Hondenras: Shih Tzu

Hondenras: Shih Tzu De Shih Tzu is een veel gezien en geliefd gezelschapshondje, met zijn lange vacht en schattige ogen bent u zo verkocht. De Shih Tzu wordt gemiddeld 14 jaar oud en is zeer vriendelijk naar iedereen. In dit artikel leest u meer informatie over het hondenras de Shih Tzu.

Ontstaan

De Shih Tzu is afkomstig uit Tibet en is ontstaan rond de 17e eeuw. Volgens een legende was de Shih Tzu het enige gezelschap dat mocht meereizen met Boedha, het hondje was dan ook al gauw zeer geliefd. Tijdens de Qing-dynastie verbleef de keizer in een 'ivoren toren' en kreeg hij met regelmaat presentjes toegestuurd. Zo kreeg hij van de Dalai lama een Leeuwenhondje(de letterlijke vertaling van Shih Tzu). Al snel werden de hondjes gefokt in kloosters en deze waren enkel besteed aan de mensen van adel. Het verhaal gaat dat de Shih Tzu zoals we deze nu kennen voort is gekomen door het kruisen met een Pekinees.
Rond 1930 werden de eerste Shih Tzu's naar Europa gebracht, dit terwijl het ras in China rond 1937 bijna uit het beeld raakte doordat de Japanners het land binnen vielen.
Het ras werd uiteindelijk ook gescheiden in twee rassen, de Shih Tzu's met een lange snuit en hogere poten werden benoemd tot Lasha Apso. In 1962 kwam de eerste Shih Tzu naar Nederland en in 1990 kreeg de Shih Tzu een eigen club.

Karakter

De Shih Tzu is erg vriendelijk en erg op mensen gericht, ze zijn bijna altijd vrolijk zijn en vallen dan ook niet voor niks onder de groep 'gezelschapshonden'. Ze zijn over het algemeen rustig maar wel alert, ze gedragen zich graag als de koning in huis. Ze houden van spelen en ze maken gemakkelijk vriendjes. De Shih Tzu is wel slim maar kan koppig zijn, als hij niet wil luisteren dan zal hij ook geen moeite gaan doen en als iets zijn interesse trekt kan het zijn dat u even uit zijn plaatje verdwijnt.

Uiterlijk

De Shih Tzu is maximaal 26,7cm hoog en mag maximaal 8kg wegen. Zijn lichaam is langer dan zijn schouderlengte waardoor dit ras er niet zo gedrongen uit ziet. Zijn ogen tonen geen wit, liggen uit elkaar maar mogen niet bol zijn(uitpuilen). Zijn oren hangen en het gebit mag een ondervoorbijt hebben maar de lippen moeten kunnen sluiten. Zijn staart is hoog aangezet en draagt hij over de rug.

Vacht

De vacht van de Shih Tzu is lang en dik, ze hebben dan ook in tegenstelling tot de Maltezer wel een ondervacht. De vacht zal goed onderhouden moeten worden, laat ze vroeg wennen aan het borstelen. U kunt de vacht laten groeien tot aan de grond echter komt dit niet vaak voor, het ziet er prachtig uit maar het is gewoon voor veel mensen te veel werk. U kunt de Shih Tzu ook in een puppyknip laten zetten, de hond wordt dan volledig geknipt maar op een manier dat het er natuurlijk uit komt te zien. Toch worden de meeste Shih Tzu's in Nederland geschoren.

Brachycefaal hondenras

Er zijn helaas Shih Tzu's die behoren tot één van de Brachycefale hondenrassen, dit houdt in dat door het fokken op bepaalde kenmerken de hond medische klachten kan krijgen. Bij deze honden is de schedel zo verkort dat bijvoorbeeld ogen uit gaan puilen, gebitjes scheef groeien, traanbuizen niet goed aangesloten zijn en ze hebben het vaak benauwd. Meer informatie over dit onderwerp kunt u lezen in het volgende artikel: Brachycefaal obstructief syndroom

Beweging

De Shih Tzu houdt van spelen en wandelen met de baas maar zoals eerder vermeld leert hij het liefste wanneer hem/haar dat uit komt. Thuis is de Shih Tzu over het algemeen rustig.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Boomer: een populair bastaard hondenrasDe Boomer: een populair bastaard hondenrasDe Boomer is geen officieel erkend hondenras. De Boomer ontstaat uit een kruising van twee hondenrassen. Er zijn veel kr…
Rashond: Shih TzuRashond: Shih TzuDeze relatief kleine hond loopt al wat jaren mee en wint aan populariteit. Mogelijk heeft dit met het karakter te maken.…
Hondenrassen: Mudi (Hongaarse herdershond)Hondenrassen: Mudi (Hongaarse herdershond)De Mudi is een middelgrote herdershond die oorspronkelijk uit Hongarije komt. Hij is geschikt als schapenherder en als j…

De anaconda - een van de grootste slangen ter wereldDe anaconda - een van de grootste slangen ter wereldDe anaconda is een van de meest gevreesde slangen ter wereld. Terecht, want het is ook een van de grootste slangen ter w…
De Berner SennenhondDe Berner SennenhondDe Berner Sennenhond is van oorsprong een Zwitserse hond. Deze grote, langharige, hond is zeer geschikt als gezinshond,…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.