Een paard in bruikleen

Een paard in bruikleen Een paard helemaal voor jezelf, daar droomt toch iedere ruiter van? Helaas is het niet voor iedereen zo makkelijk! Niet alleen qua kosten kan het allemaal erg hoog oplopen, het brengt ook veel verantwoordelijkheden met zich mee. Een paard in bruikleen is hier een leuk alternatief voor!

Een paard in bruikleen, een goed alternatief voor een eigen paard?

Veel mensen nemen te snel de beslissing een paard aan te schaffen, met de gevolgen van dien. Veel paarden komen namelijk spijtig genoeg op deze manier bij handelaren terecht, en soms zelfs bij de slacht. Een paard in bruikleen nemen is een goed alternatief voor mensen die het risico van een eigen paard (nog) niet willen nemen.

Wat houd dat nou precies in, een paard in bruikleen?

Niet iedereen is bekend met een paard in bruikleen. Toch lijkt er een stijgende lijn in te zitten en word het steeds populairder in de paarden wereld. Het is namelijk niet alleen een fijne oplossing voor huurder, de eigenaar kan er ook zo zijn vruchten van plukken. Wanneer een paard in bruikleen komt word deze als het ware "weg gegeven" voor gebruik, zonder dat het paard word verkocht. Op deze manier blijft het paard ten alle tijden op de naam van de eigenaar staan. Het is gebruikelijk dat alle standaard kosten uit handen worden genomen van de eigenaar. Hierbij kun je denken aan de stalling, de hoefsmid, de dierenarts kosten (ontworming en inentingen). De huurder van het paard mag nu dit paard op een gewenste stal plaatsen, en deze nu beschouwen als een eigen paard.

Wanneer een paard in bruikleen geven?

Wanneer is het voor jou als paarden eigenaar nou een aantrekkelijke oplossing, een paard in bruikleen geven? Veel paarden eigenaren komen op een punt dat ze hun paard niet meer kunnen veroorloven. Dit kan te maken hebben met geld problemen of misschien wel te weinig tijd. Veel mensen kiezen er voor om hun paard te koop te zetten. Toch is dit voor veel mensen niet altijd de beste optie. Het kan zijn dat de eigenaar gehecht is geraakt aan het paard, en het moeilijk vind volledig afstand te nemen. Je wilt natuurlijk altijd het beste voor je paard en met verkoop heb je niet altijd de zekerheid dat je paard ook echt goed terecht komt. Het komt regelmatig voor dat paarden worden door verkocht, jij hebt hier na verkoop geen zeggen meer over.

Bij bruikleen heb je de mogelijkheid je paard in de gaten te houden. De kosten worden uit handen genomen maar het paard blijft jouw eigendom. Dit is voor veel mensen een prettig gevoel. Mochten de huurders besluiten het paard niet meer te willen, komt deze gewoon weer bij jou terecht. Dit voorkomt de kans dat het paard eventueel word door verkocht aan handelaren.

Wanneer een paard in bruikleen nemen?

Een paard in bruikleen nemen heeft verschillende voordelen. Ten eerste valt het aankoop bedrag weg. Een paard kost veel geld, en veel mensen kunnen niet in een keer een groot bedrag neer leggen. Wanneer je een paard in bruikleen neemt is deze niet jouw eigendom, maar je kunt er wel veel plezier aan beleven .In de meeste gevallen heb je de mogelijkheid het paard bij jou in de buurt op een stalling naar keuze te plaatsen. Jij betaald nu de onderhoud van het paard. Hou dus rekening met de stalling, hoefsmid en dierenarts! Een ander voordeel is wanneer je niet meer de mogelijkheid hebt voor het paard te zorgen, je deze terug kunt geven aan de eigenaar. Wanneer het paard ziek word, blijven de kosten (afhankelijk van de afspraken) voor de eigenaar zelf.

Afspraken maken

Wat erg belangrijk is bij een bruikleen regeling is dat er goede afspraken moeten worden gemaakt. Dit is om te voorkomen dat er misverstanden ontstaan. Zorg altijd dat er een goed en duidelijk contract word opgesteld. Maak goede afspraken over de mogelijkheden en hoe de kosten worden verdeeld. Eventueel is het verstandig om het paard te laten verzekeren. Er kunnen altijd ongelukken gebeuren en er moet duidelijkheid zijn wie er voor welke kosten op zal draaien.

Lijkt een paard in bruikleen jou ook iets? Ga eens rond kijken op marktplaats. Hier zijn regelmatig advertenties te vinden met mensen die hun paard in bruikleen geven. Misschien ben je zelf een paarden eigenaar op zoek naar een goede oplossing voor jou paard, plaats een advertentie en wie weet vind je een leuk adres!
© 2012 - 2024 Sanne2012, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…
Rainrot bij paardenRainrot is een vervelende huidaandoening die voorkomt bij paarden met een verminderde weerstand/slechte verzorging die b…
Atrofie bij paardenAtrofie houdt in dat het spierweefsel bij het paard afneemt. Atrofie komt met name voor op de rug van het paard, vlak na…

De wolfspin: een kleine jager in de tuinDe wolfspin: een kleine jager in de tuinDe Wolfspin is een klein bruin spinnetje die bij warm zomers weer in de tuin goed waar te nemen is. Hoewel dit niet opva…
De wereld van de grijze garnaalDe wereld van de grijze garnaalDe grijze garnaal is bekend onder heel wat verschillende namen. Zo wordt hij ook de Hollanse garnaal, Noordzeegarnaal, Z…
Sanne2012 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.