Een kabelhalster, wat is het en wanneer gebruik je het?

Kenners op het gebied van Arabische volbloeden zullen ze ongetwijfeld kennen, de kabelhalsters. Maar voor de mensen die er niet bekend mee zijn, wat is het nou eigenlijk?

Halster

Een halster wordt gebruikt bij paarden om ze makkelijker te kunnen hanteren wanneer mensen er naast staan of lopen. Het wordt om het hoofd van het paard omgedaan en kan gemakkelijk worden vastgemaakt. Het bestaat uit een kopstuk dat achter de oren van het paard langs loopt en een neusriem die rond de neus van het paard gaat. Bij veel halsters zit er ook een keelriem aan het halster, die onder het hoofd aan beide zijden van het halster verbonden zit. Dit is om te voorkomen dat het halster gemakkelijk van het hoofd af kan glijden. Aan de onderkant van het halster zit een rit waar een halstertouw aan bevestigd kan worden. Zo kan met het paard gemakkelijk meenemen uit de stal, paddock of weiland. Ook worden paarden die vervoerd worden per trailer meestal vastgezet aan een halster.

Kabelhalster

Een kabelhalster is weer een ander soort halster dan het gewone halster. Boven beschreven halsters worden over het algemeen het meeste gebruikt, omdat deze erg sterk zijn en makkelijk in gebruik. Kabelhalsters zijn zeer fijne halsters en worden veel gebruikt bij keuringen en shows. Het meeste zie je de kabelhalsters terug bij Arabische paarden. Deze paarden hebben zeer fijn gevormde hoofden, die nog meer tot zijn recht komen wanneer deze een kabelhalster om hebben.

Het kabelhalster bestaat uit een dunne kabel die dient als neusriem, waaraan een lange dunne kabel zit die achter de oren langs gaat. Op het punt waar de neusriem met het kopstuk zitten ringen waaraan een kinketting kan worden bevestigd. Aan deze kinketting kan een leidsel worden bevestigd wat dient als halstertouw. Hiermee kun je je paard meenemen vanuit stal, naar het weiland of noem maar op.

Maten halster

De kabelhalsters worden verkocht in verschillende maten. Vaak wordt de maatvoering aangegeven met: veulen, jaarling en volwassen. De halsters zijn bij het kopstuk achter de oren verstelbaar, waardoor het halster vrijwel altijd zal passen. Heb je zelf bijvoorbeeld een twee-jarig paard, dan kun je het beste een volwassen halster kopen om te voorkomen dat je paard al snel uit het halster zal groeien. Misschien dat het volwassen halster dan een tikkeltje groot zal vallen, maar doordat deze verstelbaar is kun je hem goed passend maken.

Maten kinketting

De kinkettingen worden net als de halsters, in verschillende maten verkocht. De ketting gaat door beiden ringen en dan terug naar het midden onder het hoofd. Op dit punt kan een leidsel vast worden gemaakt. Wat je het beste kunt doen voordat je de kinketting koopt, is even opmeten hoeveel je nodig zult hebben. Dit kun je doen door ongeveer twee maal de lengte van de ene zijde van het hoofd naar de andere zijde van het hoofd, onderlangs te meten. Vaak worden de kettingen verkocht in de maten: 45 cm, 55 cm en 61 cm. Je kunt de kettingen kopen bij Arabische paarden webshops of winkels, maar je kunt ze ook kopen bij een dierenwinkel. Het is dan wel geen echte kinketting, maar een hondenketting is ook prima geschikt als kinketting. Vaak zijn deze kettingen ook een stuk voordeliger in prijs.

Leidsels

Leidsels zijn prachtig afgewerkte 'touwen' leer van goede kwaliteit. Je kunt het het beste zien als een mooi afgewerkte teugel die uit één stuk bestaat. Aan het uiteinde van zo'n leidsel zit een ronde knop. De halsters worden veel gebruikt op shows, en daarvoor zijn de ronde knoppen aan het eind van een leidsel zeer handig. Op deze manier zal de leidsel niet snel uit de handen van een voorbrenger kunnen glippen. De lengte van leidsels zijn ongeveer twee meter.
© 2012 - 2024 Shannach, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arabisch volbloedArabisch volbloedHet Arabisch volbloed, of kortweg Arabier, is een internationaal zuiver gefokt raspaard. Oorspronkelijk komt de Arabier…
Koudbloed-, warmbloed-, en volbloedpaardenKoudbloed-, warmbloed-, en volbloedpaardenKoudbloed, warmbloed en volbloed zijn drie verschillende benamingen die staan voor het temperament van een paard. Temper…
Het Arabisch Volbloed paard: mythen en herkomstHet Arabisch Volbloed paard: mythen en herkomstDe arabische volkeren noemen de Arabische Volbloed (Arabier) 'Keheilan', wat 'door en door zuiver bloed' betekent. Het A…
Paardenras: Engelse volbloedDe Engelse volbloed wordt in het Engels ook wel 'Thoroughbred' genoemd. De Engelse volbloed is namelijk niet zomaar een…

Honden - De American Cocker SpanielDe American Cocker Spaniel is van oorsprong een Engelse hond. In de 19e eeuw werd deze hond veelvuldig geëxporteerd naar…
Spectaculaire dieren in onze NoordzeeSpectaculaire dieren in onze NoordzeeU zou het misschien niet verwachten van onze betrekkelijk saaie Noordzee, maar ook in deze zee komen we steeds meer spec…
Bronnen en referenties
  • http://www.arabianhorsestore.nl/catalog/index.php
Shannach (20 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.