Jazz: Goedgekeurde Dekhengst en Dressuurpaard

Jazz is een goedgekeurde preferente dekhengst en top dressuurpaard. Hij werd internationaal uitgebracht op Grand Prix niveau (dressuur) door Tineke Bartels en Kirsten Beckers. Hij is de afgelopen jaren de absolute nummer één dekhengst in de fokkerij, met waardevolle nakomelingen als wereldkampioen Jerich Parcival, Johnson, Westpoint en vele anderen. Jazz is gefokt door Huub van Helvoirt en nam in 2011 afscheid van de sport.

Jazz

 • Geboren: 21 mei 1991
 • Geslacht: Hengst
 • Kleur: Vos
 • Stokmaat: 1,73 meter
 • Ras: KWPN
 • Ruiters: Tineke Bartels, Kirsten Beckers
 • Fokkers: Huub van Helvoirt

Afstamming Jazz (Cocktail x Ulster x Amor)

Jazz is een zoon van de keurhengst Cocktail (v. Purioso, vv. Furioso II) en de keurmerrie Charmante (v. Ulster, mmv. Amor) en werd op 21 mei 1991 geboren met de naam 'Jacob'. Cocktail is door Anky van Grunsven uitgebracht tot het hoogste niveau in de dressuur: Grand Prix. De moeder van Jazz (Charmante) is een verdienstelijke merrie. Ze heeft ook de volle broer van Jazz, Klister, voortgebracht. Klister is door Anky van Grunsven uitgebracht in de Lichte Tour.

Jazz als dressuurpaard

Jazz is gefokt door Huub van Helvoirt en werd daar ook zadelmak gemaakt en doorgereden. Als driejarige hengst werd hij voorgesteld tijdens de KWPN Hengstenkeuring, waar hij werd goedgekeurd. Na enige tijd in training te hebben gestaan bij van Helvoirt werd de hengst te koop aangeboden. Jazz kwam bij Academy Bartels te staan en zodoende werd hij tot Grand Prix niveau opgeleid door Tineke. Zij maakte met hem dan ook haar rentree in de internationale dressuursport in 2000.

In 2002 wint Jazz tijdens het CHIO in Eindhoven de Kür op Muziek. Met deze overwinning plaats hij zich in het Nederlandse team voor de Wereldkampioenschappen in Jerez de la Fontera. Dit was een succesvolle kampioenschap voor Jazz; hij behaalde een vijfde plaats met het team. De daarop volgende jaren behaalde Jazz vele goede resultaten bij de Nederlandse Kampioenschappen.

In 2004 grijpt Cees Broere alsnog de kans om Jazz te kopen en de deal is gesloten. Jazz verhuisd naar Stoeterij Broere en kreeg de naam Broere Jazz. Vanaf toen werd hij uitgebracht door Kirsten Beckers. Ook met haar heeft Jazz meegedaan op het hoogste niveau van de dressuursport: Grand Prix.

In 2011 heeft Jazz afscheid genomen van de sport.

Jazz als dekhengst

Jazz is goedgekeurd als dekhengst bij het KWPN, Oldenburg en in Denemarken. Zij allereerste veulens werden geboren in 1995 en inmiddels heeft hij al vele succesvolle nakomelingen voortgebracht over de hele wereld. De meest bekende nakomeling van Jazz op dit moment in de vosruin Jerich Parcival, wereldkampioen dressuur onder Adelinde Cornelissen. In 2003 werd de hengst Keur verklaard en in 2006 Preferent voor het leven.

Tijdens het KWPN verrichtingsonderzoek behaalde Jazz de volgende cijfers:

Dressuur:

 • Stap: 8.0
 • Draf: 9.5
 • Galop: 8.5
 • Rijproef: 9.0

Springen:

 • Rijproef: 5.0
 • Vrij springen: 5.0

Algemeen:

 • Karakter: 8.0
 • Stalgedrag: 9.0
 • Trainingsrapport: 9.0

Het verrichtingsverslag heeft het volgende over Jazz te melden:
"Eerlijk, betrouwbaar, temperamentvol, iets kijkerig. Veel bereidheid om te werken, laat zich goed bewerken. Stap ruim en gemakkelijk. In draf heeft hij zeer veel zelfhouding, een zeer goed voorbeengebruik en voldoende kracht. Galop voldoende ruim en gedragen maar zou wat krachtiger moeten zijn. In dressuurwerk rijst hij in de voorhand en laat hij zich goed bewerken. Als dressuurpaard zeer veel aanleg, geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel. Bij het springen voldoende afdruk maar weinig bascule. Toont weinig vermogen en maakt achter de sprong niet af. Als springpaard weinig aanleg, geeft zijn ruiter een matig gevoel."

Jazz heeft ondertussen al een aardig lijstje aan goedgekeurde nakomelingen. Hieronder zijn ze te vinden.

Goedgekeurde nakomelingen van Jazz

Chronologische volgorde:
Naam:Geboortejaar:Afstamming mv:Goedgekeurd bij:
Jazz Time1995Romadour IIOldenburg, Hannoveer, Westfalen en Rheinland, Bayern en Hessen
Norway1995UlftKWPN
Jazzman1996RossiniNRPS en Sachsen
Olivi1996AktionKWPN, Oldenburg en Selle Français
Just Royal Dancer1998FrühlingNRPS
Ragtime1998UlftA.E.S.
Riant1998Julio Mariner xxKWPN
Royal1998FerroA.E.S.
Tango2000ContangoKWPN
Tiptop2000ContangoA.E.S.
Topaasch2000ZeolietSWB
Ulysse2001RoulettoA.E.S.
Uniek2001SultanA.E.S.
Ursus2001Jet Set DA.E.S.
Johnson2002FlemminghKWPN, Oldenburg en Westfalen
Vazal2002Ubis, MoebusSelle Français
Vic2002FlemminghKWPN
Jive2003VincentNRPS en A.E.S.
Westpoint2003MichelangeloKWPN
Wynton2003Matador IIKWPN, Oldenburg, Hannover
Boston2006FlemminghOldenburg, Westfalen, Bayern en SHBGB
Bristol2006GoodtimesKWPN
Jip2006Sandro HitMecklenburg
Chachet2007FerroKWPN
Chagall D&R2007De NiroOlbenburg en KWPN
Diovannie2008Krack CWestfalen
© 2011 - 2024 Jour-d-espoir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Apache: KWPN Goedgekeurde DekhengstApache is een donkerbruine hengst die wordt getraind uitgebracht door Emmelie Scholtens. Deze schitterende hengst is in…
Het KWPN-paard, verschillende typenEén van de meest bekende paardenrassen in Nederland is de KWPN’er, ofwel het Koninklijk Nederlands Warmbloed Paard. De f…
Donnerhall: dekhengst en Grand Prix dressuurpaardDonnerhall was een succesvol Grand Prix dressuurpaard en een veelgebruikte dekhengst bij verschillende stamboeken. In to…
Totilas, een wereldpaardHet dressuurpaard Totilas maakte furore onder Edward Gal. Dankzij zijn waanzinnige prestaties en prachtige voorkomen gro…

De zeekoe: de verschillende soorten op een rijtjeDe zeekoe is een bijzonder beest. Het is het enige herbivore zeezoogdier op de wereld. Daarnaast is de zeekoe het enige…
De alligator (amerikaanse) - Groter dan je zou denkenDe alligator (amerikaanse) - Groter dan je zou denkenDe alligator wordt door zijn grootte en gewicht wel vergeleken met een dinosaurus. Alhoewel veel mensen niet het verschi…
Bronnen en referenties
 • http://www.bokt.nl/wiki/Jazz
Jour-d-espoir (7 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.