Bassin

De bassin waarin een dolfijn leeft is voor dit zoogdier net als een kooi. U moet zich voorstellen dat een dolfijn normaal gesproken in hele complexe en sociale groepen leven en het leven in een bassin is dus alles behalve natuurlijk voor deze zoogdieren. Daarbij komt ook nog kijken dat de bassins te ondiep zijn en het is dus al vaker voorgekomen dat de huid van een dolfijn verbrand was.

Prikkels

Er zijn hoge sterftecijfers en abnormale gedragingen gezien bij dolfijnen in gevangenschap. Door observatie konden onderzoekers zien dat dolfijnen lusteloos de hele dag in kleine kringetjes zwommen. Dit is niet normaal voor dolfijnen en toont dus aan dat deze zoogdieren dan te weinig prikkels krijgen.

Slechte trainers

Veel dolfijnen trainers dwingen dolfijnen om onnatuurlijk gedrag te vertonen. Ze trainen de dolfijnen namelijk dat ze pas eten krijgen nadat ze een aantal kunstjes uitgevoerd hebben. Dit word uiteindelijk ook toegepast bij een dolfijnen show waar wij allemaal naar gaan kijken.

Richard O' Barry

Hij staat bekend als de trainer van "Flipper" maar nadat hij gezien heeft dat Flipper zelfmoord pleegde voor de ogen van zijn trainer is hij er acuut mee gestopt en is nu activist om dolfijnen wereldwijd te helpen!

Kinderen en dolfinariums

Aan de ene kant kunnen we zeggen dat het beter is om een dolfinarium niet meer te bezoeken maar het is wel zo dat wanneer kinderen deze zoogdieren in het echt zien, zij daar ook meer compassie mee krijgen als ze daarna een documentaire op televisie zien waarin dolfijnen bijvoorbeeld bruut worden afgeslacht. Dat kan er dan weer voor zorgen dat deze kinderen zich sneller aan laten melden bij bijvoorbeeld het " Wereld natuur fonds" en deze organisatie kan dan weer meer geld besteden aan bijvoorbeeld het redden en beschermen van dolfijnen.

Documentaire The cove

Activisten vechten om dolfijnen niet meer te laten leven in gevangenschap maar er wordt ook steeds harder gevochten voor het afslachten van deze zoogdieren. Documentaire "The Cove" laat van dichtbij zien hoe dolfijnen in Japan worden afgemaakt voor hun vlees om gegeten te worden. In deze documentaire kunt u zien hoe verschrikkelijk en afschuwelijk deze dolfijnen vangst uitgevoerd wordt!
© 2012 - 2024 Ditiseenoveral, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
DolfijnenslachtJe staat er misschien wel niet bij stil, maar ook dolfijnen worden geslacht. In Denemarken en in Japan worden jaarlijks…
Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Op het Canarische Eiland Tenerife is van alles te doen voor toeristen, waaronder een tocht op zee om walvissen en dolfij…
Zwemmen met dolfijnen: niet altijd even diervriendelijkZwemmen met dolfijnen: niet altijd even diervriendelijkVoor velen is het een droom om te zwemmen met dolfijnen. Er komen steeds meer mogelijkheden om deze wens in vervulling t…

Activiteiten voor de hamsterActiviteiten voor de hamsterDe hamster is in het wild een actief nachtdiertje. Wees er op voorbereid dat als u de hamster in uw kamer houdt u in de…
Hondenras: Bearded collieHondenras: Bearded collieDe Bearded Collie is een middelgrote herdershond. De Bearded Collie wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar, maar hij blijft spee…
Bronnen en referenties
  • www.faqt.nl
Ditiseenoveral (29 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.