Functionele kleding voor honden

Functionele kleding voor honden Kleding bij honden wordt meestal gezien als iets overbodigs. Mensen zouden vooral kleding aantrekken omdat het de hond zo schattig staat, daar wordt de meeste hondenkleding ook voor gemaakt. Echter zijn er wel degelijk kledingstukken die een goede functie hebben voor de hond of voor de veiligheid van uw hond. Neem goed de tijd om de hond aan een kledingstuk te laten wennen.

Reflectie

Wanneer het in de winter weer vroeg donker wordt is het verstandig uw hond goed zichtbaar te maken. De voornaamste reden om de hond iets reflecterend aan te doen is voor de veiligheid. Wie weet loopt u vlak langs een weg, over een fietspad of lopen er honden in de buurt die niet zo goed met andere honden om kunnen gaan. U kunt kiezen voor een lichtje aan de halsband, een lichtgevende halsband of een reflecterende halsband, maar er zijn ook reflecterende hesjes te koop. Vooral als de hond nogal wat beharing heeft zijn de halsbanden niet altijd goed zichtbaar en kunt u voor een hesje gaan. Deze worden bevestigd met klittenband om de hals en achter de voorpoten.

Schoentjes of sokken

Het klinkt gek, honden die schoenen of sokken dragen, maar het is niet altijd een overbodige luxe. Hondenschoenen worden voornamelijk gebruikt door de actieve hondenbezitters. De hondenschoenen hebben vaak een stevige zool welke slijtage van de zooltjes van de poten van de hond tegengaat, een goede grip op ruige ondergrond geeft en voorkomt dat pootjes beschadigd raken door bijvoorbeeld pekel of scherpe voorwerpen. Schoenen kunnen dus goed gebruikt worden wanneer u op wandeling gaat op ruig terrein.

De sokken hebben dan weer meestal een medische reden. Er zijn bijvoorbeeld sokken verkrijgbaar die u over verband kunt doen zodat de hond het verband er niet zo makkelijk af kan halen. Of sokjes met grip waardoor uw hond, als hij wat ouder is of een operatie heeft ondergaan, wat makkelijker op kan staan op gladde ondergrond.

Loopsheidbroekje

Ongeveer twee keer per jaar worden teefjes loops. Loopsheid is te vergelijken met de menstruatie van de mens, echter verliezen honden wel veel minder bloed. Hoewel ze minder bloed verliezen gebeurt het wel. Om vlekken tegen te gaan kunt u een loopsheidbroekje aanschaffen. Dit is een soort onderbroek met een gat erin zodat de staart van de hond erdoorheen kan. Zo voorkomt u dat de hond per ongeluk bloed op bijvoorbeeld de bank achterlaat. Let wel op, een loopsheidbroekje heeft geen enkel nut met betrekking tot het dekken. Het houdt reuen niet tegen om de teef te dekken. Uw kunt uw teef gewoon uitlaten zonder broekje en aangelijnd goed in de gaten houden, laat geen reu bij haar in de buurt komen.

Hondenjas

Voor sommige honden is een jas geen overbodige luxe. Het gaat dan vooral om honden die door medische redenen geen goede vacht hebben of wegens ouderdom. Daarbij zijn naakthonden niet gemaakt voor de Nederlandse winters. Kijk goed naar de kwaliteit en vorm van een jas. Een waterafstotende jas zorgt uiteraard dat uw hond warmer blijft. Zorg voor de juiste maat zodat de jas de hond niet in de weg zit.

Rugzak voor honden

Sommige mensen dragen hun honden in een tas, maar er zijn ook tasjes die speciaal gemaakt worden om door de hond te laten dragen.. Er zijn verschillende soorten tasjes te koop die de hond zelf kan dragen. De tassen zitten vaak een beetje als fietstassen, dus aan beide kanten van de rug zit een vak waar dingetjes in kunnen. Zulke rugzakken kunnen bijvoorbeeld heel goed van pas komen als baas en hond verre wandelingen samen maken of gaan backpacken. Let wel op dat u het dragen van de rugzak langzaam opbouwt en dat u de hond nooit meer dan 25% van zijn eigen gewicht laat tillen. Verdeel het gewicht in de twee vakken. U kunt bijvoorbeeld de hond wat brokken mee laten nemen, een wandelkaart, een zaklamp, een speeltje of andere spulletjes die in de rugzak passen en niet te zwaar zijn. Als u een grote hond heeft hoeft u dan tijdens het backpacken iets minder te dragen.
© 2017 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schijnzwangerschap bij hondenDat schijnzwangerschap bij mensen voorkomt (mannen en vrouwen) is over het algemeen wel bekend. Maar dat het ook bij die…
Loopsheid bij de hondLoopsheid, elk teefje krijgt er in principe mee te maken. Het is heel natuurlijk en nodig voor het dekken. Als u niet wi…
Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Steeds vaker wordt er aangeraden om een hond te laten castreren of steriliseren. Het liefst op een jong mogelijke leefti…
Huisdieren: De loopse hondHuisdieren: De loopse hondAls je besloten hebt een hond te kopen en het wordt een vrouwtje, dan is het goed je te realiseren dat een teefje enkele…

Kosten eigen paard: aanschaf en maandelijkse kostenKosten eigen paard: aanschaf en maandelijkse kostenHet is de droom van velen, een eigen paard! Maar wat kost dat nu? Afgezien van onverwachte (medische) kosten, maken we d…
Kwallen: verschillende soorten in de NoordzeeKwallen: verschillende soorten in de NoordzeeVoornamelijk in de lente en zomer kun je duizenden kwallen tegenkomen op het strand. De skeletloze dieren bestaan voor r…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wsanter, Pixabay
  • http://www.pedigree.nl/gezondheid/mijn-hond-gezond-houden/loopsheid-bij-de-hond
  • https://www.dogfysion.nl/schoenen-en-sokken/
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 19-09-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.