Toiletteren van een arabisch volbloed

Toiletteren van een paard is eigenlijk hetzelfde als wanneer mensen naar de kapper gaan, zich opmaken en scheren. Het wordt vaak gebruikt voor keuringen, wedstrijden en/of shows. De bedoeling hiervan is dat u het paard dan ‘mooier’ maakt. Of het werkelijk mooier is, is zeer subjectief. Veel mensen zien hun paard liever natuurlijk. Per paardenras is er een andere manier van toiletteren, elk ras heeft natuurlijk andere kenmerken. Zo heeft de Arabisch volbloed bijvoorbeeld een knikje in zijn neus en draagt hij zijn staart van het lichaam af. Over dit ras ga ik vertellen hoe deze getoiletteerd hoort te worden.

Wassen

Als eerst begint u met een flinke poetsbeurt. Wanneer al het grove vuil uit zijn vacht is en eventuele knopen uit de manen en staart gaat u beginnen met hem te wassen. Vanaf de hals tot en met de achterhand spuit u het paard helemaal nat met koud/lauw water. Het hoofd doet u als laatste, apart. U kunt speciale paardenschampoo gebruiken om hem te wassen, maar Badedas volstaat ook. Wanneer u hem weer goed afgespoeld heeft laat u hem opdrogen, terwijl u met een natte spons het hoofd voorzichtig afneemt.

Voeten opscheren

Als eerst legt u een knoop in de staart, zodat als u aan de achterbenen begint de staart niet mee scheert. U gebruikt een elektrisch scheerapparaat met een mesje van drie millimeter. U begint onder aan de koot en scheert omhoog tegen de haren in. Als u paard witte voetjes heeft, scheert u alleen het witte gedeelte. Wanneer u verder scheert kunnen de donkere haren erboven grijs ogen, dat is niet mooi. Ook worden de kroonrand en het vetlokje meegeschoren.

Oren scheren

De oren uitscheren is een wat lastiger klusje. Niet alleen omdat veel paarden dit niet prettig vinden, maar ook omdat hier strikte regels voor zijn. De oren mogen namelijk niet volledig uitgeschoren worden, omdat er haren in het oor zitten die voor het paard onmisbaar zijn. U begint bovenaan het oor en scheert zo naar beneden tegen de haargroei in. U kunt het oor zo scheren dat er nog voldoende haar inzit, maar dat deze niet meer uit het oor steken. Ook hiervoor gebruikt u een elektrisch apparaat.

Ogen

Veel Arabieren hebben mooie zwart omlijnde ogen en die kunt u ook maken door middel van scheren, mits uw paard een zwarte huid heeft. De ogen worden geschoren met een handscheermesje en dit moet ook uiterst voorzichtig gebeuren! Doe dit alleen als het paard rustig is en u er ervaring in heeft. Met u duim en wijsvinger houdt u het ooglid dicht, zodat de huid strak gespannen is. Rondom de ogen scheert u alle haren weg, alleen de tastharen laat u zitten. Na het scheren doet u er wat zalf op. Wanneer de zalf is ingetrokken smeert u er wat vet op. Hierdoor wordt het zwarte nog zwarter.

Hoofd scheren

Tussen de maantop en de ogen scheert u een mooie driehoek. Met gelijkmatige bewegingen scheert u van onder naar boven. Ook neemt u de haren onder de kaken mee en die tussen de wangen en mond. De kaken zelf worden niet geschoren. Ook hier laat u de tastharen zitten.

Manen

Ook de manen worden gemillimeterd. Hiervoor wordt het elektrische apparaat gebruikt met een mesje van 0.5millimeter. Vanaf de oren tot 20 centimeter halverwege de manenkam scheert u alles weg. Eerst begint u bovenop en wanneer alles weg is, bewerkt u de randjes aan de zijkant voor een mooi glad resultaat. Om de rest van de manen nog mooier te krijgen sprayt u deze in met glansspray.

Oppoetsen

U neemt de zachte borstel en veegt hiermee alle losse haartjes van het hoofd. Daarna pakt u een poetsdoekje en gaat hiermee over zijn hele vacht, waardoor er een mooie glans op komt. Ook maakt u de Anus schoon en smeert deze eventueel in met wat olie. U kunt daarna ook glansspray gebruiken voor de staart en de rest van zijn vacht. Als u het ook wil gebruiken op het hoofd, spray dan eerst wat op een doekje en gebruik het doekje om de spray uit te smeren.

Hoeven

Ook de hoeven krijgen een beurt. Wanneer de hoeven helemaal schoon gemaakt zijn, smeert u er hoefvet op. Zo gaan de hoeven heel mooi glanzen en het is nog goed voor de hoeven ook.

Wanneer u al deze handelingen heeft toegepast bent u klaar en heeft u een perfect getoiletteerd Arabisch volbloed.
© 2011 - 2024 Jikkes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paard toiletterenToiletteren is het mooi maken van het paard. Dat betekent eigenlijk gewoon dat het paard er helemaal netjes uitziet. Dus…
Singlefooting en Racking horseEr zijn enkele paardenrassen waarvan geen stamboom beschilbaar is. Deze rassen kan je enkel registreren omdat ze enkel d…
Arabisch volbloedArabisch volbloedHet Arabisch volbloed, of kortweg Arabier, is een internationaal zuiver gefokt raspaard. Oorspronkelijk komt de Arabier…
Paardenras: Engelse volbloedDe Engelse volbloed wordt in het Engels ook wel 'Thoroughbred' genoemd. De Engelse volbloed is namelijk niet zomaar een…

Konijnen: een konijnenhok maken of kopenKonijnen: een konijnenhok maken of kopenHet maken van een konijnenhok vereist nogal wat. Veel mensen maken hun eigen hok voor een konijn. Het kan worden gemaakt…
Het Nijlpaard: zwaar op het land, licht in het waterHet Nijlpaard: zwaar op het land, licht in het waterDe Nijlpaard is net zoals de Neushoorn en olifant nog een van de weinige oerdieren die we op onze planeet bezitten.
Jikkes (15 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.