De vissenkom van orka Lolita

De vissenkom van orka Lolita Orka Lolita is de orka die het langst van allemaal in gevangenschap leeft. Ze heeft een enorme wil om te overleven en ze is wereldwijd bekend. Haar bekendheid heeft een minder goede reden. Zij zwemt namelijk in het kleinste orkabassin van de wereld….

Inhoud


Wie is Lolita?

Lolita is een vrouwtjes orka die op 8 augustus 1970 gevangen is voor de kust van de staat Washington. Bij de vangst was ze ongeveer 4 jaar oud. Dat betekent dat zij intussen ruim 41 jaar in gevangenschap leeft en nu 45 jaar oud is.

Lolita betekent sterke vrouw in het Spaans en zij lijkt die naam eer aan te doen. Ze is relatief gezond , groot en oud voor een orka in gevangenschap. Op dit moment is ze 6,7 meter lang en weegt rond de 3500 kilo.

De vangst van Lolita

Op het moment dat lolita werd gevangen was ze met haar familie onderweg vanaf Pen Cove voor haar jaarlijkse trektocht naar Possession Sound, waar jaarlijks een enorm grote groep orka’s bij elkaar komt. Voor Lolita en nog 11 anderen zou de reis nooit meer gemaakt worden na deze dag.

Ze werden al gauw van de groep van meer dan 100 orka’s afgedreven door de legendarische orka trainer Ted Griffin en zijn team. Speedboten voeren op de groep af. Dit werd snel gevolgd door explosieven om verwarring te stichten tezamen met kleine vliegtuigen en schepen.

Onder het geweld, splitsten de walvissen instinctief in twee groepen om de jongen te beschermen. Ze stuurden oudere orka’s allerlei kanten op om de aandacht van de jongen af te leiden. Maar al gauw lagen er netten in cirkels. Daarmee werden jonge dieren gescheiden van oudere. Altijd werd er minsten één dier gevangen gehouden, want wanneer er één gevangen is, blijft de hele groep. Jonge dieren tussen 2 en 7 jaar werden gescheiden van hun moeders. Voor deze leeftijd wordt gekozen omdat het aanleren van oefeningen op deze leeftijd het beste gaat.

Het geschreeuw van de groep was mijlen ver te horen volgens twee nabije bewoners. De kinderen van deze mensen vroegen herhaaldelijk: waarom huilen de walvissen, waarom? Er waren zelfs mensen die het water op wilden gaan om de netten door te snijden. Zij werden echter tegen gehouden door bewakers die dreigden te schieten als mensen het water op zouden gaan.

Eén van de moeders verdronk in een wanhopige poging om bij haar jong te komen. Ook verdronken er 4 jongen die probeerden te ontsnappen, maar verstrikt raakten in de netten. Hun dood werd achtergehouden. Ze werden een eind verder in de zee gedropt met ankers aan hun staarten en stenen in hun buik. Toen de dieren ruim 2 maanden later aanspoelden was de verontwaardiging enorm groot en het nieuws bereikte de koppen van landelijke kranten. Hierdoor werd de orka vangst later verboden door de staat Washington.

De overlevende jongen werden op een boot gehesen en zouden hun familie nooit meer zien. De andere dieren wilden niet vertrekken en het gepiep en geschreeuw was verschrikkelijk. Pas toen de dieren uit het water waren, werd het stil en vetrok de groep.

Het was de grootste orkavangst ooit. Er werd direct een bericht de wereld rond gezonden. Twee orka’s gingen naar Japan, 1 naar Texas, Frankrijk, Engeland en Australië. Het laatste vrouwtje ging naar Miami.

Miami Seaquarium

3000 kilometer van huis werd Lolita opgesloten in het Miami Seaquarium als tweede walvis van de westkust van Amerika. De stad Miami was een geweldige attractie rijker. Ze werd voor amper 6000 dollar gekocht.

In het seaquarium werd ze later tijdelijk herenigd met Hugo. Hij werd twee jaar eerder dan Lolita gevangen uit dezelfde familie. Eerst zwom Hugo in een andere tank en de dieren communiceerden met elkaar met geluiden. Later kwam Hugo in dezelfde tank. In het begin waren ze agressief tegen elkaar, maar later hebben ze enkel keren gepaard. Er is echter nooit een nakomeling uit gekomen. In 1980 stierf Hugo door onbekende reden. Waarschijnlijk was er iets met zijn hersenen want hij ramde zijn kop tegen de wand van het aquarium tijdens een show, waarbij het glas van de tank brak.
Op dit moment zwemmen er wel eens kleinere dolfijn soorten bij Lolita, maar ze kan er niet erg goed mee overweg.

Lolita is de enige overblijver van de 58 gevangen orka’s bij Pen Cove…!

Het bassin

Het bassin van Miami Sequarium is beroemd om zeer slechte redenen. Het bad bestaat uit twee delen. Het showgedeelte is 24,3 meter lang, 11,3 meter breed en 3,7 tot 6,7 meter diep. Er is ook een tweede bassin achter het showbassin. Dit is 21,3 meter lang op het langste punt, 7,6 meter breed en 4,6 diep.

Dat betekent dat Lolita in het grootste bad op het diepste gedeelte net in het bad kan hangen en dat het bad maar 1,5 keer zo breed is als zij zelf lang is. Dat voor een walvis die een snelheid van 56 kilometer per uur kan halen, is enorm klein. Hoe daar zelfs twee dieren in gezwommen hebben, is bijna onbegrijpelijk. Het is erg moeilijk voor Lolita om kunstjes uit te voeren zonder op de randen te vallen. Haar hele leven verblijft ze al in deze tank met uitzondering van de eerste 4 jaar.

Het bassin is het oudste en kleinste van de wereld voor orka’s. Er moeten nodig allerlei reparaties en vernieuwingen uitgevoerd worden. Er zijn veel verroeste onderdelen, vieze of beschimmelde plekken en het scherm met de naam erop wordt met simpele banden vast gehouden. Het bassin voldoet wat betreft maat en veiligheid totaal niet aan de standaard voor een zeeaquarium.

De eigenaar van Lolita heeft al 25 jaar geleden beterschap beloofd en zou een nieuw bassin aan leggen. Verzorgers lieten steeds weer plannen zien, maar het bassin is er nooit gekomen. Wel is er geïnvesteerd in een bad om samen met de dolfijnen te zwemmen. Dit levert waarschijnlijk meer extra geld op.

Vrijlating

Vanwege de enorm kleine tank waar Lolita in leeft en haar lange staat van dienst, gaan er steeds meer stemmen op om haar vrij te laten. De kansen zijn goed omdat haar gezondheid relatief goed is en ze 4 jaar in het wild heeft geleefd. Haar familie zwemt nog steeds in de buurt rond. Haar moeder is zelfs nog in leven.

Het idee is om haar eerst vrij te laten in een afgezette baai vlak bij haar geboorte wateren. Daar kan ze rustig gewend worden aan een natuurlijk omgeving en aan de ruimte terwijl haar familie in de buurt is. Als ze zich goed aanpast en er voor kiest, kan ze vrij gelaten worden om zich aan te sluiten bij haar familie. Als ze om welke reden dan ook er voor kiest om terug te keren naar de baai, wordt er voor de rest van haar leven voor haar gezorgd door mensen. Ze heeft dan echter wel de mogelijkheid om in een zeer ruime, natuurlijke omgeving te wonen dicht bij haar familie.

Er zijn allerlei acties opgezet om haar vrij te krijgen. Zo wordt er elke laatste zaterdag van de maand geprotesteerd bij het aquarium. Maar tot nog toe heeft het geen resultaat gehad. De eigenaren van Lolita willen haar niet kwijt. Het valt makkelijk te raden waarom gezien de enorme bedragen die zo’n dier opbrengt.…

Erg jammer, want de oplossing voor Lolita’s vrijlating is prachtig. En niet alleen voor Lolita. Wellicht is dit een nieuwe mogelijkheid voor de toekomst om orka’s van dichtbij te kunnen bekijken en ze toch in hun natuurlijke omgeving te laten. Dat zou enorm veel problemen met de dieren voorkomen!

Lees verder

© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lolita Lempicka, een heerlijk parfumLolita Lempicka, een heerlijk parfumHet is leuk om proefmonsters uit te proberen van parfums, zo voorkom je een miskoop. Je kunt proefmonsters vragen bij ee…
Marineland in Antibes (Zuid-Frankrijk)Marineland in Antibes (Zuid-Frankrijk)Aan de Franse Cote d’Azur is een groot dolfinarium te vinden, Marineland. Dit park huisvest veel soorten zeezoogdieren z…
SeaWorld in de Verenigde StatenEr zijn in Amerika drie SeaWorld pretparken te vinden die vooral bekend staan om hun tuimelaar dolfijnen, beloega’s en o…
Lolita, subcultuur uit Japan overgewaaidLolita is ontstaan in Japan als een subcultuur en tegenhanger van de vele regels die daar gelden. Britt en Ymke maakten…

De Lippizaner, witte schoonheidDe Lippizaner is één van de oudste paardenrassen ter wereld. Het is een barok type, met een droog hoofd, hooggeplaatste…
Cursussen voor hond en baasCursussen voor hond en baasEen cursus volgen met uw hond is zowel leuk voor de hond als voor de eigenaar. U zult er niet alleen op de vereniging pl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cojessmom, Pixabay
  • www.miamiseaprison.com
  • www.orca-ocean.nl
  • En.wikipedia.org
  • www.savelolita.com
Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 21-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.